Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξέσπασμα ήττας - Για πρώτη φορά Ουκρανή βουλευτής παραδέχθηκε… on air ότι χάθηκε ο πόλεμος με τη Ρωσία

Ξέσπασμα ήττας - Για πρώτη φορά Ουκρανή βουλευτής παραδέχθηκε… on air ότι χάθηκε ο πόλεμος με τη Ρωσία
«Δυστυχώς, πρέπει να πούμε ότι οι Ρώσοι κερδίζουν, έχουν το πάνω χέρι», παραδέχθηκε σε συνέντευξή της στο Sky News, η  Lesia Vasylenko
Σχετικά Άρθρα
Για πρώτη φορά εν ενεργεία βουλευτής του φιλοευρωπαϊκού κόμματος Holos της Ουκρανίας παραδέχεται ότι η χώρα της χάνει τον πόλεμο με τη Ρωσία ενώ επιρρίπτει ευθύνες στη Δύση, επειδή κατά τη γνώμη της δεν προμήθευσε σε σταθερή βάση με όπλα το Κίεβο.
Η Lesia Vasylenko σε τηλεοπτική της συνέντευξη στο Sky News, που μάλιστα αφαιρέθηκε από την πλατφόρμα X και αναδημοσιεύθηκε από ανεξάρτητους παρατηρητές, κατηγόρησε τα δυτικά κράτη για την ουκρανική καταστροφή στον πόλεμο με τη Ρωσία, καθώς παρέδιδαν όπλα και πυρομαχικά πολύ αργά και σε μικρές ποσότητες, με τις οποίες η Ουκρανία δεν μπορούσε να διατηρήσει την αντεπίθεσή της.
«Η αντεπίθεση πηγαίνει όπως είχε προγραμματιστεί», ισχυρίστηκε αρχικά η Ουκρανή βουλευτής.
Αλλά όταν η παρουσιάστρια του Sky News αμφισβήτησε το σκεπτικό της θέσης της, η Vsylenko ανασκεύασε.

Δεν προχωρά η αντεπίθεση - Θλιβερά νέα


«Λοιπόν, όσο μπορούμε συνεχίζουμε την αντεπίθεση όπως έχει προγραμματιστεί με την ποσότητα των όπλων και την ποιότητα των πυρομαχικών που παίρνουμε.
Όσο πιο σταθερές είναι οι παραδόσεις και όσο μεγαλύτερες είναι οι παραδόσεις όπλων για την Ουκρανία, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να προχωρήσει η αντεπίθεση», σημείωσε.
Όταν της επισημάνθηκε ότι η Ουκρανία έχει ανακτήσει λιγότερο από το 1% των εδαφών που είχε χάσει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας το 2022, η Vsylenko ξέσπασε.
«Δυστυχώς, βρισκόμαστε έναν μήνα πριν το κρύο και τους χειμερινούς μήνες.
Θα πρέπει να σταματήσουμε την αντεπίθεση μέχρι την άνοιξη.
Αυτά είναι θλιβερά νέα για εμάς, και όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλες τις υποστηρικτικές χώρες», παραδέχτηκε η βουλευτής.

Η Ρωσία κερδίζει

Συμφώνησε επίσης με την παρουσιάστρια του Sky News ότι «γίνεται όλο και πιο δύσκολο» για την Ουκρανία «επειδή η Ρωσία κερδίζει τη μάχη της παρατεταμένης σύγκρουσης σήμερα».
Επανέλαβε ότι η στρατηγική της Ρωσίας για μία παρατεταμένη σύγκρουση ασκεί πίεση τόσο στην Ουκρανία, όσο και στον δυτικό κόσμο.
«Δυστυχώς, πρέπει να πούμε ότι οι Ρώσοι κερδίζουν, έχουν το πάνω χέρι.
Το είχαν κάνει αυτό και το 2014.
Η βοήθεια της Δύσης παραδόθηκε πολύ αργά και με μη σταθερό ρυθμό», υπογράμμισε.
Η Vsylenko κατηγόρησε τον υπόλοιπο κόσμο για την κακή ανταπόκριση στις εκκλήσεις της Ουκρανίας για στρατιωτική βοήθεια πριν από τον Φεβρουάριο του 2022.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είχε σταματήσει τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Ουκρανία ζητούσε όπλα και εάν αυτά είχαν παρασχεθεί στα τέλη του 2021 ή στις αρχές του 2022», συνέχισε.
Ανέφερε πως οι προμήθειες όπλων πριν από την έναρξη της σύγκρουσης θα μπορούσαν να είχαν σταματήσει τη Ρωσία. Η Ευρώπη ξέμεινε από πυρομαχικά

Η ειλικρινής παραδοχή της βουλευτή της Ουκρανίας ότι η αντεπίθεση της χώρας της δεν έχει αποτελέσματα έρχεται σε μια χρονική στιγμή που ένα δημοσίευμα των New York Times στις 23 Σεπτεμβρίου ισχυριζόταν ότι η συρρικνωμένη στρατιωτική βιομηχανία της Ευρώπης προσπαθούσε να παράσχει στην Ουκρανία τα υπεσχημένα εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού μέχρι τον Μάρτιο του 2024.
«Η δέσμευση τον περασμένο Μάρτιο φαινόταν τόσο ελκυστική όσο και φιλόδοξη: τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παρέδιδαν ένα εκατομμύριο βλήματα 155 χιλιοστών στην Ουκρανία μέσα σε ένα χρόνο», ανέφερε το δημοσίευμα των NYT.
«Τώρα, σε μια κρίσιμη στιγμή του πολέμου και με την Ουκρανία να έχει έλλειψη βλημάτων πυροβολικού για να συνεχίσει την αντεπίθεσή της, ειδικοί, κατασκευαστές όπλων, ακόμη και ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκφράζουν αυξανόμενες αμφιβολίες.
Ο συρρικνωμένος στρατιωτικός τομέας της Ευρώπης, λένε, μπορεί να μην είναι σε θέση να αυξήσει την παραγωγή αρκετά γρήγορα ώστε να επιτύχει τον στόχο του εκατομμυρίου βλημάτων», ανέφερε.
Οι κατασκευαστές έχουν συνάψει τουλάχιστον οκτώ συμβόλαια για την κατασκευή των βλημάτων των 155 mm για την προμήθεια και την αποζημίωση των κρατών που παράγουν από κοινού πυρομαχικά πυροβολικού.
Αλλά οι κατασκευαστές όπλων αντιμετωπίζουν ένα γνωστό πρόβλημα: Πολύ λίγοι πόροι και πάρα πολλά σημεία προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού για να μπορέσουν να επιτύχουν τον στόχο του ενός εκατομμυρίου βλημάτων, αναφέρουν οι Eurasian Times.

155.JPG
Εξαντλημένα τα αποθέματα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε συμφωνήσει σε ένα σχέδιο 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να στείλει στην Ουκρανία το ένα εκατομμύριο βλήματα βασιζόμενη σε χορηγίες από τα αποθέματα των κρατών μελών και τις αγορές πυρομαχικών.
Επιδιώκει επίσης να αυξήσει την παραγωγή σε εργοστάσια σε όλη την Ευρώπη, με χρηματοδότηση έως και 532 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι τα μέσα του 2025.
Τον Αύγουστο, οι πιο πρόσφατοι αριθμοί έδειξαν ότι τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Νορβηγία είχαν στείλει στην Ουκρανία τουλάχιστον 223.800 βλήματα πυροβολικού από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο — περίπου το ένα τέταρτο του στόχου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα πλέον τα αποθέματα έχουν εξαντληθεί.
Βάσει του σχεδίου, τα υπόλοιπα βλήματα πρέπει να αγοραστούν από κατασκευαστές με έδρα την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νορβηγία.
Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε, θεωρητικά, να αγοράσει πυρομαχικά από άλλους κατασκευαστές της, όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα, που είναι τρεις μεγάλοι παραγωγοί και εξαγωγείς των βλημάτων των 155 χιλιοστών, ο στόχος του ενός εκατομμυρίου δείχνει να είναι ήδη χαμένος.
Επιπλέον, η αγορά από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα σήμαινε κατάπτωση των οικονομικών κινήτρων προς την ευρωπαϊκή βιομηχανία από το ταμείο του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ για τις κοινές αγορές.
Η Νότια Κορέα έχει απαγορεύσει την αποστολή των όπλων της στην Ουκρανία.
Η Βρετανία και οι ΗΠΑ αναπληρώνουν τα αποθέματά τους καθώς το ΝΑΤΟ προτρέπει τα μέλη του να ενισχύσουν τα εξαντλημένα αποθέματά τους.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές εταιρείες αναμένεται να κατασκευάσουν 57.000 βλήματα των 155 mm το μήνα μέχρι την επόμενη άνοιξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης