Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέλος η Airbnb στο ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας

Τέλος η Airbnb στο ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας
Στόχος του δήμου είναι να αποδεσμεύσει περισσότερες κατοικίες για τους ντόπιους
Σχετικά Άρθρα
Η Φλωρεντία, ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ιταλίας, απαγόρευσε τις νέες βραχυπρόθεσμες μισθώσεις κατοικιών σε πλατφόρμες όπως το Airbnb στο ιστορικό της κέντρο, στην πιο πρόσφατη προσπάθεια της τοπικής αρχής να αποδεσμεύσει περισσότερες κατοικίες για τους ντόπιους.
Οι κανόνες, τους οποίους ενέκρινε χθες 2/10 η πόλη της Τοσκάνης, προβλέπουν επίσης φοροαπαλλαγές για τρία χρόνια στους ιδιοκτήτες υπαρχουσών βραχυπρόθεσμων μισθώσεων εφόσον στραφούν σε κανονικές μισθώσεις.
Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ντάριο Ναρντέλα, δήλωσε πως η πόλη αποφάσισε να δράσει σε τοπικό επίπεδο επειδή τα σχέδια της κυβέρνησης για ρύθμιση του συγκεκριμένης αγοράς ήταν απογοητευτικά.
«Το 2016 είχαμε λίγο λιγότερα από μόλις 6.000 διαμερίσματα καταχωρημένα στο Airbnb, σήμερα έχουμε σχεδόν 14.378», είπε, σημειώνοντας πως τότε το μέσο κόστος μηνιαίου ενοικίου για κατοικία είχε αυξηθεί κατά 42%.
Φέτος, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 15,1%, είπε.
«Οι 40.000 κάτοικοι της Φλωρεντίας που ζουν στο κέντρο παραπονούνται ότι βρέθηκαν ξαφνικά να ζουν σε διαμερίσματα-ξενοδοχεία», πρόσθεσε.
Ο Ναρντέλα είναι μέλος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, που ανήκει στην αντιπολίτευση σε εθνικό επίπεδο.
Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ένας συνδυασμός χαμηλών μισθών, ελλείψεων σπιτιών, βραχυχρόνιων μισθώσεων για διακοπές και υψηλού πληθωρισμού έχει πυροδοτήσει μια στεγαστική κρίση στην Ιταλία, με τους ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα και τους φοιτητές να πλήττονται ιδιαίτερα σκληρά.
Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και σε πόλεις του εξωτερικού, με τη Νέα Υόρκη να αυστηροποιεί τις ρυθμίσεις για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις.
Ο Μάρκο Στέλα, περιφερειακός συντονιστής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, που συμμετέχει στον δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε πως θα προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια κατά της απόφασης της Φλωρεντίας.
Ο Λορέντσο Φανιόνι, πρόεδρος των Διαχειριστών Ακινήτων Ιταλίας, μιας ένωσης επιχειρηματιών τουριστικών ενοικιάσεων, δήλωσε πως οι κανόνες είναι «μια εντελώς λάθος επιλογή που αντίκειται στον φιλελευθερισμό της αγοράς».
Η Airbnb δεν αποκρίθηκε προσώρας σε αίτημα για σχόλια.
Η κεντρική κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε ένα νομοσχέδιο το οποίο, σύμφωνα με ΜΜΕ, θα απαιτεί το λιγότερο δύο διανυκτερεύσεις σε κατοικίες στο ιστορικό κέντρο πόλεων και σε δήμους με μεγάλη πυκνότητα τουριστών.
Κάθε κατοικία που θα νοικιάζεται σε τουρίστες θα πρέπει να διαθέτει έναν εθνικό κωδικό ταυτοποίησης ώστε οι ενοικιάσεις να μπορούν να εντοπιστούν και να ρυθμιστούν. Όσοι δεν συμμορφώνονται θα κινδυνεύουν με πρόστιμο έως 5.000 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης