Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όπλα ούτε για δείγμα στην Ουκρανία - Τέλειωσαν τα αποθέματα στην ΕΕ, ξεμείναμε λένε οι Βρετανοί

Όπλα ούτε για δείγμα στην Ουκρανία - Τέλειωσαν τα αποθέματα στην ΕΕ, ξεμείναμε λένε οι Βρετανοί
Εξαντλήθηκαν τα αποθέματα στα οπλοστάσια τους
Σχετικά Άρθρα
(upd2) Τα κράτη της ΕΕ δεν μπορούν να προμηθεύσουν με άλλα όπλα την Ουκρανία από τα αποθέματά τους διότι, εάν το πράξουν, σε αυτήν την περίπτωση θα θέσουν σε κίνδυνο τη δική τους ασφάλεια.
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Politico που επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο.
«Παραδώσαμε στο Κίεβο ό,τι δεν θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια μας.
Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δίνουμε από τα αποθέματά μας» φέρεται να υποστηρίζει - υπό καθεστώς ανωνυμίας - ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, επαναλαμβάνοντας ότι η Δύση δεν μπορεί να συνεχίσει να προμηθεύει την Ουκρανία με τα αποθέματά της.

Δώσαμε, δώσαμε

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως «υπάρχει ακόμα ισχυρή δημόσια και πολιτική στήριξη στον αγώνα της Ουκρανίας», αλλά όπως ισχυρίστηκε, «δώσαμε ότι είχαμε» υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα κινδυνεύσει η ασφάλεια μας.
Οι παραδοχές αυτές έρχονται περίπου ένα 24ωρο ύστερα από τις διαβεβαιώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Josep Borrell στην άτυπη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Κίεβο, ότι η Ευρώπη δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί, ανεξάρτητα από το τι πράττουν οι ΗΠΑ, η απόφαση των οποίων να μην εντάξουν πρόβλεψη για οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, στο νομοσχέδιο για την παράταση της χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους, προκάλεσε μεγάλους κλυδωνισμούς και ρωγμές στη Συμμαχία της Δύσης όσον αφορά τη στήριξη του Κιέβου.
Υπενθυμίζεται πως οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν με τουλάχιστον άλλα 50 δισεκατομμύρια ευρώ την Ουκρανία στον πόλεμο της με τη Ρωσία, αν και η Ουγγαρία υποστηρίζει πως δεν πρόκειται να στηρίξει μια τέτοια απόφαση, η οποία για να τεθεί σε ισχύ, πρέπει να περάσει με ομοφωνία.

Στέρεψαν τα αποθέματα των Ευρωπαίων

Την κατάσταση αυτή επιβεβαιώνει και Αμερικάνος αξιωματούχος, ο οποίος υποστηρίζει πως ύστερα από 18 μήνες έντονου πολέμου, τα αποθέματα των Ευρωπαίων στέρεψαν.
Όσον αφορά τις ΗΠΑ, επισημαίνεται πως αν και το Πεντάγωνο έχει ακόμα όπλα να στείλει στην Ουκρανία, παρόλο αυτά δεν έχει τα χρήματα έτσι ώστε να καταφέρουν να αντικαταστήσουν τα αποθέματά τους.

Ούτε... σάλιο στη Μ. Βρετανία

Την ίδια στιγμή, η βρετανική εφημερίδα Telegraph μεταδίδει πως η Μ. Βρετανία έχει ήδη μεταφέρει στην Ουκρανία όλα τα όπλα που θα μπορούσε να της δώσει.
«Έχουμε ήδη δώσει όσα μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά.
Θα συνεχίσουμε να προμηθεύουμε με στρατιωτικό εξοπλισμό την Ουκρανία, αλλά τώρα χρειάζονται πράγματα, όπως συστήματα αεράμυνας και πυρομαχικά πυροβολικού που μας έχουν τελειώσει» αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο Βρετανό αξιωματούχο.
Βάσει του δημοσιεύματος, θα πρέπει να παρέμβουν άλλες χώρες και να σηκώσουν αυτό το βάρος.

Στα ταμεία του Πενταγώνου 5,2 δισ

Δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε, επικαλούμενο αξιωματούχους του Πενταγώνου, πως το υπουργείο Άμυνας διαθέτει το ποσό των 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, ποσό που εκτιμάται πως ισοδυναμεί την αξία στου στρατιωτικού εξοπλισμού που έστειλε η κυβέρνηση Biden στο Κίεβο το τελευταίο εξάμηνο.
Ήδη πάντως αναφέρεται πως οι ΗΠΑ ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας θα ανακοινώσουν νέο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία.

Το Κίεβο περιμένιει 42,8 δις δολάρια το 2024

Σημειώνεται ότι χωρίς τη βοήθεια της Δύσης, η Ουκρανία δεν μπορεί να σταθεί όχι μόνο όσον αφορά τις στρατιωτικές της υποχρεώσεις απέναντι στη Ρωσία αλλά και οικονομικά και κοινωνικά απέναντι στους πολίτες της.
Εκτιμάται πως το Κίεβο περιμένει μια βοήθεια της τάξης των 42,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια του 2024 από τους συμμάχους του, εκ των οποίων τα περισσότερα αναμένονται από τις ΗΠΑ.

Προειδοποίηση Ρωσίας

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία έχει προειδοποιήσει και έχει καταστήσει σαφές στη Δύση πως κάθε φορτίο που περιέχει όπλα για την Ουκρανία συνιστά νόμιμο στόχο για το ρωσικό στρατό.
Άλλωστε πολλές φορές το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έχει επισημάνει πως το ΝΑΤΟ παίζει με την φωτιά, δίνοντας όπλα στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης