Τελευταία Νέα
Διεθνή

Georgieva: Θετική στην ενίσχυση της θέσης της Κίνας εντός του ΔΝΤ

Georgieva: Θετική στην ενίσχυση της θέσης της Κίνας εντός του ΔΝΤ
Συνέντευξη της κ. Georgieva στους Financial Times
Σχετικά Άρθρα
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) υποστήριξε μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να δώσουν στο Πεκίνο περισσότερη δύναμη ψήφου εντός του ΔΝΤ, προειδοποιώντας για «καταστροφή» εάν το Ταμείο παραμείνει χωρίς επαρκείς οικονομικούς πόρους για να βοηθήσει τις χώρες με οικονομικά προβλήματα.
Σε συνέντευξή της στους Financial Times, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα υπογράμμισε πως το ΔΝΤ πρέπει να εκπροσωπήσει καλύτερα τις αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία την τελευταία δεκαετία, που περιλαμβάνουν την άνοδο της Κίνας.
«Υπάρχει ανάγκη διαρκούς αλλαγής για να αντικατοπτρίζεται το πώς αλλάζει η παγκόσμια οικονομία», είπε, καθώς το μερίδιο της Κίνας διαμορφώνεται σε 6%, όταν στην πραγματικότητα είναι περίπου τρεις φορές περισσότερο.
Παραδοσιακά, κάθε χώρα-μέλος του ΔΝΤ έχει μια αποκαλούμενη ποσόστωση, με βάση τη θέση της στην παγκόσμια οικονομία, η οποία καθορίζει τις συνεισφορές της στο Ταμείο, τη βαρύτητα της ψήφου και την πρόσβαση σε έκτακτη χρηματοδότηση.
Επί του παρόντος, η ποσόστωση της Κίνας είναι μικρότερη από αυτή της Ιαπωνίας, παρά το μεγαλύτερο μερίδιό της στο παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Ως ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, οι ΗΠΑ κατέχουν περίπου το 17%, δίνοντάς τους δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις για ποσοστώσεις, οι οποίες απαιτούν συνολική υποστήριξη 85%.
Η τελευταία φορά που συμφωνήθηκαν αλλαγές ποσοστώσεων ήταν το 2010, από τότε που η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε σημαντικά. Οι αλλαγές τέθηκαν σε ισχύ το 2016.
«Βρισκόμαστε στο επίκεντρο του παγκόσμιου δικτύου χρηματοοικονομικής ασφάλειας. Εάν το ΔΝΤ δεν είναι σε θέση να προχωρήσει και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους άλλους, η καταστροφή μπορεί να είναι βαθιά οικονομική, κοινωνική αλλά και από άποψη ασφάλειας», είπε.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει ανοιχτή την πόρτα για να υποστηρίξουν μια ανακατανομή μεριδίου εντός του ΔΝΤ σε μεταγενέστερο στάδιο, αλλά έχουν αφήσιε να εννοηθεί ότι θα ασκούσαν βέτο σε οποιαδήποτε επέκταση των δικαιωμάτων ψήφου του Πεκίνου αυτή τη στιγμή.
Η Κίνα, πλέον ο μεγαλύτερος δανειστής κρατών στον κόσμο, έχει επικριθεί από τους δυτικούς πιστωτές για παρεμπόδιση των συμφωνιών ελάφρυνσης χρέους σε προβληματικές χώρες.
Η κ. Γκεοργκίεβα σημείωσε ότι «δεν ήταν καθόλου εύκολο» να συνεργαστεί με το Πεκίνο για τέτοια θέματα, αλλά πρόσθεσε ότι η Κίνα είχε «σταθερά δεσμευτεί» με το ΔΝΤ για τις αναδιαρθρώσεις και ήταν γενικά «αρκετά εποικοδομητική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης