Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ηνωμένο Βασίλειο εγκρίνει την ανάπτυξη κοιτάσματος πετρελαίου και αερίου, εν μέσω... ενεργειακής μετάβασης - Το deal με την Equinor

Το Ηνωμένο Βασίλειο εγκρίνει την ανάπτυξη κοιτάσματος πετρελαίου και αερίου, εν μέσω... ενεργειακής μετάβασης - Το deal με την Equinor

Το μεγαλύτερο ανεκμετάλλευτο κοίτασμα πετρελαίου στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε έγκριση εν μέσω αντιδράσεων για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Σχετικά Άρθρα
Το πράσινο φως για την ανάπτυξη του αμφιλεγόμενου υπεράκτιου κοιτάσματος Rosebank στο Ηνωμένο Βασίλειο στη Βόρεια Θάλασσα, έλαβε από τις βρετανικές αρχές, ο νορβηγικός ενεργειακός κολοσσός Equinor.
Η Μεταβατική Αρχή της Βόρειας Θάλασσας δήλωσε ότι έχει επίσης δώσει την απαραίτητη συγκατάθεση.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι έδωσε στην Equinor και στη βρετανική ενεργειακή εταιρεία Ithaca Energy -που κατέχουν αντίστοιχα μερίδια 80% και 20% στο πεδίο- την άδεια να προχωρήσουν έπειτα από «εκτεταμένο έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές», μεταξύ άλλων όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανάπτυξης.

Επενδύσεις 9,8 δισ. δολ.

Η Equinor αναφέρει ότι το έργο θα συνεχιστεί σε δύο φάσεις και εκτιμά ότι θα δημιουργήσει άμεσες επενδύσεις ύψους 8,1 δισ. λιρών (9,8 δισ. δολαρίων). «Επενδύουμε στην παγκοσμίως κορυφαία μας ανανεώσιμη ενέργεια, αλλά, όπως αναγνωρίζει η ανεξάρτητη Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, θα χρειαστούμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ως μέρος αυτού του μείγματος στην πορεία προς το καθαρό μηδέν και έτσι είναι λογικό να χρησιμοποιήσουμε τις δικές μας προμήθειες από κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας, όπως το Rosebank», ανέφερε σε δήλωσή της η υπουργός Ενεργειακής Ασφάλειας και Καθαρού Μηδενός του Ηνωμένου Βασιλείου, Claire Coutinho.
Από την πλευρά του, υπουργός Οικονομικών, Jeremy Hunt, δήλωσε: «Επιταχύνουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πυρηνική ενέργεια, αλλά θα εξακολουθήσουμε να χρειαζόμαστε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για τις επόμενες δεκαετίες. Οπότε ας πάρουμε περισσότερα από αυτά που χρειαζόμαστε από τα βρετανικά ύδατα».

Οι αντιδράσεις

Η ανάπτυξη του Rosebank έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένες καθυστερήσεις και έντονες δημόσιες αντιδράσεις εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της.
Η καύση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του Rosebank θα παρήγαγε πάνω από 200 εκατομμύρια μετρικούς τόνους CO2, λένε οι ακτιβιστές της εκστρατείας #StopRosebank, την Τετάρτη δεσμευόμενοι σε ανακοίνωσή τους ότι «ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμα» και η ομάδα θα «πιέσει το Ηνωμένο Βασίλειο να ανατρέψει αυτή την τρομερή απόφαση και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που μπορούμε για να σταματήσουμε αυτό το πεδίο», καθώς «η κλιματική δικαιοσύνη δεν απαιτεί τίποτα λιγότερο«.
Η βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων, Caroline Lucas, επανέλαβε αυτά τα συναισθήματα την Τετάρτη. «Αυτό είναι ηθικά αισχρό. Δεν θα βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια ή θα μειώσει τους λογαριασμούς -αλλά θα καταρρίψει τις δεσμεύσεις μας για το κλίμα και θα κατεδαφίσει την παγκόσμια ηγεσία. Η κυβέρνηση είναι συνένοχη σε αυτό το κλιματικό έγκλημα - όπως και οι Εργατικοί, εκτός αν δεσμευτούν ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να το ανακαλέσουν» ανέφερε ο ίδιος σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
Η έγκριση για την ανάπτυξη του Rosebank έρχεται αφού η Βρετανία επιβεβαίωσε τον Ιούλιο τα σχέδιά της να εκδώσει εκατοντάδες νέες άδειες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, παρά τον δηλωμένο στόχο της να απαλλαγεί από τον άνθρακα σε όλους τους εθνικούς τομείς της οικονομίας έως το 2050.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης