Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία σε ΝΑΤΟ: Μας προκαλείτε συνεχώς με επιθετικές ασκήσεις στα σύνορα - Προσέξτε, υπάρχει κίνδυνος... ατυχήματος

Ρωσία σε ΝΑΤΟ: Μας προκαλείτε συνεχώς με επιθετικές ασκήσεις στα σύνορα - Προσέξτε, υπάρχει κίνδυνος... ατυχήματος
Πρόκληση οι ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις στα σύνορα, είναι επιθετικής φύσης αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ
Σχετικά Άρθρα
Σαφές μήνυμα στο ΝΑΤΟ ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις που προγραμματίζει στα σύνορα της Ρωσίας αποτελούν κλιμάκωση των προκλήσεων επιθετικής φύσης αποστέλλει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης επεισοδίου.
Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, το ρωσικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει πως το ΝΑΤΟ δεν κρύβει το γεγονός, ότι στο πλαίσιο των στρατιωτικών του ασκήσεων, επεξεργάζεται σενάρια για την απόκρουση επίθεσης από τη Ρωσία.

Πρόκληση

«Η άσκηση του ΝΑΤΟ Steadfast Defender, που προγραμματίζεται, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, για την άνοιξη του 2024, θα καλύψει το έδαφος αρκετών ευρωπαϊκών χωρών.
Σχεδιάζεται να συμμετέχουν περισσότεροι από 40.000 στρατιώτες» αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας πως στο πλαίσιο της άσκησης προβλέπεται η μεταφορά αμερικανικών σχηματισμών και στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ευρώπη και η ανάπτυξη της κατάλληλης επιμελητείας.

Επιθετικές ασκήσεις

«Το ΝΑΤΟ αυξάνει συνεχώς την κλίμακα των ασκήσεών του τις τελευταίες δεκαετίες.
Είναι ολοένα και πιο προκλητικές και επιθετικές.
Διεξάγονται σκόπιμα κυρίως κοντά στα ρωσικά σύνορα» τονίζει το ρωσικό ΥΠΈΞ, το οποίο αναφέρει ότι ο αριθμός του στρατιωτικού προσωπικού αλλά και του στρατιωτικού εξοπλισμού αυξάνονται κάθε χρόνο, ενώ αναπτύσσονται συστηματικά σενάρια σχετικά με την ενεργοποίηση του άρθρου 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ που προβλέπει την ενεργοποίηση της συλλογικής άμυνας.

Εχθρός η Ρωσία

Επιπλέον, το ρωσικό ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι αν και στο παρελθόν, τα διάφορα στρατιωτικά σενάρια μίλαγαν για κάποιου είδους «φανταστικό εχθρό» στα ανατολικά, «τώρα τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ δεν κρύβουν το γεγονός ότι ασκούν ενέργειες για να αποκρούσουν μια επίθεση από τη Ρωσία.
«Ταυτόχρονα, μιλάμε για «ρεαλιστικά σενάρια» χρήσης δυνάμεων του ΝΑΤΟ» επισημαίνει το ρωσικό ΥΠΕΞ, υπενθυμίζοντας πως η Μόσχα έχει αναλάβει αρκετές φορές πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της έντασης με το ΝΑΤΟ, αναφέροντας πως η Ρωσία έχει μεταφέρει τις στρατιωτικές ασκήσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Επίδειξη δύναμης

Όπως αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ, «το ΝΑΤΟ ενώ προφορικά υποστηρίζει ότι δεν επιζητά αντιπαράθεση με την χώρα μας, στην πραγματικότητα συνεχίζει μια «επίδειξη δύναμης» κυριολεκτικά «στο κατώφλι μας».
Η Ρωσία κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι επιδιώξει εσκεμμένα την αντιπαράθεση και υποστηρίζει ότι η περαιτέρω επέκταση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στα ανατολικά, δεν πρόκειται να προσφέρει καμία μεγαλύτερη ασφάλεια στην Ευρώπη.

Η άσκηση Steadfast Defender

Πάντως, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της Δύσης δεν έχουν κρύψει ότι η άσκηση Steadfast Defender έχει ως απώτερο στόχο να δείξει στη Ρωσία πως η Συμμαχία μπορεί και είναι έτοιμη να αναλάβει στρατιωτική δράση εάν χρειαστεί για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία.
Η άσκηση αυτή αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο καθώς αναμένεται να κινητοποιηθούν περισσότεροι από 40.000 στρατιώτες σε ένα πολεμικό σενάριο που προβλέπει στρατιωτική επέμβαση για να αποκρούσει μια επίθεση της Ρωσίας σε κράτος – μέλος της Συμμαχίας.
Η στρατιωτική άσκηση «Steadfast Defender» έρχεται να επιβεβαιώσει την αλλαγή φιλοσοφίας του ΝΑΤΟ, από μια δύναμη αντιμετώπισης κρίσεων σε μια συμμαχία έτοιμη για πόλεμο.
Η άσκηση είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο και Μάρτιο σε Γερμανία, Πολωνία και στα κράτη της Βαλτικής.

Συμμετοχές

Στην άσκηση πέρα από τα 31 κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ αναμένεται να συμμετάσχει και η Σουηδία, η οποία ακόμα δεν έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, περιμένοντας τις σχετικές εγκρίσεις από τα κοινοβούλια της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.
Πέρα από τους περίπου 41.000 στρατιώτες, στην άσκηση θα πραγματοποιηθούν 500 με 700 αποστολές αεροπορικής μάχης, ενώ θα συμμετάσχουν και περισσότερα από 50 πλοία.
Το ΝΑΤΟ έχει αποφασίσει να πραγματοποιεί σε ετήσια βάση, δύο μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις για την καλύτερη εκπαίδευση των στρατιωτικών του δυνάμεων, οι οποίες θα εκπαιδευτούν επίσης και για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών εκτός των συνόρων της Συμμαχίας.

Το σενάριο

Το σενάριο προβλέπει τους πιθανούς ελιγμούς και κινήσεις που θα πρέπει να κάνουν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα προκειμένου να αντιμετωπίσουν επιθέσεις μιας συμμαχίας, της οποίας θα ηγείται η Ρωσία.
Μάλιστα για να είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικό το σενάριο, η επίθεση της Ρωσίας κατά του συμμαχικού κράτους, θα φέρει την ονομασία Occasus, ενώ για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθούν πραγματικά γεωγραφικά δεδομένα έτσι ώστε οι στρατιωτικές δυνάμεις να δρουν σε ένα πιο «πραγματικό» περιβάλλον.
Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο του 2022 ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg είχε αναφέρει πως θα αυξήσει τις δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας από 40.000 σε πολύ περισσότερους από 300.000, ενώ είναι διαρκείς οι εκκλήσεις των κρατών της Βαλτικής να ενισχυθεί το ανατολικό τμήμα του ΝΑΤΟ, καθώς στρατεύματα συσσωρεύονται στη Λευκορωσία.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, η άσκηση αυτή είναι μια ακόμα επίδειξη προς τη Ρωσία πως το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να πολεμήσει, εάν χρειαστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης