Τελευταία Νέα
Διεθνή

Embargo στα ρωσικά διαμάντια φέρνουν οι G7 - Ειδικός εξηγεί γιατί θα αποτύχει και θα χάσει η Ευρώπη

Embargo στα ρωσικά διαμάντια φέρνουν οι G7 - Ειδικός εξηγεί γιατί θα αποτύχει και θα χάσει η Ευρώπη
Η ρωσική Alrosa έχει μερίδιο περίπου 30% στην παγκόσμια πρσφορά διαμαντιών και πάνω από το 90% των διαμαντιών κόβονται στην Ινδία
Σχετικά Άρθρα
Τα κράτη μέλη των G7 αναμένεται να ανακοινώσουν απαγόρευση για τις εισαγωγές ρωσικών διαμαντιών τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, δήλωσαν σε δημοσιογράφους Βέλγοι αξιωματούχοι.
Σκοπός της απαγόρευσης είναι να περιοριστούν περαιτέρω τα έσοδα της Ρωσίας με τα οποία χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία
Το εμπάργκο στα ρωσικά διαμάντια αποτελεί πρόταση του Βελγίου, όπου βρίσκεται η πόλη Αμβέρσα η οποία είναι ο μεγαλύτερος παγκοσμίως κόμβος για το εμπόριο διαμαντιών.
Το εμπάργκο θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Εάν πράγματι ανακοινωθεί, η απαγόρευση για το εμπάργκο διαμαντιών στη Ρωσία που ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια, θα οδηγήσει σε διάσπαση της παγκόσμιας αγοράς διαμαντιών καθώς η G7 αντιστοιχεί μόνο στο 40% της αγοράς αυτής.

Η Ρωσία μεγαλύτερος προμηθευτής διαμαντιών παγκοσμίως

«Μιλάμε για αναδιάρθρωση μιας παγκόσμιας αγοράς», δήλωσε ο αξιωματούχος, αναγνωρίζοντας ότι το σύστημα δεν θα λειτουργήσει τέλεια αμέσως και ότι η G7 ακόμα αξιολογεί το προτεινόμενο σχέδιο του Βελγίου.
«Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής παγκοσμίως. Αν επιβάλλουμε εμπάργκο στα ρωσικά διαμάντια, τους αποκόπτουμε, τους αφήνουμε σε μια υποδεέστερη αγορά με χαμηλότερες τιμές. Κόβουμε κσι τις χρηματοοικονομικές ροές από αυτό τον κλάδο».
Το σχέδιο της Δύσης, ιδίως των ΗΠΑ, να μειώσουν τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές διαμαντιών και να ενισχυθούν οι υφιστάμενες κυρώσεις της Ουάσινγκτον σε βάρος της ρωσικής Alrosa, του μεγαλύτερου στον κόσμο παραγωγού, αποτελούν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των ηγετών της G7 από πέρυσι.
Η ΕΕ αγόρασε πέρυσι ρωσικά διαμάντια αξίας 1,4 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με τη Eurostat, καθώς δεν είχε απαγορεύσει τις εισαγωγές πολύτιμων λίθων ούτε είχε θέσει την Alrosa στη «μαύρη λίστα».
Η ΕΕ είχε στο παρελθόν εξετάσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει μονομερώς σε απαγόρευση πωλήσεων των ρωσικών δισμαντιών αλλά το Βέλγιο ανησυχούσε ότι αυτό θα εξέτρεπε το εμπόριο σε άλλα κέντρα και μακριά από την Αμβέρσα.
Επιπλέον, η ΕΕ της αντιστοιχεί μόνο στο 15% περίπου της παγκόσμιας αγοράς.

Η ρωσική Alrosa έχει το 30% της παγκόσμιας προσφοράς διαμαντιών

Γι αυτό το λόγο η επιβολή εμπάργκο στα ρωσικά διαμάντια είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, εξηγεί ειδικός
Η Alrosa έχει μερίδιο περίπου 30% στην παγκόσμια αγορά διαμαντιών και πάνω από το 90% των διαμαντιών κόβονται στην Ινδία, επομένως «είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα γίνει ο αποκλεισμός των ρωσικών διαμαντιών από την παγκόσμια προσφορά», δήλωσε ο Boris Krasnozhenov, επικεφαλής του είπε το τμήμα ανάλυσης αγορών τίτλων της Alfa Bank.
Μετά την κοπή στων διαμαντιών την Ινδία, οι πέτρες αναμειγνύονται και τα διαμάντια λαμβάνουν ινδικά πιστοποιητικά. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πλέον «πρακτικά αδύνατο» να εντοπιστεί η προέλευση κάθε διαμαντιού από το ορυχείο μέχρι το διαμάντι στο κόσμημα, σημείωσε ο ειδικός.
«Αυτό απαιτεί ένα σύστημα παγκόσμιας παρακολούθησης του κύκλου εργασιών διαμαντιών, η δημιουργία του οποίου θα απαιτήσει σημαντικούς πόρους.
Οι μέθοδοι εφαρμογής, εάν αναπτυχθούν, είναι επίσης ένα μεγάλο ερώτημα.

Οι συναλλαγές θα μετακινηθούν εκτός  ΕΕ

Ελλείψει ενός τέτοιου συστήματος, οι συναλλαγές με ρωσικά διαμάντια θα μετακινηθούν απλώς σε κέντρα εκτός ΕΕ», πιστεύει ο Krasnozhenov.
Μετά την κοπή στην Ινδία, οι πέτρες αναμειγνύονται και τα προϊόντα διαμαντιών λαμβάνουν ινδικά πιστοποιητικά.
Σε αυτή την περίπτωση, είναι πλέον «πρακτικά αδύνατο» να εντοπιστεί η προέλευση κάθε διαμαντιού από το ορυχείο μέχρι το διαμάντι στο κόσμημα, σημείωσε ο ειδικός.
"Αυτό απαιτεί ένα σύστημα παγκόσμιας παρακολούθησης του κύκλου εργασιών διαμαντιών, η δημιουργία του οποίου θα απαιτήσει σημαντικούς πόρους.
Οι μέθοδοι εφαρμογής, εάν αναπτυχθούν, είναι επίσης ένα μεγάλο ερώτημα. Ελλείψει ενός τέτοιου συστήματος, οι συναλλαγές με ρωσικά διαμάντια θα μετακινηθούν απλώς σε κέντρα εκτός ΕΕ», πιστεύει ο Krasnozhenov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης