Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Scholz παραδέχεται τη διπλωματική ήττα στη σύνοδο των G20 – Πέρασε της Ρωσίας, αλλά… λίγο - Σκληρή κριτική από τη Zeit

O Scholz παραδέχεται τη διπλωματική ήττα στη σύνοδο των G20 – Πέρασε της Ρωσίας, αλλά… λίγο - Σκληρή κριτική από τη Zeit
Die Zeit: Απέτυχε η προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να πλήξει τη Ρωσία

Ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz  κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία… αξιολόγησε θετικά τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της G20 στην Ινδία, συμπεριλαμβανομένου του περιεχομένου της τελικής κοινής δήλωσης και της θέσης σε αυτήν σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Λήφθηκε απόφαση να αναγνωριστεί σαφώς ότι η εδαφική ακεραιότητα κρατών όπως η Ουκρανία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και ότι τα σύνορα δεν πρέπει να αλλάξουν με τη βία.
Είμαι επίσης πολύ ικανοποιημένος που εκφράστηκε για άλλη μια φορά εδώ μια πολύ σαφής θέση κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Scholz σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή  10 Σεπτεμβρίου 2023.
Τα χαρακτήρισε «θετικά τα αποτελέσματα» από τη σύνοδο κορυφής.
Σε συνέντευξή του στο NTV, η καγκελάριος χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία» την υιοθέτηση κοινής δήλωσης μετά τη σύνοδο κορυφής, αντανακλώντας «μια εντελώς νέα μορφή συνεργασίας μεταξύ των χωρών του Βορρά και των χωρών του Παγκόσμιου Νότου, στην Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική».
Ο Scholz πιστεύει ότι τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής δείχνουν ότι «η G20 έχει διεθνές βάρος»
Σχολιάζοντας την πιο ήπια διατύπωση της τελικής δήλωσης για την ουκρανική σύγκρουση σε σύγκριση με πέρυσι, ο Scholz είπε ότι «αν ήταν όπως θέλει η Ρωσία, δεν θα είχε ειπωθεί τίποτα από όσα γράφτηκαν».

Σκληρή κριτική

Το περιεχόμενο της τελικής δήλωσης της συνόδου κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί κατέρριψε τα σχέδια του καγκελαρίου Scholz να «πλήξει» τη Ρωσία, γράφει η γερμανική εφημερίδα Zeit .
Το δημοσίευμα υπενθύμισε ότι πριν από ένα χρόνο, στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί , εγκρίθηκε «απροσδόκητα» μια δήλωση που καταδικάζει την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία , αν και νωρίτερα για το ίδιο θέμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ , η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Αφρική απείχαν από την ψηφοφορία.
Η Δύση ερμήνευσε την υιοθέτηση μιας τέτοιας δήλωσης ως απομόνωση της Ρωσίας, έγινε λόγος για ένα «ηχηρό χαστούκι στο πρόσωπο», αναφέρει το άρθρο.
"Ο Scholz  μίλησε για μια σημαντική διευκρίνιση σε μια κρίσιμη στιγμή αυτής της σύγκρουσης.
Τώρα αναγνωρίζει τι δεν μπορεί πια να κρυφτεί.
Δεν υπάρχει καμία καταδίκη (της Ρωσίας),

δεν έγινε αναφορά για κόλαφο... », γράφει η εφημερίδα.
Το άρθρο σημειώνει ότι ένα χρόνο μετά τη σύνοδο κορυφής στο Μπαλί, ένα πράγμα μπορεί να αναγνωριστεί: η στιγμή δεν ήταν «αποφασιστική» και δεν έγινε λόγος για «διευκρινίσεις».
Η Διακήρυξη του Νέου Δελχί της συνόδου κορυφής της G20 καλεί για δράση σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία σύμφωνα με τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών .
Η επιτετραμμένη της Ρωσίας G20 Σβετλάνα Λούκας είπε ότι τα μισά από τα μέλη της οργάνωσης αρνήθηκαν να ερμηνεύσουν γεγονότα στην Ουκρανία προς το συμφέρον της Δύσης.
Η δήλωση αντικατοπτρίζει μια ισορροπημένη θέση για την Ουκρανία και την επιθυμία επίλυσης συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, είπε.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση, στην τελική δήλωση, η πλειοψηφία των μελών της G20 καταδίκασε τη σύγκρουση στη μετασοβιετική δημοκρατία, αλλά η δήλωση ανέφερε ότι υπήρχαν «άλλες απόψεις σχετικά με αυτήν την κατάσταση και κυρώσεις».
Όπως τόνισε τότε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, η Μόσχα θεωρεί ότι η υιοθέτηση του κειμένου  που «ικανοποίησε τους πάντες» είναι ένα θετικό αποτέλεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης