Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλωματικός θρίαμβος για Ρωσία στους G20 – Χωρίς καταδίκη το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου υπό την πίεση των BRICS

Διπλωματικός θρίαμβος για Ρωσία στους G20 –   Χωρίς καταδίκη το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου υπό την πίεση των BRICS
Η στρατηγική ήττα της Δύσης και η ανάδυση ενός πολυπολικού κόσμου
Οι γεωπολιτικές ισορροπίες στα σημαντικότερα διεθνή fora έχουν αλλάξει καθώς οι ΗΠΑ δεν έχουν τη δυνατότητα πλέον να επιβάλλουν μονομερώς τις επιταγές τους.
Χαρακτηριστικό της αλλαγής του κλίματος όσον αφορά τη γεωπολιτική ισχύ είναι ότι οι ηγέτες της G20 απέφυγαν να καταδικάσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σε κοινή δήλωση αφού η Κίνα και η Ρωσία απέρριψαν τις διατυπώσεις στο κείμενο των συμπερασμάτων για καταδίκη της Μόσχας όσον αφορά τη σύγκρουση, υπογραμμίζοντας το υπαρκτό πλέον ρήγμα στην παγκόσμια κοινότητα όσον αφορά την υποστήριξη του καθεστώτος του Κιέβου.
Πρόκειται για μια σημαντική στροφή σε σχέση με τη δήλωση καταδίκης που είχε λάβει χώρα στην προηγούμενη σύνοδο των G20 στο Μπαλί και ενδεικτική του γεγονότος ότι πολλοί προεξοφλούν την αποτυχία της περίφημης αντεπίθεσης της Ουκρανίας αλλά και την τελική κατοχύρωση των εδαφικών κερδών της Ρωσίας – στις περιοχές τις οποίες έχει εντάξει με σχετικές συνταγματικές προβλέψεις στη Ρωσική Ομοσπονδία ως αυτόνομες περιοχές.
Η κοινή δήλωση της συνόδου κορυφής του Νέου Δελχί αναφέρεται μόνο στον «πόλεμο στην Ουκρανία», μια διατύπωση που υποστηρικτές του Κιέβου, όπως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, είχαν προηγουμένως απορρίψει, καθώς υπονοεί ότι και οι δύο πλευρές είναι εξίσου υπεύθυνες για την αντιπαράθεση.
Αυτή η δήλωση, που διατυπώθηκε μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων μεταξύ διπλωματών, είναι ένα πλήγμα για τις δυτικές χώρες και κυρίως τις ΗΠΑ που τον περασμένο χρόνο προπάθησαν με κάθε είδος εκβιασμούς να πείσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να καταδικάσουν τη Μόσχα και να στηρίξουν την Ουκρανία.
Τη ίδια ώρα επιβεβαιώνεται η αποτυχία απομόνωσης της Ρωσίας αλλά και η ισχύς της ομάδας των BRICS 'οσον αφορά την επιβολή της λογικής ενός πολυπολικού κόσμου στα διεθνή fora, όπως η σύνοδος των G20
Στρώνεται, τη ίδια ως, η οδός των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, με τη Ρωσία σε θέση ισχύος όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και διπλωματικά καθώς το δίκτυο των συμμαχιών της εμφανίζεται αρραγές.
Επιτεύχθηκε συναίνεση μεταξύ των G20 για τη διακήρυξη της Συνοδου
Η νίκη και στο ενεργειακό – Ήττα.. πράσινης μετάβασης

Η κοινή δήλωση περιέχει επίσης τη δέσμευση των ηγετών των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου να «συνεχίσουν και να ενθαρρύνουν τις προσπάθειες για τον τριπλασιασμό της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως», αλλά δεν περιλαμβάνει καμία προθεσμία για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.
Η Κίνα και η Σαουδική Αραβία ηγήθηκαν των προσπαθειών για τον αποκλεισμό μιας τέτοιας απόφασης στις συναντήσεις της G20 τον Ιούλιο.
Η υιοθέτηση της δήλωσης θα είναι συμφωνα με το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής για την Ινδία και τον πρωθυπουργό της Modi, μετά από θέση που διατύπωσε ότι οι διχασμοί για την Ουκρανία ήταν πολύ μεγάλες για να γεφυρωθούν.
«Τονίσαμε τον ανθρώπινο πόνο και τις αρνητικές πρόσθετες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία σε σχέση με την παγκόσμια ασφάλεια τροφίμων και ενέργειας, τις αλυσίδες εφοδιασμού, τη μακροοικονομική σταθερότητα, τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη», ανέφερε η κοινή δήλωση.
«Υπήρχαν διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις για την κατάσταση».
Η διακήρυξη ζητούσε μια «δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία», αλλά δεν συνέδεε ρητά αυτό το αίτημα με τη σημασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, όπως πίεζαν οι δυτικές χώρες.
Δεν περιλάμβανε επίσης τη δήλωση από την έκδοση του 2022 που σημείωνε ότι «τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν έντονα τον πόλεμο».

Οι συμφωνίες και η ήττα των ΗΠΑ

Η διαγραφή της δυτικής κριτικής στη Ρωσία επέτρεψε στην G20 να καταλήξει σε συμφωνία σε άλλα ζητήματα, όπως η δέσμευση για επανεκκίνηση των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε υψηλόβαθμος δυτικός αξιωματούχος παρών στη σύνοδο κορυφής, ο οποίος είπε ότι ο συμβιβασμός είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της συναίνεσης.
«Η επιλογή που είχαμε είναι  η σύνοδος να λήξει με κείμενο ή χωρίς κείμενο.
Και νομίζω ότι η σωστή απάντηση είναι το κείμενο», είπε ο αξιωματούχος.
«Διατηρείτε ζωντανή την πλατφόρμα [G20] και τον οργανισμό».
Ωστόσο, ο Jake Sullivan, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ προκειμένου .. να γλυκάνει την ήτταν, είπε ότι η διακήρυξη είχε μια «δέσμη συνεπακόλουθων παραγράφων» για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Από τη σκοπιά μας, κάνει πολύ καλή δουλειά να υπερασπίζεται την αρχή ότι τα κράτη δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν βία για να επιδιώξουν εδαφική κατάκτηση». . .
«Ότι η χρήση πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη, ότι μια δίκαιη ειρήνη πρέπει να βασίζεται στις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ», πρόσθεσε.
Συνολικά, η δήλωση ήταν μια «ψήφο εμπιστοσύνης ότι η G20 μπορεί να συγκεντρωθεί για να αντιμετωπίσει ένα πιεστικό φάσμα θεμάτων και επίσης να αντιμετωπίσει δύσκολα ζητήματα που στην πραγματικότητα διχάζουν πολύ ορισμένα μέλη σε σχέση με άλλα», είπε ο Sullivan.
Η Ινδία, η οποία χαρακτηρίζεται ως ηγέτης της λεγόμενης ομάδας του Παγκόσμιου Νότου των αναπτυσσόμενων χωρών, πέτυχε επίσης στην εκστρατεία της να εντάξει την Αφρικανική Ένωση ως πλήρες μέλος της G20.
G-20 Leaders Reach Deal on Wording for Russia War in Ukraine - Bloomberg
Κέρδη και για τη Κίνα

Η κοινή δήλωση κάνει επίσης αναφορά στην ψηφιακή δημόσια υποδομή, την οποία η Ινδία προωθεί ως πρότυπο για τη χρηματοοικονομική ένταξη και τα κέρδη της οικονομικής παραγωγικότητας κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, μετά τη δική της επιτυχημένη προσπάθεια να φέρει περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους στο Διαδίκτυο.
Πάνω από τη σύνοδο κορυφής ήταν η ανεξήγητη ακόμα απουσία του προέδρου της Κίνας Xi Jinping.
Παρέλειψε τη συνάντηση για πρώτη φορά και αντ' αυτού έστειλε το δεύτερο στην κατάταξη στελέχη της χώρας, τον πρωθυπουργό Li Qiang 
Αλλά η διατύπωση του ανακοινωθέντος αντικατοπτρίζει ακόμη πολλά κινεζικά σημεία συζήτησης, όπως ότι η G20 πρέπει να περιοριστεί στα διεθνή οικονομικά ζητήματα και στη γλώσσα για την Ουκρανία και τα πυρηνικά όπλα.
Η Κίνα έχει επίσης αναδείξει έντονα τον ρόλο της στην υποστήριξη της ένταξης στην Αφρικανική Ένωση.

G20 Ινδία: Οι ηγέτες «συμφώνησαν για διακήρυξη» παρά τις διαφωνίες | Η  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ρωσία: Ικανοποίηση από την ισορροπημένη θέση για την Ουκρανία

Η δήλωση της ομάδας των G20 αντικατοπτρίζει μια ισορροπημένη θέση για την Ουκρανία και την επιθυμία επίλυσης των συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, δήλωσε η επιτετραμμένη της Ρωσίας στη σύνοδο των G20, Svetlana Lukash το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023.
«Σχετικά με το ζήτημα της Ουκρανίας, μπορώ να πω ότι υπήρξαν πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις και, πάνω από όλα, λειτούργησε η συλλογική θέση των χωρών των BRICS και άλλων εταίρων», είπε στους δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με τη Lukash, οι μισές από τις χώρες της G20 αρνήθηκαν να ερμηνεύσουν τα γεγονότα στην Ουκρανία προς το συμφέρον της Δύσης.
Πρόσθεσε ότι η δήλωση εξισορροπεί επίσης τον αρνητικό αντίκτυπο της σύγκρουσης στην Ουκρανία στην επισιτιστική ασφάλεια.
Επιπλέον, σημείωσε ότι στο τελικό κείμενο το ψηφίσματος έγινε δυνατό να υιοθετηθεί «συναινετική γλώσσα»
«Όλοι, ως μέλη της G20, έχουμε συμφωνήσει να ενεργούμε ως ένα προς το συμφέρον της ειρήνης, της ασφάλειας και της επίλυσης συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε Lukash.
Τόνισε επίσης ότι οι χώρες της G20 πέτυχαν σοβαρά αποτελέσματα σε πολλά θέματα στη σύνοδο κορυφής του Δελχί .
Αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τη διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας, καθώς και τη διασφάλιση αυξημένης επισιτιστικής ασφάλειας, την επίλυση κλιματικών και ενεργειακών προβλημάτων.
Σύμφωνα με τη Ρωσίδα επιτετραμμένη, σε κάθε θέμα οι αποφάσεις αντικατόπτριζαν τα συμφέροντα των αναδυόμενων οικονομιών του Παγκόσμιου Νότου.
Επιπλέον, Lukash είπε ότι η τελευταία σύνοδος κορυφής ήταν μια από τις πιο δύσκολες για την G20, μεταξύ άλλων λόγω της Ουκρανίας.
Σημείωσε ότι η διαδικασία έγκρισης της δήλωσης κράτησε σχεδόν είκοσι ημέρες.
Σύμφωνα με τη ίδια, αυτό δεν οφείλεται μόνο στις διαφορές σχετικά με την Ουκρανία, αλλά και στις διαφορετικές θέσεις σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και η μετάβαση σε ενεργειακά συστήματα χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Επίσης, πιεστικά ζητήματα αφορούσαν τη μεταρρύθμιση των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, κατέληξε.
Η Ινδία ασκεί την προεδρία της G20 από την 1η Δεκεμβρίου 2022.
Η σύνοδος κορυφής της ηγεσίας της ομάδας πραγματοποιείται στο Νέο Δελχί στις 9-10 Σεπτεμβρίου.
Οι ηγέτες των χωρών της G20 και εννέα άλλα κράτη είναι προσκεκλημένοι σε αυτό - Μπαγκλαντές, Αίγυπτος, Ισπανία, Μαυρίκιος, Νιγηρία, Ολλανδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν και Σιγκαπούρη.

Οργή στην Ουκρανία: Κανείς δεν θα έπρεπε να είναι υπερήφανος για το κοινό ανακοινωθέν

Το Κίεβο επέκρινε το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου τη δήλωση των ηγετών της G20 για τη ρωσική εισβολή, η οποία κατήγγειλε τη χρήση βίας για την απόκτησ εδαφικών κερδών, αλλά απέφυγε να ασκήσει άμεση κριτική στη Ρωσία ονομαστικά, σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP.
«Η Ουκρανία είναι ευγνώμων στους εταίρους που προσπάθησαν να συμπεριλάβουν ισχυρή διατύπωση στο κείμενο.
Την ίδια στιγμή, όσον αφορά την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Ομάδα των G20 δεν έχει τίποτα για το οποίο να είναι περήφανη», δήλωσε ο Oleg Nikolenko, εκπρόσωπος της Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.
Ο Nikolenko δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα μια φωτογραφία ενός μέρους της δήλωσης με κόκκινο χρώμα, αλλάζοντας τον «πόλεμο στην Ουκρανία» σε «πόλεμο κατά της Ουκρανίας» και προσθέτοντας αναφορές στη Ρωσία.
Το τελικό κείμενο έλεγε ότι «όλα τα κράτη» θα πρέπει «να απόσχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας για να επιδιώξουν εδαφική κατάκτηση ενάντια στην εδαφική και κυριαρχία ή πολιτική ανεξαρτησία οποιουδήποτε κράτους».
Δεν έγινε ρητή αναφορά στη Ρωσία, σε αντίθεση με μια δήλωση της G20 στο Μπαλί πέρυσι που ανέφερε ψήφισμα του ΟΗΕ που καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας».
«Είναι προφανές ότι η συμμετοχή της Ουκρανίας (στη συνάντηση) θα επέτρεπε στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν καλύτερα την κατάσταση», σημείωσε ο Nikolenko.
G20 New Delhi Leaders' Declaration - Consilium
Ακολουθούν αποσπάσματα από το κοινό ανακοινωθέν:

– Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, όλα τα κράτη πρέπει να ενεργούν με τρόπο συνεπή με τους σκοπούς και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ στο σύνολό του
– Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, όλα τα κράτη πρέπει να απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας επιδιώκοντας εδαφική κατάκτηση κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους
– Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη
– Για την κρίση στην Ουκρανία, “υπήρχαν διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις για την κατάσταση” – Η ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων και οι προσπάθειες αντιμετώπισης κρίσεων καθώς και η διπλωματία και ο διάλογος είναι κρίσιμες
– «Η σημερινή εποχή δεν πρέπει να έχει πολεμικές διενέξεις».

Σιτηρά/τρόφιμα/ενέργεια/ασφάλεια

– (Η 20) Καλεί τη Ρωσία και την Ουκρανία να διασφαλίσουν άμεσες και απρόσκοπτες παραδόσεις σιτηρών, τροφίμων και λιπασμάτων από την Ρωσία και την Ουκρανία
– Τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης της επισιτιστικής και ενεργειακής ασφάλειας, ζήτησε να σταματήσει η καταστροφή με στρατιωτικά μέσα ή άλλου είδους επιθέσεις σε υποδομές
– Παραμένει το ενδεχόμενο για υψηλά επίπεδα αστάθειας στις αγορές τροφίμων και ενέργειας

Οικονόμία και χρηματοοικονομικές αγορές

– «Θα προστατεύσει τους ευάλωτους, μέσω της προώθησης της δίκαιης ανάπτυξης και της ενίσχυσης της μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας»
– Επιβεβαιώνει τη δέσμευση για τη συναλλαγματική ισοτιμία του Απριλίου 2021 που ανέλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των τραπεζών μας
– Υποστηρίζουμε τις συστάσεις υψηλού επιπέδου του συμβουλίου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για ρύθμιση, εποπτεία και επίβλεψη κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων, δραστηριοτήτων
– Οι υπουργοί Οικονομικών μας, οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών θα συζητήσουν την προώθηση του οδικού χάρτη για τα κρυπτονομίσματα στη συνάντησή τους τον Οκτώβριο
– Ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού και θεμιτό ανταγωνισμό αποθαρρύνοντας τον προστατευτισμό και τις πρακτικές που στρεβλώνουν την αγορά

Κλιματική αλλαγή

– Ανάγκη επιτάχυνσης των προσπαθειών για τη σταδιακή κατάργηση της αμείωτης ενέργειας από άνθρακα, σύμφωνα με τις εθνικές συνθήκες
– Θα εργαστεί για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης χαμηλού κόστους για τις αναπτυσσόμενες χώρες για να υποστηρίξει τη μετάβασή τους σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα
– Θα συνεχίσει και θα ενθαρρύνει τις προσπάθειες για τον τριπλασιασμό της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως μέσω των υφιστάμενων στόχων και πολιτικών, σύμφωνα με τις εθνικές συνθήκες έως το 2030
– Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να αναλάβουμε δράση για την αύξηση της βιώσιμης χρηματοδότησης
– Επαναλαμβάνουμε τη χρήση μηχανισμών τιμολόγησης και μη τιμολόγησης των εκπομπών άνθρακα και των κινήτρων για ουδετερότητα άνθρακα και για μηδενικές εκπομπές άνθρακα
– Αναγνωρίζουμε την ανάγκη για αυξημένες παγκόσμιες επενδύσεις για την επίτευξη των κλιματικών μας στόχων της συμφωνίας του Παρισιού
– Καταγράφουμε την ανάγκη για 5,8-5,9 τρισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο πριν από το 2030 που απαιτείται για τις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως για τις ανάγκες τους να υλοποιήσουν τους στόχους τους για τις εκπομπές
– (Η G20) Καλεί τα μέρη να θέσουν έναν φιλόδοξο, διαφανή και ανιχνεύσιμο νέο συλλογικό ποσοτικό στόχο χρηματοδότησης για το κλίμα το 2024, από ένα κατώτατο όριο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Αδυναμίες παγκόσμιου χρέους

– Δεσμεύεται για την προώθηση της ανθεκτικής ανάπτυξης αντιμετωπίζοντας επειγόντως και αποτελεσματικά τις αδυναμίες του χρέους στις αναπτυσσόμενες χώρες
– Κάνει έκκληση για ταχεία ολοκλήρωση της αντιμετώπισης του χρέους για την Αιθιοπία

Υγεία

– Παραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής υγείας
– Θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας και θα υποστηρίξει την ανάπτυξη συστημάτων υγείας ανθεκτικών στο κλίμα και χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε συνεργασία με πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες (MDBs).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης