Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φονικός σεισμός 6,9 Ρίχτερ στο Μαρόκο: 1.037 νεκροί, 1.200 τραυματίες, εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στα ερείπια

Φονικός σεισμός 6,9 Ρίχτερ στο Μαρόκο: 1.037 νεκροί, 1.200 τραυματίες, εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στα ερείπια
Μεγάλες οι ζημιές στα μνημεία του Μαρακές - Ο μεγαλύτερος σεισμός από το 1900 - Μηνύματα συμπαράστασης από όλο τον κόσμο
(upd7)Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των θυμάτων από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το Μαρόκο τη νύκτα της Παρασκευής, 8/9,  καθώς σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η κρατική τηλεόραση  τουλάχιστον 1.037 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους  ενώ άλλοι 1.200 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. 
Το δίκτυο Al Arabiya αναφέρει πως υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι σε ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν.
marocco.jpg
Η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε λίγο μετά τις 23:00 (τοπική ώρα, 01:00 ώρα Ελλάδος) ήταν μεγέθους 6,9 βαθμών, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), ενώ το αμερικανικό Γεωδυναμικό Κέντρο έδωσε 7 βαθμούς.
Το επίκεντρο εντοπίστηκε 77 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Μαρακές, στην επαρχία αλ Χαούζ, στην οροσειρά του Άτλαντα και το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 10 χιλιόμετρα.
maroco1.jpg

marocco2.jpg
Βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ερείπια ισοπεδωμένων κτιρίων και κατοίκους που βγήκαν έντρομοι στους δρόμους.
Στην  πόλη Ταρουντάντ, ο δάσκαλος Χαμίντ Άφκαρ είπε ότι «η γη σείστηκε για περίπου 20 δευτερόλεπτα. Οι πόρτες ανοιγόκλειναν μόνες τους, καθώς κατέβηκα τρέχοντας από τον δεύτερο όροφο».
Η μαροκινή τηλεόραση μεταδίδει εικόνες που δείχνουν ότι οι μαροκινές οικογένειες εγκαθιστούν σκηνές έξω από τα σπίτια τους ή στριμώχνονται στα πεζοδρόμια, φοβούμενες τους μετασεισμούς.
«Ευτυχώς, δεν είχα κοιμηθεί ακόμα», λέει η Νταλίλα Φάχεμ, το σπίτι της οποίας υπέστη ρωγμές. «
Ο πολυέλαιος έπεσε από το ταβάνι και έτρεξα έξω», είπε η 43χρονη Χούντα Χάφσι. «Είμαι ακόμα στον δρόμο με τα παιδιά μου και φοβόμαστε», συμπλήρωσε.

Ο Μοντασίρ Ιτρί - κάτοικος του ορεινού χωριού Άσνι, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού - δήλωσε ότι τα περισσότερα σπίτια έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.
«Γείτονές μας εγκλωβίστηκαν κάτω από τα ερείπια και καταβάλλονται αγωνιώδεις προσπάθειες για τη διάσωσή τους με όσα διαθέσιμα μέσα υπάρχουν στο χωριό», είπε.

Χείρα φιλίας από την Αλγερία : Ανοίγει τον εναέριο χώρο της

Εν τω μεταξύ, η Αλγερία, η οποία πριν από δύο χρόνια διέκοψε τους δεσμούς της με το Μαρόκο, ανακοίνωσε Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023 ότι θα ανοίξει τον εναέριο χώρο της για πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας έπειτα από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη γειτονική της χώρα και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους.
Τα σύνορα που χωρίζουν τις δύο χώρες, τις ισχυρότερες στην περιοχή, είναι κλειστά από το 1994, ενώ το Αλγέρι έκλεισε τον εναέριο χώρο του για το Μαρόκο και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις το 2021 κατηγορώντας το Ραμπάτ για «εχθρικές ενέργειες».
Συγκεκριμένα, κατηγόρησε το Μαρόκο ότι χρησιμοποίησε λογισμικό κατασκοπείας εναντίον του, ότι υποστηρίζει αυτονομιστική οργάνωση και ότι απέτυχε να ικανοποιήσει τις διμερείς δεσμεύσεις του, στις οποίες περιλαμβάνεται και το διαφιλονικούμενο έδαφος της Δυτικής Σαχάρας – κατηγορίες τις οποίες το Μαρόκο απορρίπτει ως «παράλογες».

«Θλίψη» για τις συνέπειες του σεισμού

Η Αλγερία δεν ήταν από τις πρώτες χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης που έσπευσαν σήμερα να συλλυπηθούν το Μαρόκο, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών της ανακοίνωσε ότι «παρακολουθεί με μεγάλη του θλίψη» τις συνέπειες του σεισμού.
Αργότερα, η αλγερινή προεδρία ανακοίνωσε ότι η χώρα θα ανοίξει τον εναέριο χώρο της για ανθρωπιστικές πτήσεις.
Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε όποιο τυχόν αίτημα βοηθείας από το Μαρόκο.
Ιστορικοί δεσμοί
Στη διάρκεια των φονικών πυρκαγιών στην Αλγερία τα τρία προηγούμενα καλοκαίρια το Μαρόκο είχε προσφερθεί να βοηθήσει αλλά το Αλγέρι είχε αγνοήσει την προσφορά του.
Παρά τις κακές σχέσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις τους, οι δύο χώρες, που μοιράζονται μεγάλου μήκους σύνορα από τη Μεσόγειο μέχρι τη Σαχάρα, έχουν κοινούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, ενώ Αλγερινοί και Μαροκινοί πολίτες έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους.

Ζημιές στα μεγάλα μνημεία του Μαρακές


Εικόνες από το Μαρακές δείχνουν ότι η παλιά πόλη έχει υποστεί μεγάλες ζημιές και οι προσόψεις πολλών κτιρίων έχουν καταστραφεί.
Άλλες εικόνες που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο έδειχναν ανθρώπους να τρέχουν και να ουρλιάζουν κοντά στο τέμενος Koutoubia του 12ου αιώνα στο Μαρακές, ένα από τα πιο διάσημα ορόσημα της πόλης.
Τα μαροκινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το τζαμί υπέστη ζημιές, αλλά η έκταση τους δεν είναι σαφής.
Ο μιναρές του μήκους 69 μέτρων (226 πόδια) είναι γνωστός ως «στέγη του Μαρακές».
Οι Μαροκινοί δημοσίευσαν επίσης βίντεο που δείχνουν τμήματα των διάσημων κόκκινων τειχών που περιβάλλουν την παλιά πόλη στο Μαρακές, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, να έχουν υποστεί ζημιές.
Ο επικεφαλής μιας πόλης κοντά στο επίκεντρο του σεισμού είπε στο μαροκινό ειδησεογραφικό σάιτ 2M ότι πολλά σπίτια σε κοντινές πόλεις έχουν καταρρεύσει μερικώς ή ολικά, ενώ σε ορισμένα σημεία είχε διακοπεί το ηλεκτικό ρεύμα και έχουν διαλυθεί οι δρόμοι.

Μπλοκαρισμένα με κατολισθήσεις τα ορεινά χωριά του Άτλαντα

Ο Abderrahim Ait Daoud, επικεφαλής της πόλης Talat N'Yaaqoub, δήλωσε ότι οι αρχές εργάζονται για να καθαρίσουν τους δρόμους στην επαρχία Al Haouz για να επιτρέψουν τη διέλευση ασθενοφόρων και βοήθειας στους πληθυσμούς που έχουν πληγεί, αλλά είπε ότι οι μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των ορεινών χωριών σημαίνει ότι θα χρειαστεί χρόνος για να μάθουν το μέγεθος της ζημιάς.
Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι δρόμοι που οδηγούν στα γύρω ορεινά χωριά του Άτλαντα γύρω από το επίκεντρο του σεισμού ήταν μποτιλιαρισμένοι με οχήματα και μπλοκαρισμένοι με βράχους που κατέρρευσαν, επιβραδύνοντας τις προσπάθειες διάσωσης.
Τα ανθρώπινα θύματα από χτύπημα του γκέλαδου ενοπίζονται  στο Μαρακές και στα νότια τμήματα της χώρας, πιθανόν σε απομακρυσμένες περιοχές, ανέφερε το υπουργείο.
Το υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι ο σεισμός σκότωσε ανθρώπους στις επαρχίες και τις πόλεις αλ-Χάουζ, Μαρακές, Ουαρζαζάτε, Αζιλάλ, Τσιχαούα και Ταρουντάντ.


Αισθητός στις γύρω χώρες

Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός σε άλλες αφρικανικές χώρες, όπως η Μαυριτανία και η Αλγερία, καθώς και στο νότιο τμήμα της Πορτογαλίας.
Στις 24 Φεβρουαρίου 2004, σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών είχε συγκλονίσει την επαρχία Αλ Χοσέιμα στις ακτές της Μεσογείου (περίπου 400 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Ραμπάτ), προκαλώντας τον θάνατο 628 ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές.
Μετά από τον κύριο σεισμό, καταγράφηκαν αρκετές ακόμη δονήσεις μεγέθους 4,8, 3,4, 3,2 και 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι οι μετασεισμοί από τον σεισμό θα επαναλαμβάνονται για ημέρες.

ΥΠΕΞ Ελλάδας: Καμία αναφορά για αγνοούμενους ή τραυματίες - Πτήση της Aegean για τον επαναπατρισμό

Δεν υπάρχει καμία αναφορά για Έλληνες αγνοούμενους ή τραυματίες στο Μαρόκο μετά τον καταστροφικό σεισμό, σύμφωνα με πληροφορίες από του υπουργείο Εξωτερικών το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών επαναπατρισμού των Ελλήνων που βρίσκονται στο Μαρόκο, δρομολογήθηκε έκτακτη ειδική πτήση από την Αθήνα.
Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για έκτακτη ειδική πτήση επαναπατρισμού από το Μαρακές
Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, οι υπηρεσίες του Υπουργείου κινούνται συντονισμένα για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Μαρόκο.
Προς τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεννόηση με την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ραμπάτ και με την εταιρεία Aegean Airlines, η οποία δρομολόγησε σχετική πτήση επαναπατρισμού.
Η ειδική πτήση θα αναχωρήσει από το Μαρακές τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Σεπτεμβρίου 2023, 02:10 (τοπική ώρα), με προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας.

Τα πρώτα μηνύματα στήριξης από Scholz, Modi, OHE 

Μηνύματα υποστήριξης άρχισαν να φτάνουν από όλο τον κόσμο στο Μάροκο από το πρωί του Σαββάτου 9/9.
Ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz δημοσίευσε συλλυπητήρια στο X, την πλατφόρμα που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Twitter, κάνοντας λόγο για «φρικτά νέα από το Μαρόκο».
Ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi, που φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου,  εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων του σεισμού. «Εξαιρετικά συγκλονισμένος από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών από τον σεισμό στο Μαρόκο», έγραψε στην πλατφόρμα X, προσθέτοντας:
Αυτή την τραγική ώρα οι σκέψεις μου είναι με τον λαό του Μαρόκου. Συλλυπητήρια σε όσους έχουν χάσει συγγενείς τους» και κατέληξε αναφέροντας πως η Ινδία είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στο Μαρόκο σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».
Ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ είπε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν την κυβέρνηση του Μαρόκου στις προσπάθειές της να βοηθήσει τον πληγέντα πληθυσμό».

EE, fon der Leyen

«Οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων, τους τραυματίες στους οποίους εύχομαι ταχεία ανάρρωση και εκείνους που ανταποκρίθηκαν πρώτοι κάνοντας μια αξιοθαύμαστη δουλειά» τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, από την πλευρά της για το σεισμό στο Μαρόκο.
Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και είναι έτοιμο να παράσχει οποιαδήποτε απαραίτητη βοήθεια εάν ζητηθεί αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Yannes Lenarsic.
«Η ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της με τον λαό και τις αρχές του Μαρόκου» σημειώνει ο κ. Lenarsic.

Αφρικανική Ένωση

Ο πρόεδρος της Eπιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Moussa Faki Mahamat εξέφρασε σήμερα "τον μεγάλο του πόνο" και τα συλλυπητήριά του προς τον λαό του Μαρόκου, μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε τη χώρα προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 632 ανθρώπων.
«Ενημερώθηκα με μεγάλο πόνο για τις τραγικές επιπτώσεις του σεισμού που έπληξε το βασίλειο του Μαρόκου. Εκφράζω τα βαθιά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην Αυτής Μεγαλειότητα τον βασιλιά Mohamed Στ’, στον μαροκινό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων», επεσήμανε ο Moussa Faki Mahamat τ στην πλατφόρμα X.Syllhpht;hria Γαλλία, Ισπανία

Συλληπητήρια από Macron και Sanchez

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel  Macron  δήλωσε "συντετριμμένος λόγω του φρικτού σεισμού στο Μαρόκο" και προσέφερε τη βοήθεια της χώρας του.
"Είμαστε όλοι συντετριμμένοι μετά τον φρικτό σεισμό στο Μαρόκο. Η Γαλλία είναι έτοιμη να βοηθήσει", έγραψε στο X στη διάρκεια της πτήσης του προς το Νέο Δελχί όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G20.
Ο Ισπανός υπηρεσιακό πρωθυπουργός Pedro Sanchez εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες που επλήγησαν από την "τραγωδία".
"Όλη μου η αλληλεγγύη και η υποστήριξη στον λαό του Μαρόκου μετά από αυτόν τον φρικτό σεισμό", ανέφερε στο X.
"Η Ισπανία βρίσκεται στο πλευρό των θυμάτων αυτής της τραγωδίας και στις οικογένειές τους", σημείωσε.

Και από Putin, Erdogan

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον "φίλο λαό" του Μαρόκου, επεσήμανε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.
"Στη Ρωσία συμμεριζόμαστε τον πόνο και το πένθος του φίλου λαού του Μαρόκου", τόνισε ο Putin σε μήνυμά του προς τον βασιλιά της χώρας Mohamed Στ’, ενώ εξέφρασε και "τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τις τραγικές συνέπειες του καταστροφικού σεισμού".
Ο Τούρκος πρόεδρος Rejep Tayip Erdoganν απηύθυνε τις ευχές του για "ανάκαμψη σε όλους τους Μαροκινούς που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε στο Μαρόκο, μια χώρα φίλη και αδελφή. Μακάρι ο Θεός να λυπηθεί όσους έχασαν τη ζωή τους και εύχομαι γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες. Υποστηρίζουμε τους Μαροκινούς αδελφούς μας αυτή τη δύσκολη ημέρα".
"Η Τουρκία είναι έτοιμη, όπως πάντα, να προσφέρει κάθε είδους βοήθεια για να κλείσουν οι πληγές" του Μαρόκου, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείου Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης