Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος με την παραδοχή του πρώην επικεφαλής της Mossad: «Το Ισραήλ εφαρμόζει πρακτικές άπαρτχαϊντ στην Παλαιστίνη»

Σάλος με την παραδοχή του πρώην επικεφαλής της Mossad: «Το Ισραήλ εφαρμόζει πρακτικές άπαρτχαϊντ στην Παλαιστίνη»
«Εδώ μιλάμε για ένα κράτος-apartheid» τόνισε χαρακτηριστικά. «Σε μια περιοχή όπου δύο άνθρωποι κρίνονται βάσει δύο διαφορετικών νομικών συστημάτων, αυτό είναι ένα κράτος-apartheid»
Σάλος έχει ξεσπάσει με την παραδοχή του πρώην επικεφαλής της Mossad, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Associated Press δήλωσε ανοιχτά ότι το Ισραήλ επιβάλλει μια μορφή απαρτχάιντ στους Παλαιστίνιους.
Αν και πολλοί επιφανείς Ισραηλινοί έχουν ασκήσει κριτική στις επίσημες κρατικές πολιτικές, οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Tamir Pardo έχουν αναβαθμισμένη βαρύτητα λόγω της υψηλής νομιμοποίησης που έχει η υπηρεσία μυστικών υπηρεσιών Mossad στη δημόσια σφαίρα του Ισραήλ.
Αυξημένη βαρύτητα όμως έχουν οι δηλώσεις του Pardo και διότι έρχονται σε μία συγκυρία, κατά την οποία η ακροδεξιά πτέρυγα της κυβέρνησης του Ισραήλ ανεβάζει τους τόνους κατά των Παλαιστινίων, καθιστώντας, έτσι ανέφικτη την επανεκκίνηση τυχόν ειρηνευτικών συνομιλιών.
Πιο συγκεκριμένα, ο Pardo ανέφερε στο Associated Press ότι οι μηχανισμοί του Ισραήλ για τον έλεγχο των Παλαιστινίων, από τους περιορισμούς στη μετακίνηση έως τη στρατιωτική νομοθεσία, προσιδιάζουν στις πρακτικές της Νότιας Αφρικής επί Apartheid.
«Εδώ μιλάμε για ένα κράτος-apartheid» τόνισε χαρακτηριστικά «σε μια περιοχή όπου δύο άνθρωποι κρίνονται βάσει δύο διαφορετικών νομικών συστημάτων, αυτό είναι ένα κράτος-apartheid».
Ο Pardo, 70 ετών, διορίστηκε επικεφαλής της Mossad το 2011 από τον Benjamin Netanyahu, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ που σήμερα υπηρετεί τη δεύτερη θητεία του.
Ωστόσο, ως απάντηση στις δηλώσεις του, το κόμμα Λικούντ του Ισραηλινού Πρωθυπουργού ανέφερε ότι ο Pardo «θα έπρεπε να ντρέπεται» για τα σχόλιά του.
«Αντί να υπερασπίζεται το Ισραήλ και τον ισραηλινό στρατό, ο Pardo συκοφαντεί το Ισραήλ», επεσήμανε το ισχυρότερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού
Παρόλα αυτά ο Pardo δεν στάθηκε σε αυτό, δηλώνοντας στο AP οι απόψεις του για το σύστημα στη Δυτική Όχθη «δεν ήταν ακραίες» αλλά «είναι γεγονός».
Προειδοποίησε επίσης ότι αυτό που έχει περιγραφεί ως «αιώνια κατοχή» του Ισραήλ απειλεί την ύπαρξή του ως εβραϊκού κράτους.
«Το Ισραήλ πρέπει να αποφασίσει τι θέλει» υπογράμμισε, για να συμπληρώσε με νόημα πως «μια χώρα που δεν όρια, δεν έχει ούτε σύνορα».
Ο πρώην επικεφαλής της Mossad δεν είναι ο πρώτος (πρώην) υψηλόβαθμος αξιωματούχος που εξαπολύει επίθεση στο επίσημο δόγμα του Ισραήλ για την Παλαιστίνη.
Υπεμθυμίζεται πως ο πρώην γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ, Michael Ben-Yair, δήλωσε αφοπλιστικά πέρυσι ότι «η χώρα μου έχει βυθιστεί σε τόσο πολιτικά και ηθικά βάθη, που είναι πλέον ένα καθεστώς απαρτχάιντ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης