Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Xi Jinping χτυπήθηκε από εγκεφαλικό ανεύρυσμα (;) - Απών από την κρίσιμη συνάντηση G20 - Στο ναδίρ οι σχέσεις με Ινδία

Ο Xi Jinping χτυπήθηκε από εγκεφαλικό ανεύρυσμα (;) - Απών από την κρίσιμη συνάντηση G20 - Στο ναδίρ οι σχέσεις με Ινδία
Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια λόγω της απουσίας Xi στη σύνοδο G20 στην Ινδία
Σχετικά Άρθρα
Να κρύβεται από τον κόσμο λόγω εσωτερικών προβλημάτων, όπως η φθίνουσα οικονομία, οι εσωκομματικές διαφωνίες ή ακόμα και η κακή υγεία, έχει επιλέξει ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.
Ειδικότερα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε επίσημα την περασμένη εβδομάδα, τερματίζοντας όλες τις εικασίες, ότι ο Xi δεν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί της Ινδίας, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Επίσης, δεν θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής ASEAN-Ανατολικής Ασίας στην Τζακάρτα της Ινδονησίας την επόμενη εβδομάδα.
Ορισμένοι αναλυτές, ιδιαίτερα εκείνοι που αντιτίθενται στον πρωθυπουργό της Ινδίας, Mondi, θεωρούν την απουσία του Xi... «σνομπάρισμα».
Άλλοι απορρίπτουν αυτό το σενάριο και αποδίδουν την απόφαση του Xi σε εσωτερικά προβλήματα ή ακόμα και προβλήματα υγείας, καθώς φέρεται να έχει υποστεί ανεύρυσμα (;).
Ένας λόγος για τον οποίο ορισμένοι σχολιαστές εκλαμβάνουν την απουσία ως προσβολή προς τον Mondi είναι ότι ο Ινδός πρωθυπουργός μετέφερε συναισθήματα οργής  σχετικά με τη συνοριακή διαμάχη Ινδίας-Κίνας στον Xi, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των BRICS,  στα τέλη του περασμένου μήνα.
Ο Κινέζος πρόεδρος, όμως, φέρεται να απέρριψε ότι υπάρχει συνοριακή διαφορά.
Σε μια ανάλυση, ο Jayadeva Ranade, παρατηρητής της Κίνας και επί του παρόντος μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ινδίας, σημείωσε ότι ο Xi είχε ήδη σηματοδοτήσει την ημέρα έναρξης του 20ού Συνεδρίου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος τον περασμένο Οκτώβριο.
Έτσι ήταν εν μέρει προγραμματισμένο ότι οι σχέσεις με την Ινδία δεν θα βελτιωθούν.
Η μη παρουσία του Xi στη G20 θα σήμαινε ότι η Ινδία πρέπει να προετοιμαστεί για εντάσεις στα σύνορα,
Άλλωστε στο παρελθόν έχουν υπάρξει περιστασιακές συγκρούσεις μεταξύ των στρατευμάτων στη LAC.
Ο Ranade σημείωσε επίσης ότι η απουσία του Xi και ο πρωθυπουργός του Li Qiang που θα τον αντικαταστήσει θα σήμαινε ότι η Κίνα θα έχανε να βρίσκεται στην κεφαλή του τραπεζιού και να δώσει κατεύθυνση στις συζητήσεις στο G20.

Η Κίνα θα έχανε την ευκαιρία να επιβραδύνει την ταχύτητα με την οποία απομονώνεται διεθνώς, να αναζωογονήσει την οικονομία της που καθοδηγείται από τις εξαγωγές και ο Xi να υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες του όπως η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ασφάλειας (GSI), η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ανάπτυξης (GDI). και Global Civilization Initiative (GCI).
Αυτές οι πρωτοβουλίες διαφημίζονται από την Κίνα και τους διπλωμάτες της, ιδιαίτερα από τις αρχές του τρέχοντος έτους, ως οι ιδανικές εναλλακτικές σε αυτό που το Πεκίνο αποκαλεί την παρούσα παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Κομματική διαφωνία 

Επιπλέον ο Xi δεν τολμά να φύγει από το Πεκίνο αυτή τη στιγμή για να συμμετάσχει σε σημαντικές συγκεντρώσεις παγκόσμιων ηγετών. 
«Σε μια εποχή που η συμπεριφορά της Κίνας γίνεται όλο και πιο επιθετική και ακόμη και ορισμένα στελέχη του ΚΚΚ, με προσωπικό κίνδυνο, συνιστούν τη βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και τους γείτονες της Κίνας, η απουσία του Xi σε αυτές τις διεθνείς συγκεντρώσεις στέλνει λάθος μήνυμα».
Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια με τον Xi και τις πολιτικές του είναι ορατή λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας, της αυξανόμενης ανεργίας, της επιβολής σταδιακά αυστηρών κανονισμών ασφαλείας, της πολιτικής απέναντι στη Ρωσία και του κακού χειρισμού των σχέσεων της Κίνας με την ΗΠΑ, για να αναφέρουμε μερικά.
«Τα μέλη του ΚΚΚ και άλλα τμήματα της κοινωνίας είναι δυσαρεστημένα.
Δημοσιεύσεις που επικρίνουν τον Xi Jinping και τις πολιτικές του έχουν εμφανιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στελέχη του ΚΚΚ έχουν επίσης γράψει άρθρα που διαφέρουν από ορισμένες πολιτικές.
Αυτό αντικατοπτρίστηκε σε δύο άρθρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες - το ένα σε επίσημη κινεζική εφημερίδα που τονίζει τα οικονομικά προβλήματα και το άλλο από ένα μέλος του ΚΚΚ σε εφημερίδα της Σιγκαπούρης υπέρ του ΚΚΚ».

Επικριτικά άρθρα... που διαγράφονται 

Ένα ασυνήθιστα επικριτικό άρθρο στο China's Economic Observer στις 11 Αυγούστου 2023, με λεζάντα «Καμία μητέρα δεν μπορεί να μαγειρέψει για τα παιδιά της χωρίς ρύζι», τόνισε τις έντονες οικονομικές δυσκολίες των επαρχιών της Κίνας.
Ο Economic Observer εκτίμησε ότι ο τομέας των ακινήτων ήταν έτοιμος να χρεοκοπήσει.
Το άρθρο διεγράφη μέσα σε λίγες μέρες.
Πιο καυστικό όμως, ήταν το μακροσκελές άρθρο 2.980 λέξεων που συντάχθηκε από τον Κινέζο επιχειρηματία Lew Mon-hung με έδρα το Χονγκ Κονγκ και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα υπέρ του ΚΚΚ της Σιγκαπούρης «Lianhe Zaobo» στις 21 Αυγούστου 2023, τόνισε ο Ranade.
Το άρθρο ασκούσε δριμεία κριτική στον Xi χωρίς να τον κατονομάσει και δημοσιεύτηκε εκτός Κίνας.
Με τίτλο «Η βασική αιτία των οικονομικών προβλημάτων της Κίνας βρίσκεται στα πολιτικά προβλήματα», ο συγγραφέας του άρθρου είναι μέλος του ΚΚΚ και μέλος της 11ης Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού (CPPCC) — του ανώτατου πολιτικού συμβουλευτικού οργάνου της Κίνας.
Δεδομένου ότι ο Xi χάνει την ευκαιρία μιας συνάντησης στο περιθώριο της συνόδου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, δείχνει ότι ο Κινέζος πρόεδρος επιθυμεί να αποκλιμακώσει την ένταση με την Ουάσιγκτον υπό τους δικούς του όρους.

Οι σχέσεις με ΗΠΑ

Η συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια του προέδρου της Κίνας σημαίνει, όμως, ότι οι ηγέτες των άλλων κρατών του G20 δεν θα είναι σίγουροι εάν ο πρωθυπουργός Λι θα έχει την αρμοδιότητα να συνάψει δεσμευτικές συμφωνίες στη σύνοδο κορυφής. «Κάθε ακύρωση επίσκεψης από τον Κινέζο πρόεδρο προκαλεί αμέσως φήμες και αβεβαιότητα, καθώς όλα εξαρτώνται από αυτόν. Η υπερσυγκέντρωση εξουσιών σε ένα πρόσωπο τροφοδοτεί την αστάθεια, ανεξάρτητα από πόσο ισχυρό είναι το πρόσωπο», λέει ο Ian Cong, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Και τα Ιμαλάια...

Κίνα και Ινδία ερίζουν επίσης γύρω από τα κοινά τους σύνορα στα Ιμαλάια. H αντιπαράθεση αναζωπυρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν το κινεζικό υπουργείο Φυσικών Πόρων δημοσίευσε χάρτη, ο οποίος εμφάνιζε ως κινεζικό όλο το ινδικό κρατίδιο του Αρουνταστάλ Πραντές και τον γειτονικό διαφιλονικούμενο ορεινό όγκο του Ακτσάι Τσιν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης