Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γερμανία ασθενής και πάλι της Ευρώπης – Έπεσε στο λάκκο που έσκαψε στον Putin και στρίβει Δεξιά

Η Γερμανία ασθενής και πάλι της Ευρώπης – Έπεσε στο λάκκο που έσκαψε στον Putin και στρίβει Δεξιά
Υπάρχει αντίδραση στον κόσμο για το υψηλό ενεργειακό κόστος για αυτό και κινούνται προς τα Δεξιά λέει ο επίτιμος πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo
Σχετικά Άρθρα
Η Γερμανία είναι και πάλι ο «ασθενής» της Ευρώπης υποστηρίζει ο επίτιμος πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo, Hans Werner Sinn, ο οποίος τονίζει ότι δεν πρόκειται για ένα βραχυπρόθεσμο φαινόμενο.
«Έχει να κάνει με την αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία είναι η καρδιά της γερμανικής βιομηχανίας.
Πολλά πράγματα εξαρτώνται από αυτήν» αναφέρει μιλώντας στο αμερικανικό CNBC o Werner, ο οποίος υποστηρίζει πως η πτώση της παραγωγής συνεχίζεται στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εν μέσω των υψηλών τιμών ενέργειας, απόρροια των κυρώσεων της Δύσης στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Είναι χαρακτηριστικό πως τα αυτοκίνητα ήταν το κύριο εξαγωγικό προϊόν της Γερμανίας το 2022, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 15,6% της αξίας των αγαθών που πωλήθηκαν στο εξωτερικό.
Η Γερμανία ανακοίνωσε έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες τον Μάιο του 2022, συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, αν και έκτοτε επέστρεψε σε εμπορικό πλεόνασμα ύψους 18,7 δις ευρώ τον Ιούνιο του 2023, παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγές παραμένουν υποτονικές.

Έπεσαν στον λάκκο που έσκαψαν στον Putin

Όπως λέει ο Werner, οι προσδοκίες της Γερμανίας ότι θα μπορούσε να απεξαρτηθεί σταδιακά και πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο, αποδείχθηκαν «υπερβολικά αισιόδοξες» ιδιαίτερα υπό τους στόχους για την κλιματική αλλαγή, τη στιγμή που όπως επισημαίνει, η ενεργειακή κάλυψη της Γερμανίας από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χαρακτηρίζεται ασταθής, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στις επιχειρήσεις.
«Πρέπει αυτά τα κενά να γεμίσουν με συμβατική ενέργεια, συνεπώς είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί αυτή η διπλή δομή μελλοντικά.
Από τη μια η πράσινη ενέργεια, από την άλλη η συμβατική ενέργεια για την κάλυψη των ελλειμμάτων.
Πρόκειται για διπλό κόστος.
Είναι υψηλό το ενεργειακό κόστος και αυτό δεν είναι καλό για τη βιομηχανία.
Είναι ένας δύσκολος δρόμος» τονίζει ο Werner.
Κατά τον Sinn, η συνέπεια αυτών των εξελίξεων είναι μια απώλεια της τάξης του 2% με 3% της τρέχουσας βιομηχανικής ικανότητας της Γερμανίας καθώς ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις μεταφέρουν την παραγωγή τους σε κράτη, όπου το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι φθηνότερα, όπως οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία.

Στροφή στα Δεξιά

Η αβεβαιότητα σχετικά με το ενεργειακό κόστος συνεισέφερε στη «βουτιά» του επιχειρηματικού κλίματος, ενώ εκτιμάται πως η τρέχουσα αβεβαιότητα για τις πολιτικές που ακολουθούνται και για τα κυβερνητικά διορθωτικά μέτρα δεν θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τη γερμανική οικονομία για πολύ.
Μάλιστα, την ίδια στιγμή υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις απογοήτευσης των πολιτών στη στροφή προς μια βιώσιμη Ευρώπη, καθώς ολοένα και περισσότεροι νιώθουν τις επιπτώσεις του κόστους από τις αυξημένες τιμές ενέργειας.
«Υπάρχει σαφώς μια αντίδραση.
Ο πληθυσμός κινείται τώρα προς τα Δεξιά» λέει ο Sinn αναφερόμενος κυρίως στην εκρηκτική αύξηση των ποσοστών του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία.
«Δεν θέλω να αξιολογήσω κάτι, πέρα από τις πολιτικές που για ιδεολογικούς λόγους ήταν εντελώς υπερβολικές.
Υπάρχει έλλειψη πραγματισμού στην τρέχουσα πολιτική της Γερμανίας» επισημαίνει ο Sinn.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης