Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα διχάζει τη Δύση: Οι ΗΠΑ εμμένουν σε εμπορικό πόλεμο ενώ το ΔΝΤ ζητά τη στήριξη της δεύτερης οικονομίας στην παγκόσμια ανάπτυξη

Η Κίνα διχάζει τη Δύση: Οι ΗΠΑ εμμένουν σε εμπορικό πόλεμο ενώ το ΔΝΤ ζητά τη στήριξη της δεύτερης οικονομίας στην παγκόσμια ανάπτυξη
H έκκληση της επικεφαλής του ΔΝΤ και οι απειλές της υπουργού εμπορίου των ΗΠΑ Reimondo
Η Δύση έχει εμφανώς από … αντιφατική έως χαοτική στάση απέναντι στην Κίνα, καθώς από τη μία πλευρά οι ΗΠΑ διά της υπουργού Εμπορίου (η οποία επισκέφτηκε πρόσφατα τη χώρα) εκτοξεύουν απειλές για τις αμερικανικές επενδύσεις ενώ από τη άλλη, ένας σημαντικός παγκόσμιος οικονομικός θεσμός, όπως το Διεθνές Οικονομικό Ταμείο, εκλιπαρεί… για τη στήριξη της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο – καθώς η Δύση, αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει ένα «βουνό» χρέους και πολλαπλές χρηματοπιστωτικές κρίσεις όπως η πρόσφατη με τις περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ είτε με τη Gredit Suisse στην Ευρώπη.

Ο συμβολισμός από τη Georgieva

Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ Kristalina Georgieva ολοκλήρωσε το ταξίδι της στην Κίνα την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου ύστερα από επαφές με πολλούς ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους.
Αναλυτές επισήμαναν ότι η επιλογή της Κίνας ως αρχικής στάσης του ασιατικού ταξιδιού της υπογραμμίζει την αυξανόμενη περιφερειακή και παγκόσμια σημασία της κινεζικής οικονομίας.
Αυτή η προοπτική έρχεται σε αντίθεση με την προπαγάνδα των δυτικών μέσων ενημέρωσης που χρησιμοποιούν την αδύναμη ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας ως προπέτασμα καπνού για να κρύψουν την κακή κατάσταση της υπερχρεωμένης οικονομίας των ΗΠΑ .
Ο δήμαρχος της Σαγκάης Gong Zheng συναντήθηκε το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου με την Georgieva, σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό της κυβέρνησης της πόλης στο WeChat.
Ο Gong σημείωσε ότι η Σαγκάη έχει επιταχύνει την οικοδόμηση της πόλης ως παγκόσμιου κορυφαίου χρηματοοικονομικού κέντρου με εστίαση σε τομείς όπως ο ψηφιακός και ο πράσινος μετασχηματισμός.
Ελπίζει να ενισχύσει τη συνεργασία με το ΔΝΤ για την περαιτέρω προώθηση του ανοίγματος και της συνδεσιμότητας της Σαγκάης με τον παγκόσμιο στον χρηματοοικονομικό τομέα.
Η Georgieva είπε ότι η Σαγκάη έχει συμβάλει σημαντικά στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης για την Κίνα και τον κόσμο και τόνισε τη σημασία της εντατικοποίησης των προσπαθειών για οικονομικό μετασχηματισμό για την ενίσχυση της παραγωγικής αποδοτικότητας εν μέσω παγκόσμιων αβεβαιοτήτων και οικονομικής επιβράδυνσης.
Επιβεβαίωσε τα επιτεύγματα της Σαγκάης στην προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και της οικονομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να εμβαθύνει τη συνεργασία με τη Σαγκάη για την προώθηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.
China, IMF pledge further cooperation - Chinadaily.com.cn
US-China decoupling: Rhetoric and reality | CEPR
Biden's Commerce Secretary Raimondo Says Trade Can Stabilize US-China Ties  | Financial Post
Αναγκαία η συμβολή


Η Georgieva επέλεξε την Κίνα ως τον πρώτο της σταθμό στην Ασία, η οποία υπογραμμίζει τη σημασία του έθνους στην προώθηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, δήλωσε στους Global Times την ο Hu Qimu, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Forum 50 για την ολοκλήρωση των ψηφιακών πραγματικών οικονομιών.
Σε προηγούμενη συνέντευξη στους Global Times, ο Tian Yun, βετεράνος οικονομολόγος με έδρα το Πεκίνο, είπε ότι το ΔΝΤ πιστεύεται ότι συνεχίζει να πιστεύει ότι η Κίνα θα λειτουργήσει ως η κύρια κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη φέτος.
Ο Tian σημείωσε ότι «η απόφαση να ξεκινήσουμε με την Κίνα εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο σκοπό, με στόχο την αποτελεσματική αξιολόγηση της κατάστασης της κινεζικής οικονομίας και των μέτρων που έλαβε η [κινεζική] κυβέρνηση».
Την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023, όταν ο κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang συναντήθηκε με την Georgieva στο Πεκίνο, δήλωσε ότι η Κίνα θα βελτιστοποιήσει το αναπτυξιακό περιβάλλον για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, θα βελτιώσει την κλίμακα και τη δομή του εξωτερικού εμπορίου και θα καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες προκειμένουν να προσελκύσει παραγωγικά ξένα κεφάλαια, ανέφερε το πρακτορείο Xinhua News.
Η χώρα είναι σίγουρη και ικανή να προωθήσει τη βιώσιμη και υγιή οικονομική ανάπτυξη, σημείωσε ο Li
Με την Κίνα να συμβάλλει το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, η Geogieva δήλωσε κατά τη συνάντηση με τον Li, το ΔΝΤ εκτιμά τις σταθερές προσπάθειες που καταβάλλει η Κίνα για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και εκτιμά τον ηγετικό ρόλο της Κίνας στη βοήθεια των ευάλωτων, καθώς και των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων κρατών.
Τον Απρίλιο, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί κατά 5,2% το 2023, και περισσότερο από 3 % το 2022.
Παρά το γεγονός ότι τα δυτικά ΜΜΕ που προπαγανδίζουν ανακριβώς την πτώση της κινεζικής οικονομίας, οι ειδικοί σημείωσαν ότι η Κίνα διατηρεί τους ισχυρά τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας της και την ανθεκτικότητά της ενώ λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των τρεχουσών δυσκολιών, αναμένοντας περαιτέρω ανάκαμψη μετά την έναρξη ισχύος των μέτρων που ελήγθησαν πρόσφατα.
Η Κίνα έχει συμβάλει στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη με πολλαπλές μορφές.
Για παράδειγμα, οι εξαγωγές της χώρας σε οικονομικά προσιτά αλλά υψηλής ποιότητας προϊόντα θα βοηθήσουν στον περιορισμό του παγκόσμιου πληθωρισμού.

Η δομή της ανάπτυξης

Η κύρια εστίαση για την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας εξακολουθεί να δίνεται στην ποιοτική ανάπτυξη της παραγωγικής δραστηριότητας, αντί να εξαρτάται απλώς από τη γρήγορη ανάκαμψη της αγοράς των ακινήτων, είπε ο Cong Yi, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών και Οικονομικών της Tianjin..
Ο Cong ανέμενε επίσης να αναπτυχθούν ισχυρότερες δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες θα είναι ευνοϊκές σε πολλές πτυχές, όπως η μείωση των χρεών των τοπικών κυβερνήσεων και η περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.
Δημείωσε ότι η δημοσιονομική στήριξη θα βοηθήσει περαιτέρω την ανάκαμψη και την ανάπτυξη των εγχώριων επιχειρήσεων, οδηγώντας σε αποτελεσματική ώθηση και για την απασχόληση.
Ο Cong τόνισε επίσης ότι πρόοδος που έχει σημειωθεί στην καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη στήριξη της οικονομίας.
Οι κινεζικές κρατικές υπηρεσίες έχουν αναπτύξει πιο δυναμικές πολιτικές τις τελευταίες ημέρες για να στηρίξουν την οικονομία σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικής οικονομίας, των ακινήτων, του νομίσματος και της απασχόλησης, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας και της εμπιστοσύνης της αγοράς.

«Η Κίνα τα κάνει πιο δύσκολα»

Την ίδια ώρα η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Gina Raimondo προειδοποίησε την Κίνα σε συνεντεύξεις που μεταδόθηκαν την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023 ότι η υπομονή των αμερικανικών επιχειρήσεων εξαντλείται, λέγοντας ότι οι αμερικανικές εταιρείες αξίζουν ένα «προβλέψιμο περιβάλλον και ίσους όρους ανταγωνισμού».
Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο ήταν κάποτε οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι η μία της άλλης, αλλά πλέον η Ουάσινγκτον συναλλάσσεται περισσότερο με τον γειτονικό Καναδά και το Μεξικό, ενώ το Πεκίνο συναλλάσσεται περισσότερο με τη Νοτιοανατολική Ασία.
Ενώ βρισκόταν πρόσφατα στην Κίνα, η Raimondo είχε δηλώσει ότι υπάρχει μεγάλη διάθεση μεταξύ των αμερικανικών επιχειρήσεων να κάνουν τη σχέση να λειτουργήσει και ότι, ενώ ορισμένες ενέργειες της κινεζικής κυβέρνησης είναι θετικές, αλλά η πράξη πρέπει να ταιριάζει με τη ρητορική.
«Η Κίνα τα κάνει πιο δύσκολα», δήλωσε η Raimondo στην εκπομπή Face the Nation του CBS,
«Ήμουν πολύ σαφής με την Κίνα για το τι πρέπει να γίνει -η υπομονή των αμερικανικών επιχειρήσεων εξαντλείται.
Χρειάζονται, και αξίζουν, ένα προβλέψιμο περιβάλλον και ίσους όρους ανταγωνισμού.
Και ελπίζω ότι η Κίνα θα λάβει υπόψη της αυτό το μήνυμα, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια σταθερή αναπτυσσόμενη εμπορική σχέση».


Οι προκλήσεις

Η Raimondo δήλωσε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις, μεταξύ των οποίων ανεξήγητα μεγάλα πρόστιμα, επιδρομές των κινεχικών αρχών  σε επιχειρήσεις και αλλαγές στο νόμο περί αντικατασκοπείας.
«Ήμουν πολύ σαφής, άμεση και σταθερή σε όλες τις συζητήσεις μου με τους Κινέζους ομολόγους μου», δήλωσε στο CNN. «Δεν απείλησα.
Δεν παραποίησα τίποτα».

Η κτηματαγορά 

Η Κίνα παλεύει με μια επιβράδυνση που έχει ταρακουνήσει τις παγκόσμιες αγορές, με τα φώτα της δημοσιότητας να είναι πλέον σταθερά στραμμένα στην χρεοκοπημένη κατασκευαστική εταιρεία Country Garden που διογκώνει την κρίση χρέους σε έναν τομέα που συμβάλλει περίπου στο ένα τέταρτο της οικονομίας.
«Νομίζω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι (η οικονομία της Κίνας) επιβραδύνεται.
Και σίγουρα αντιμετωπίζει πραγματικές, πραγματικά σημαντικές προκλήσεις στον τομέα των ακινήτων», δήλωσε στο Face the Nation.
Η Raimondo δήλωσε ότι η οικονομία της Κίνας τα πήγαινε καλύτερα όταν ήταν πιο διαφανής και προσανατολισμένη στην αγορά.
«Καθώς έχουν κλείσει και έχουν γίνει πιο αυθαίρετοι στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τους κανονισμούς, η οικονομία αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις», είπε.
China Trade With The US | Barron's
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης