Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεύτερη μέρα διαδηλώσεων κατά της γαλλικής αποικιοκρατίας στο Νίγηρα

Δεύτερη μέρα διαδηλώσεων κατά της γαλλικής αποικιοκρατίας στο Νίγηρα
Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η αφρικανική χώρα παρέχει το 15% έως 17% του ουρανίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
Οι συγκεντρώσεις συνεχίζονται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κοντά στη γαλλική στρατιωτική βάση στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Al-Arabiya το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023.
«Απέναντι από τη γαλλική στρατιωτική βάση στο Niamey, πραγματοποιούνται διαδηλώσεις, οι διαδηλωτές ζητούν την απομάκρυνση όλων των γαλλικών στρατευμάτων», αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το Al-Arabiya, οι αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν λάβει εντολή να ενισχύσουν την προστασία της γαλλικής πρεσβείας.
Εικάζεται ότι οι διαδηλωτές προσπάθησαν να γκρεμίσουν τη γαλλική σημαία που στεκόταν εκεί κοντά και να τοποθετήσουν αντ' αυτού τη σημαία του Νίγηρα.
Την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023, ένας ανταποκριτής του RIA Novosti ανέφερε ότι ισλαμικές ενώσεις πραγματοποιούσαν συγκέντρωση κοντά σε γαλλική στρατιωτική βάση στον Νίγηρα απαιτώντας την αποχώρηση των Γάλλων στρατιωτών από τη χώρα.
Οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση προσευχήθηκαν και φώναξαν συνθήματα για την υποστήριξη του Εθνικού Συμβουλίου για την Άμυνα της Πατρίδας, που ανέλαβε την εξουσία στο Νίγηρα, καθώς και στο Μάλι, την Μπουρκίνα Φάσο και τη Γουινέα .
Οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση τάχθηκαν ενάντια σε κάθε πράξη βίας και τρομοκρατίας κατά του Νίγηρα.

Πραξικόπημα στον Νίγηρα

Στα τέλη Ιουλίου, ο στρατός του Νίγηρα ανακοίνωσε στην εθνική τηλεόραση ότι ο πρόεδρος της χώρας, Mohamed Bazoum, είχε απομακρυνθεί από την εξουσία.
Οι ηγέτες των περισσότερων δυτικών χωρών και η περιφερειακή οργάνωση ECOWAS καταδίκασαν το πραξικόπημα. Στις αρχές Αυγούστου, οι συμμετέχοντες στην έκτακτη συνεδρίαση των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών ECOWAS που πραγματοποιήθηκε στην Abuja (Νιγηρία) ενέκριναν ένα σχέδιο σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα.
Όπως ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης τον Αύγουστο, η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι ανέπτυξαν μαχητικά αεροσκάφη στον Νίγηρα για να απαντήσουν σε τυχόν εκδηλώσεις επιθετικότητας εναντίον αυτού του κράτους. Με τη σειρά της, η Γουινέα έγινε η πρώτη χώρα που υποστήριξε τις νέες αρχές στον Νίγηρα.
Ο Νίγηρας είναι πρώην γαλλική αποικία.
Η χώρα παρέμεινε ένας από τους τελευταίους συμμάχους των δυτικών κρατών στο Σαχέλ.
Ο Νίγηρας έχει πλούσια αποθέματα ουρανίου από τα οποία εξαρτάται το Παρίσι .
Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, αυτή η αφρικανική χώρα προσφέρει το 15% έως 17% του ουρανίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία ενώ 1.500 και 1.000 Γάλλοι στρατιώτες σταθμεύουν τώρα στον Νίγηρα και το Τσαντ, αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης