Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποταμός αποκαλύψεων – Όταν ο «παράλογος» Zelensky εξόργισε τον Biden και αποκάλεσε το ΝΑΤΟ…«λείψανο έτοιμο να διαλυθεί»

Ποταμός αποκαλύψεων – Όταν ο «παράλογος» Zelensky εξόργισε τον Biden και αποκάλεσε το ΝΑΤΟ…«λείψανο έτοιμο να διαλυθεί»
Συνταρακτικές αποκαλύψεις που δείχνουν ανάγλυφα την προσωπικότητα του Zelensky από την εφημερίδα Guardian με βάση στοιχεία από το βιβλίο «The Last Politician» του του Αμερικανού δημοσιογράφου Franklin Foer
Σχετικά Άρθρα
Η πρώτη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Joe Biden με τον Ουκρανό ομόλογό του Volodymyr Zelensky αποδείχθηκε πραγματικό σκάνδαλο, αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη πληροφορίες που δημοσιεύονται στο βιβλίο «The Last Politician» του Αμερικανού δημοσιογράφου Franklin Foer.
Κατά την πρώτη συνάντησή τους το καλοκαίρι του 2021, ο Zelensky συμπεριφέρθηκε αντιδεοντολογικά και πίεσε στις συνομιλίες τον Biden δίνοντάς του «ένα μακρύ κατάλογο απαιτήσεων».
Συγκεκριμένα, ο Zelensky ζήτησε την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε την άποψη ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα αποχωρήσουν από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Μάλιστα ο πρόεδρος – ηθοποιός της Ουκρανίας έφτασε στο σημείο να αποκαλέσει το ΝΑΤΟ… «λείψανο».

Το ΝΑΤΟ είναι λείψανο - Θα αποχωρήσουν Γαλλία - Γερμανία


«Η ''απογοήτευση'' του Zelensky δεν του επέτρεπε να σκεφθεί λογικά.
Αφού αρχικά ικέτευε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, άρχισε ξαφνικά να διακηρύττει πως η Συμμαχία είναι στην πραγματικότητα ένα ιστορικό κειμήλιο, με φθίνουσα σημασία.
Μάλιστα είπε στον Biden ότι η Γαλλία και η Γερμανία επρόκειτο να αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ», γράφει ο Foer.
«Ήταν μια παράλογη ανάλυση – και μια κατάφωρη αντίφαση. Και εξόργισε τον Biden».

Θεωρούσε αδύναμο τον Biden

Ο Foer υποστήριξε επίσης ότι ο Zelensky θεωρούσε τον Biden αδύναμο για την απόφασή του στις αρχές του 2021 να μην επιμείνει στις κυρώσεις εναντίον μιας ρωσικής εταιρείας που κατασκεύαζε αγωγό φυσικού αερίου στη Γερμανία, τον Nord Stream 2.
Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του Zelensky στην αμερικανική κυβέρνηση εκτιμούσαν, πως ο Ουκρανός πρόεδρος – ηθοποιός περνούσε την κόκκινη γραμμή.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ο ίδιος ο Biden «δεν υπολόγιζε σοβαρά» τον Ουκρανό ομόλογό του για το θέμα του Nord Stream, ειδικά λόγω των φιλικών του σχέσεων με τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Ted Cruz.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ο Cruz είχε μπλοκάρει τότε την επικύρωση των υποψηφίων για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.
«Είτε το κατάλαβε είτε όχι, ο Zelensky ήταν συνένοχος σε αυτό το κόλπο.
Η αμερικανική διοίκηση αντιλαμβανόταν τον ερασιτεχνισμό του.
Για να είμαστε δίκαιοι, ο Biden δεν υπολόγιζε πολύ ούτε τον Ουκρανό ομόλογό του», γράφει ο Foer.
biden_zelensky_b.JPG
Ο Trump δεν ήθελε ούτε να δει τον Zelensky

Ο συγγραφέας αποκαλύπτει επίσης ότι ο Zelensky επιζητούσε για πολύ καιρό μια συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump.
Ωστόσο, δεν τα κατάφερε καθώς αρνήθηκε να δώσει στοιχεία στον Trump για τις μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς της οικογένειας Biden στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τα λόγια του συγγραφέα, ο Zelensky αισθάνθηκε μια «παρατεταμένη δυσαρέσκεια από το επεισόδιο» και «τουλάχιστον υποσυνείδητα… φάνηκε να κατηγορεί» τον Biden, τον διάδοχο του Trump στο Οβάλ Γραφείο, «για την ταπείνωση που υπέστη, για την πολιτική αμηχανία που υπέμεινε».
Ωστόσο, δύο χρόνια μετά την αποτυχημένη συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων, ο Biden απέδειξε έμπρακτα ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία και υποσχέθηκε να συνεχίσει να το κάνει για «όσο χρειαστεί».
trump_zelensky.JPG
Η σκληρή πραγματικότητα θα βάλει φρένο στη βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία  


Εάν ληφθεί κυριολεκτικά υπόψη, αυτό θα σήμαινε ότι η κυβέρνηση Biden είναι έτοιμη να οπλίσει και να χρηματοδοτήσει την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας μέχρι την ολοκληρωτική και πλήρη στρατιωτική νίκη του Κιέβου, κάτι που προφανώς δεν θα συμβεί, ειδικά καθώς οι υψηλές φιλοδοξίες συχνά αμβλύνονται από την ψυχρή, σκληρή πραγματικότητα .
Μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Λευκός Οίκος εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση για να στείλει δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.
Ωστόσο, μια διαρκώς αυξανόμενη ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών, κυρίως Ρεπουμπλικάνοι, αμφισβητεί εάν η Ουάσιγκτον μπορεί να διατηρήσει το τρέχον επίπεδο στήριξης στην Ουκρανία στο διηνεκές, γράφει ο γνωστός γεωπολιτικός αναλυτής  Ahmed Adel.

biden_zelensky_2.JPG
Βράζει η βάση των Ρεπουμπλικάνων: Θέλει να τερματιστεί η βοήθεια στην Ουκρανία

Ενώ η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κογκρέσου παραμένει σύμφωνη με την κυβέρνηση Βiden για να αντιταχθεί στη Ρωσία, η βάση του κόμματος θέλει να τερματιστεί η χρηματοδότηση ή θέλει αυστηρότερους όρους για την παροχή πρόσθετης βοήθειας.
Σύμφωνα με στοιχεία από δημοσκόπηση του CNN τον Ιούλιο, το 55% των Αμερικανών πιστεύει ότι το Κογκρέσο δεν πρέπει να εγκρίνει περισσότερη χρηματοδότηση για τη σύγκρουση.
Την ίδια στιγμή, το 51% εκτιμά ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη κάνει αρκετά για την Ουκρανία.
Επιπλέον, παρόλο που το 2022 ήταν μια χρονιά κατά την οποία ο ουκρανικός στρατός ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες χάρη στη συνεχή προμήθεια όπλων των ΗΠΑ, το 2023 αποδεικνύεται πολύ πιο σκληρό και πολύπλοκο για τις δυνάμεις του Κιέβου, όπως αποδεικνύεται από την αντεπίθεση, η οποία μετά από δέκα εβδομάδες μπορεί καλύτερα να περιγραφεί ως απόλυτη αποτυχία.

«Παρά τα 113 δισ. δολάρια ο Zelensky συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένο παιδί»

Υπενθυμίζεται ότι τις πρώτες τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, το Κογκρέσο ενέκρινε έκτακτη βοήθεια 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο.
Μέχρι σήμερα, το Κογκρέσο έχει εκταμιεύσει 113 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στην Ουκρανία σε τέσσερις δόσεις — περίπου το 60%, ή 67 δισεκατομμύρια δολάρια, προορίζονται ειδικά για στρατιωτική βοήθεια.
Πρόκειται για ένα απίστευτο ποσό χρημάτων που δαπανάται σε έναν πόλεμο που η Ουκρανία δεν έχει καμία ελπίδα να κερδίσει.

Για τον λόγο αυτό το θέμα των δαπανών παραμένει στο προσκήνιο και θέτει εν αμφιβόλω την υπόσχεση του Biden να στηρίξει την Ουκρανία «όσο χρειαστεί».
Ωστόσο, παρά τον απίστευτο όγκο των πόρων που δαπανήθηκαν για να στηρίξουν την Ουκρανία, ο Zelensky, όπως και το 2021, όπως αποκάλυψε ο Foer, είναι αχάριστος για την υποστήριξη και συμπεριφέρεται σαν… ανήλικος.
Τον Ιούλιο του 2023, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε στον πρώην αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, Douglas MacKinnon, ότι «Zelensky συμπεριφέρεται σαν ένα κακομαθημένο παιδί που παίρνει ό,τι θέλει και αυτό δεν το θεωρεί αρκετό.
Πολλοί στην αμερικανική κυβέρνηση και πολλοί από τους πολίτες μας έχουν κουραστεί με τις πράξεις του.
Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι καίει γέφυρες και στην Ευρώπη».
Πάντως παρά τις συνεχείς επικρίσεις και καταχρήσεις από τον Zelensky, υπάρχουν ακόμη ελάχιστες ενδείξεις ότι ο Biden θα αποσύρει – τουλάχιστον στην παρούσα φάση - την υποστήριξή του στην Ουκρανία.
Ωστόσο, είναι αμφίβολο ότι ο Biden θα μπορέσει να διατηρήσει μια πολιτική « στήριξη για όσο χρειαστεί στην Ουκρανία», ειδικά όταν η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ θα ξεκινήσει τον χειμώνα του 2024.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία από το ίδιο βιβλίο έχει ενταθεί η σχετική συζήτηση για το εάν ο 80χρονος Joe Biden είναι σε θέση να ολοκληρώσει αποτελεσματικά μία δεύτερη προεδρική θητεία.
Όπως αποκαλύπτεται ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος έχει παραδεχθεί σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι αισθάνεται πολύ «κουρασμένος».
Έχει εκμυστηρευθεί μάλιστα ότι αντισταθμίζει την «κούραση του» με την τεράστια πολιτική του εμπειρία την οποία χαρακτηρίζει ως ζωτικό πλεονέκτημα.
guardian.JPG



foer.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης