Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πυρετός» έκδοσης ομολόγων από τις τράπεζες της ΕΕ – Θετικό το momentum στις αγορές, αλλά…

«Πυρετός» έκδοσης ομολόγων από τις τράπεζες της ΕΕ – Θετικό το momentum στις αγορές, αλλά…
Δράττονται της ευκαιρίας οι τράπεζες…
Με το πέρας της θερινής ραστώνης, η ζήτηση κεφαλαίων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες… επανεμφανίστηκε.
Τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τους τελευταίους μήνες έχουν εκδώσει ομόλογα υψηλής εξασφάλισης, αλλά αυτή την εβδομάδα παρατηρήθηκε νέο κύμα εκδόσεων – αυτήν τη φορά μειωμένης εξασφάλισης, γεγονός που υποδηλώνει πως οι επενδυτές γίνονται ολοένα και πιο «άνετοι» σε ό,τι αφορά τη διάχυση φρέσκου χρήματος στις τράπεζες της περιοχής.
Οι νέες συμφωνίες μειωμένης εξασφάλισης αποτελούν καλό σημάδι επενδυτικής «όρεξης», μετά και την κατάρρευση της Credit Suisse Group AG τον Μάρτιο, που ώθησε την ελβετική ρυθμιστική αρχή να διαγράψει χρέος 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων (ομόλογα additional Tier ή AT1).
Τότε, η «εξάλειψη» αυτών των ομολογιούχων ουσιαστικά έκλεισε αυτή την αγορά για αρκετούς μήνες.
Τα πρόσθετα additional Tier 1, γνωστά ως ενδεχόμενα μετατρέψιμα, επιτρέπουν στις ρυθμιστικές αρχές να μηδενίζουν τις απαιτήσεις των επενδυτών σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας.
Με άλλα λόγια, ναι μεν η εν λόγω κατηγορία περιουσιακών στοιχείων προσφέρει τις υψηλότερες αποδόσεις, αλλά συνοδεύεται από μεγάλο κίνδυνο.
Ωστόσο, όπως προειπώθηκε, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν λάβει χώρα μια σειρά από δημοπρασίες, όπως η έκδοση ομολογιών 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με κουπόνι 8,5% από την BNP Paribas SA στις αρχές Αυγούστου – αν και ο κλάδος δεν απολαύει ακόμη πλήρους εμπιστοσύνης.

Διαφορές

Οι διαφορές αποδόσεων του ευρωπαϊκού τραπεζικού χρέους μειωμένης εξασφάλισης έναντι των swap rates έχουν μειώσει σταθερά το μεγαλύτερο μέρος της διεύρυνσης που παρατηρήθηκε τον Μάρτιο.
Αυτό που θα ενθάρρυνε πραγματικά την περαιτέρω έκδοση νέου τραπεζικού χρέους μειωμένης εξασφάλισης θα ήταν μια πιθανή συμφωνία AT1 από την UBS Group AG.
Αυτό θα ήταν μια σημαντική δοκιμασία για το πώς βλέπουν οι επενδυτές τον εθνικό πρωταθλητή της Ελβετίας καθώς προσπαθεί να φέρει εις πέρας το project μαμούθ της εξαγοράς του μεγάλου εγχώριου ανταγωνιστή του, μειώνοντας τη θερμοκρασία για την ευρύτερη αγορά χρέους μειωμένης εξασφάλισης.
Καθώς για τη UBS επίκεινται σημαντικές συμφωνίες σε ό,τι αφορά AT1 εκφρασμένα σε δολάρια, και ενώ «τρέχει» μια μικρότερη έκδοση δολαρίων Σιγκαπούρης, η ελβετική τράπεζα μπορεί να επιλέξει να αποκαταστήσει την παρουσία της στην αγορά.
Μιλώντας την Πέμπτη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της UBS, Sergio Ermotti, δήλωσε ότι η τράπεζα εξετάζει την αγορά των AT1, αλλά δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα.
Τα υφιστάμενα ομόλογα AT1 της UBS τυγχάνουν διαπραγμάτευσης στη δευτερογενή αγορά περίπου στις 100 μονάδες βάσης πάνω από το ισοδύναμο χρέος της BNP, επομένως μια νέα έκδοση εκφρασμένη σε δολάρια πιθανότατα θα προσφέρει ένα κουπόνι κοντά στο 9,5%.
Άλλες τράπεζες ενδέχεται επίσης να αξιοποιήσουν την αγορά.
Η γαλλική Societe Generale SA ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει μία από τις δύο πιθανές υπάρχουσες συμφωνίες AT1 που ενδέχεται να χρειαστούν αναχρηματοδότηση.
Η Banco Santander SA δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν θα προβεί σε έκδοση, με την ισπανική τράπεζα να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα ήταν αντιοικονομική.
Η εξαετής, 500 εκατομμυρίων λιρών (633 εκατομμυρίων δολαρίων), έκδοση την περασμένη εβδομάδα ήρθε στο τέλος μιας σειράς νέων εκδόσεων σε στερλίνα και απέτυχε να πουληθεί πλήρως στους επενδυτές, αφήνοντας τους επικεφαλής μάνατζερ με πλεόνασμα μετοχών.
Το βιβλίο είχε καλυφθεί πάνω από μιάμιση φορά, αλλά η μείωση του αναγραφόμενου πιστωτικού περιθωρίου στην τελική τιμολόγηση είχε ως αποτέλεσμα την απόσυρση των εντολών.
Η όρεξη υπάρχει - αλλά όχι με κάθε τίμημα.

Aποτελεσματική αγορά

Σύμφωνα με την υπόθεση της αποτελεσματικής αγοράς του Eugene Fama, οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν έχουν μνήμη.
Υπάρχει αρκετός δρόμος μέχρι την επανέναρξη της κανονικότητας στις κεφαλαιαγορές της Ευρώπης, αλλά σίγουρα θα ενίσχυε τη θεωρία αν η UBS πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη συμφωνία AT1 πριν από το τέλος του έτους.
Η δραστηριότητα αυτής της εβδομάδας δείχνει ότι οι επενδυτές εστιάζουν σε μελλοντικές αποδόσεις, αντί να ανησυχούν για προβλήματα του παρελθόντος – καλά νέα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης