Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη στην Τουρκία - Στο 3,8% το β' 3μηνο του 2023

Καλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη στην Τουρκία - Στο 3,8% το β' 3μηνο του 2023
Η καταναλωτική ζήτηση και οι κρατικές δαπάνες ενόψει των εκλογών του Μαΐου συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη
Σχετικά Άρθρα
Η ανάπτυξη της Τουρκίας επιβραδύνθηκε λιγότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί το δεύτερο τρίμηνο, αν και η δραστηριότητα αναμένεται να είναι υποτονική για το υπόλοιπο του έτους καθώς οι αξιωματούχοι επιδιώκουν να βάλουν την οικονομία σε πιο βιώσιμη βάση αυξάνοντας τα επιτόκια.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε ετησίως κατά 3,8%, από το προς τα κάτω αναθεωρημένο 3,9% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν.
Οι εκτιμήσεις σε έρευνα του Bloomberg κυμάνθηκαν ευρέως, με τη διάμεση πρόβλεψη στο 3,1%.
Η καταναλωτική ζήτηση και οι κρατικές δαπάνες ενόψει των εκλογών του Μαΐου συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της τρίμηνης περιόδου.

Τα βασικά σημεία της έκθεσης για το ΑΕΠ:

- Η τριμηνιαία ανάπτυξη επιταχύνθηκε απότομα στο 3,5% σε εποχικούς και προσαρμοσμένους όρους.
- Οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 5,3% σε ετήσια βάση, από 6,1% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου.
- Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 20,3% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 9%.
- Ο βιομηχανικός τομέας συρρικνώθηκε 2,6% σε ετήσια βάση. Η αγροτική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,2%.

Μετεκλογικές Πολιτικές

Οι κορυφαίοι δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των λιανικών πωλήσεων, έδειχναν ότι η κατανάλωση παρέμεινε ισχυρή το δεύτερο τρίμηνο χάρη στις μεγάλες προεκλογικές δαπάνες του προέδρου Recep Tayyip Erdogan.
Ο Erdogan, ο οποίος κέρδισε την επανεκλογή του, σηματοδότησε έκτοτε μια απομάκρυνση από τις ανορθόδοξες πολιτικές - συμπεριλαμβανομένου του εξαιρετικά χαμηλού κόστους δανεισμού - που υποστήριζε τα τελευταία χρόνια, αλλά που έκανε τους ξένους επενδυτές να εγκαταλείψουν την οικονομία των 900 δισ. δολαρίων.
Η νέα οικονομική ομάδα του προέδρου, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Mehmet Simsek και τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Hafize Gaye Erkan, προσπαθεί να επιβραδύνει τον πληθωρισμό σχεδόν 50%, ο οποίος έχει προκαλέσει σοβαρή κρίση κόστους ζωής στους Τούρκους.
Μετά τα τελευταία στοιχεία, ο Simsek είπε ότι θέλει να θέσει την ανάπτυξη σε μια «ισορροπημένη και βιώσιμη» πορεία μειώνοντας το χάσμα του εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας.
Ωστόσο, ο Erdogan μπορεί να τους ενθαρρύνει να επιτύχουν μια ισορροπία και να τονώσουν την ανάπτυξη ενόψει των τοπικών εκλογών του Μαρτίου.
Ο πρόεδρος θέλει να ανακτήσει τη θέση του δημάρχου στην Κωνσταντινούπολη, αφού υπέστη μια σκληρή ήττα εκεί πριν από τέσσερα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης