Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα αύξηση επιτοκίων από την Τουρκία - Στο 25%

Νέα αύξηση επιτοκίων από την Τουρκία - Στο 25%
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο τουρκικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 47,83% τον Ιούλιο
Nα αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της ή το επιτόκιο δημοπρασίας ρεπό μίας εβδομάδας από 17,5% σε 25%, αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Τουρκίας (CBRT).
"Η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει τη διαδικασία νομισματικής σύσφιξης προκειμένου να εδραιωθεί το συντομότερο δυνατό η πορεία αποπληθωρισμού, να βελτιωθούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και να ελεγχθεί η επιδείνωση της συμπεριφοράς των τιμών", ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε δελτίο Τύπου.
Η CBRT προειδοποίησε ότι οι πρόσφατοι δείκτες υποδεικνύουν "συνεχή αύξηση της υποκείμενης τάσης του πληθωρισμού" και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να προσαρμόζει το επιτόκιο πολιτικής, όπως απαιτείται, προκειμένου να μειώσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 5% μεσοπρόθεσμα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο τουρκικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 47,83% τον Ιούλιο.

Νέα κατεύθυνση

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan διόρισε τον Ιούνιο την πρώην τραπεζίτη της Wall Street, Hafize Gaye Erkan ως νέα διοικητή της κεντρικής τράπεζας, υποδηλώνοντας μια στροφή μακριά από την αμφιλεγόμενη πολιτική μείωσης των επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός εκτινάσσεται.
Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε έκτοτε αυξήσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αν και η κίνηση του Ιουλίου υπολειπόταν των προσδοκιών της αγοράς.
Ο Liam Peach, ανώτερος οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics, δήλωσε σε σημείωμά του ότι η τελευταία κίνηση επιτοκίων "θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην καθησύχαση των επενδυτών ότι η επιστροφή στην ορθόδοξη πολιτική είναι σε καλό δρόμο".
Ο Peach δήλωσε ότι η αβεβαιότητα είχε προστεθεί στις προοπτικές των επιτοκίων και ότι είναι πλέον εύλογο τα επιτόκια να ξεπεράσουν το 30% τους επόμενους μήνες.
"Όσον αφορά τις μακροοικονομικές προοπτικές της Τουρκίας, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι, ανοίγοντας το δρόμο για την κεντρική τράπεζα να ανεβάσει τα επιτόκια σε πολύ υψηλότερο επίπεδο και να αντιμετωπίσει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες της Τουρκίας", είπε.
"Το αν ο πρόεδρος Erdogan ήταν σύμφωνος με αυτή την απόφαση είναι ένα άλλο θέμα και απλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την απόλυση της διοικητή Erkan ως αποτέλεσμα αυτής της κίνησης".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης