Τελευταία Νέα
Διεθνή

EE: Η Κομισιόν «αδειάζει» τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel για τη διεύρυνση με 8 νέα κράτη-μέλη ως το 2030

EE: Η Κομισιόν «αδειάζει» τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel για τη διεύρυνση με 8 νέα κράτη-μέλη ως το 2030
Νέα δημόσια σύγκρουση μεταξύ του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της ηγεσίας της Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέκρουσε σήμερα (29/8) τον στόχο του Charles Michel για το 2030 σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ με 8 νέα κράτη-μέλη.
Οι δύο κορυφαίοι θεσμοί στις Βρυξέλλες συγκρούστηκαν ξανά, με την εκτεστική εξουσία της ΕΕ να καταρρίπτει τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη Δευτέρα ότι το μπλοκ θα πρέπει να είναι έτοιμο να δεχθεί νέα μέλη το 2030.
«Δεν επικεντρωνόμαστε σε μια ημερομηνία, αλλά επικεντρωνόμαστε στη στενή συνεργασία με τις υποψήφιες χώρες για να προετοιμαστούμε για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε σχετικά η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Dana Spinant, στο πλαίσιο καθιερωμένης συνέντευξης τύπου.
Διευκρίνισε, δε, ότι ο Μichel δεν είχε συμβουλευτεί την Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen σχετικά με το περιεχόμενο της ομιλίας του για τη διεύρυνση της Ένωσης στην σύνοδο κορυφής στο Μπλεντ της Σλοβενίας.
Κι ενώ οι Βρυξέλλες βιώνουν άλλη μία δημόσια σύγκρουση Michel-Von der Leyen, ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron από την πλευρά του πρότεινε μια ΕΕ «πολλών ταχυτήτων» όσον αφορά στην ένταξη των υποψηφίων χωρών.
Υπενθυμίζεται πως οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το σχετικό ζήτημα της επέκτασης σε μια επερχόμενη σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για την διεύρυνση της Ένωσης, ιδίως προς τα ανατολικά.
Ειδικότερα, οκτώ χώρες αναμένουν το πράσινο φως - συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, στις οποίες χορηγήθηκε το καθεστώς υποψήφιας χώρας πέρυσι - με τις συζητήσεις για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Ουκρανίας προς το τέλος του έτους να φουντώνουν.
Η Spinant επέμεινε ότι η διεύρυνση είναι μια «διαδικασία που βασίζεται στην αξιοκρατία» και ότι οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν μόνο εφόσον πληρούν τα κριτήρια ένταξης της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης