Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στρατηγικός ελιγμός: Η Ιαπωνία θα εξάγει τα αεροσκάφη 6ης γενιάς της σε άλλα έθνη - Θα πάνε για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας;

Στρατηγικός ελιγμός: Η Ιαπωνία θα εξάγει τα αεροσκάφη 6ης γενιάς της σε άλλα έθνη - Θα πάνε για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας;
Το Τόκιο αναπτύσσει ένα μαχητικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία
Σχετικά Άρθρα
Σε έναν στρατηγικό ελιγμό με στόχο τη διευκόλυνση της εξαγωγής μαχητικών επόμενης γενιάς σε άλλες χώρες, η ιαπωνική κυβέρνηση μετέφερε την πρόθεσή της στα κυβερνώντα κόμματα να επεκτείνουν το πεδίο των επιτρεπόμενων εξαγωγών για από κοινού αναπτυγμένο αμυντικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των φονικών όπλων.
Το Τόκιο αναπτύσσει ένα μαχητικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία. 
Η εν λόγω συλλογική προσπάθεια εμπίπτει στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Αεροπορικού Προγράμματος Μάχης, που παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο.
Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ομάδας εργασίας του κυβερνώντος κόμματος στις 23 Αυγούστου, η κυβέρνηση παρουσίασε την πρότασή της για τροποποίηση των τριών αρχών που διέπουν τις αμυντικές εξαγωγές στη χώρα.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αναμένεται να ολοκληρώσει αυτές τις τροποποιήσεις των κατευθυντήριων γραμμών μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με το υπάρχον πλαίσιο, οι εξαγωγές από κοινού αναπτυγμένου αμυντικού εξοπλισμού επιτρέπονται αποκλειστικά σε χώρες εταίρους.
Τον Ιούλιο, το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) και ο εταίρος του στο συνασπισμό, Κομέιτο, κατέληξαν σε συναίνεση σχετικά με το να επιτρέψουν την εξαγωγή τέτοιου εξοπλισμού σε έθνη πέρα ​​από τους συμμετέχοντες σε κοινά έργα.
Η κοινή τους στάση, όπως τονίστηκε σε έκθεση που εκδόθηκε τότε, σημείωσε ότι η τρέχουσα απαγόρευση εξαγωγής οριστικού εξοπλισμού περιόριζε επίσης την εξαγωγή εξαρτημάτων που δημιουργήθηκαν από διεθνείς εταίρους, θέτοντας αυτούς τους εταίρους σε δυσμενή θέση.
Οι τρεις αρχές επιτρέπουν την κοινή χρήση αμυντικού εξοπλισμού και τεχνολογίας για μη μάχιμες χρήσεις όπως η διάσωση, η μεταφορά, η επαγρύπνηση, η επιτήρηση και η ναρκοκαθαριστή.
Σύμφωνα με την οπτική των κυβερνώντων κομμάτων σχετικά με αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, η ανταλλαγή φονικών όπλων είναι αποδεκτή εάν εμπίπτουν σε αυτές τις συγκεκριμένες κατηγορίες και εξυπηρετούν τον σκοπό της αυτοάμυνας.

Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Ωστόσο, υπάρχει μια απόκλιση μεταξύ του LDP και του Komeito σχετικά με την έκταση της χαλάρωσης των γενικών κατευθυντήριων γραμμών για να επιτρέπεται η εξαγωγή φονικών όπλων υπό τις προαναφερθείσες συνθήκες.
Το LDP προτείνει την κατάργηση των πέντε καθορισμένων περιοχών συνολικά. μερικοί θέλουν ακόμη και να εξάγουν πυρομαχικά. Από την άλλη πλευρά, η Komeito προτιμά περιορισμένες εξαγωγές, όπως ο εξοπλισμός αφαίρεσης ναρκών, για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Η Komeito στοχεύει επίσης να παράσχει εξοπλισμό αφαίρεσης ναρκών στην Ουκρανία, σε αντίθεση με την προηγούμενη παροχή της κυβέρνησης μόνο με αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη. Η κυβέρνηση σημειώνει ότι ακόμη και αν ο έτοιμος εξοπλισμός έχει θανατηφόρες δυνατότητες, τα μη θανατηφόρα εξαρτήματα μπορούν να εξαχθούν.
Υπό το πρίσμα της συνεργασίας της με τη Βρετανία και την Ιταλία για την κατασκευή ενός μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς, η κυβέρνηση επιδιώκει ενεργά να εξορθολογίσει τους κανονισμούς που διέπουν τη μεταφορά εξοπλισμού που έχει αναπτυχθεί από κοινού.
Κατά τη διάρκεια εκτενών συζητήσεων στις 23 Αυγούστου, η κυβέρνηση τόνισε τις πιθανές αρνητικές συνέπειες για το κοινό πλαίσιο ανάπτυξης μαχητικών αν η Ιαπωνία επρόκειτο να επιβάλει περιορισμούς στην εξαγωγή του από κοινού αναπτυγμένου μαχητικού αεροσκάφους.
Αναγνωρίζοντας την πολυεπίπεδη φύση του ζητήματος, η κυβέρνηση επεσήμανε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η σωστή διαχείριση των εξαγωγών αμυντικού εξοπλισμού για να αποτραπεί η κλιμάκωση των συγκρούσεων και να προφυλαχθεί από την ακούσια μεταπώληση τέτοιου εξοπλισμού, η οποία θα μπορούσε να επιδεινώσει τις περιφερειακές εντάσεις.
Επιπλέον, η κυβέρνηση πρότεινε ότι ορισμένα στοιχεία των όπλων, που δεν μπορούν να προκαλέσουν βλάβη ή τραυματισμό, δεν πρέπει να ταξινομούνται κάτω από την ομπρέλα των όπλων.
Αυτή η ιδέα φαίνεται να εξετάζει το μελλοντικό σενάριο εξαγωγής μαχητικών κινητήρων F-15 της Πολεμικής Αεροπορίας Αυτοάμυνας, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως από τους EurAsian Times.
Ωστόσο, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Αεροπορίας Μάχης σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη προσπάθεια στρατιωτικής ανάπτυξης της Ιαπωνίας σε συνεργασία με άλλους εταίρους εκτός των ΗΠΑ από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Ιαπωνία κατατάσσεται συχνά μεταξύ των μεγαλύτερων αγοραστών αεροσκαφών αμερικανικής κατασκευής εδώ και χρόνια. Έτσι, η ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς αντανακλά την ετοιμότητα του Τόκιο να ενισχύσει τις επενδύσεις στους εγχώριους κατασκευαστές όπλων του.
Η προσπάθεια της Ιαπωνίας να χαλαρώσει τους συνταγματικούς περιορισμούς μπορεί εν μέρει να συνδεθεί με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτή η κατάσταση άνοιξε επίσης δρόμους για τη γείτονα της Ιαπωνίας, τη Νότια Κορέα, η οποία αύξησε σημαντικά τις αμυντικές εξαγωγές της σταδιακά.
Η προσπάθεια των αγοραστών να αντικαταστήσουν τα ξεπερασμένα όπλα της σοβιετικής εποχής με προηγμένη τεχνολογία έχει οδηγήσει αυτήν την τάση. Εκτός από όλους αυτούς τους παράγοντες, το μαχητικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς επισημαίνεται ως πιθανός καταλύτης για την ενίσχυση του συνολικού αμυντικού τομέα και στα τρία έθνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης