Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lavrov: Ανατρέπονται de facto οι ισορροπίες εντός της ομάδας των G20 με τη διεύρυνση των BRICS

Lavrov:  Ανατρέπονται de facto οι ισορροπίες εντός της ομάδας των G20 με τη διεύρυνση των BRICS
H επίσημη διαίρεση της Ομάδας των G20 σε G7+ και BRICS+ λαμβάνει πρακτική μορφή, επισημαίνει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov
Οι BRICS θα εδραιώσουν τις θέσεις τους στην Ομάδα G20 μετά την αποδοχή των νέων μελών που επίκειται στη νέα χρονια, δήλωσε την Κυριακή 27 Αυγούστου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov.
«Φυσικά, η ισχύς των BRICS εντός της ομάδας των G20 θα διευρυνθεί επειδή τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Αργεντινή είναι μέλη της.
Έτσι, η επίσημη διαίρεση της Ομάδας των G20 σε G7+ και BRICS+ παίρνει πρακτική μορφή», είπε στο μια συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1.
Η σύνοδος κορυφής των BRICS πραγματοποιήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου 2023 υπό την προεδρία της Νότιας Αφρικής.
Με προσκεκλημένους τους ηγέτες 54 αφρικανικών χωρών, αυτή ήταν η μεγαλύτερη σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Παγκόσμιου Νότου τα τελευταία χρόνια.
Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο συμφώνησαν ότι η Αργεντινή, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα ενταχθούν στον σύνδεσμο από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Ένας νέος κατάλογος πιθανών μελών θα καταρτιστεί μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής BRICS.
Σύμφωνα με τον Πρέσβη της Νότιας Αφρικής για θέματα Ασίας και BRICS S Anil Sooklal, περίπου 30 χώρες ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην ένωση και ορισμένες από αυτές έχουν υποβάλει επίσημο αίτημα για ένταξη.

Αμοιβαία επωφελής συνεργασία

H ομάδα των BRICS δεν επιδιώκει να παραβιάσει τα συμφέροντα κανενός, αλλά θέλει μόνο να αναπτύξει τα σχέδιά της,σημείωσε ο Sergey Lavrov.
«Δεν θέλουμε να πλήξουμε τα συμφέροντα κανενός.
Απλώς δεν θέλουμε κανείς να παρεμποδίσει την ανάπτυξη των αμοιβαία επωφελών σχεδίων μας που δεν στοχεύουν εναντίον κανενός».
Όταν ρωτήθηκε εάν η διευρυμένη ομάδα των BRICS+ θα μπορούσε κάποια μέρα να γίνει εναλλακτική στην Ομάδα των Είκοσi (G20), ο Sergey Lavrov είπε: «Δεν υπάρχει κάποια προτεραιότητα σε αυτή τη στόχευση τώρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης