Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα ως παγκόσμιος ηγέτης στο πρόγραμμα υπερηχητικών πυραύλων: ΗΠΑ, Ρωσία ακολουθούν τον ασιατικό γίγαντα

Η Κίνα ως παγκόσμιος ηγέτης στο πρόγραμμα υπερηχητικών πυραύλων: ΗΠΑ, Ρωσία ακολουθούν τον ασιατικό γίγαντα
Ο Καναδάς, η Κίνα, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ αναπτύσσουν ήδη υπερηχητικά συστήματα αέρος χωρίς πλήρωμα για διάφορους ρόλους
Σχετικά Άρθρα
Η Κίνα μπορεί αναμφισβήτητα να χαρακτηριστεί ως ο παγκόσμιος ηγέτης εξαιτίας των υπερηχητικών της πια ικανοτήτων, καθώς τουλάχιστον δύο επιπλέον υπερηχητικά όπλα να αναδύονται τους τελευταίους 12 μήνες, το DF-27 και μια αεροπορική παραλλαγή του YJ-21, αντίστοιχα.
Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία επιχειρούν να ξεπεράσουν τον ασιατικό γίγαντα.
Καθώς ο κόσμος βλέπει τα υπερηχητικά όπλα να προσφέρουν πλεονεκτήματα σε σχέση με το μεγαλύτερο βεληνεκές και ενόψει των δυνατοτήτων άμυνας βαλλιστικών πυραύλων μέσης πορείας, υπάρχει συνεχές και αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη ή/και την απόκτηση υπερηχητικών συστημάτων, ιδίως πυραύλων όπως τα οχήματα Hypersonic Glide (HGV) ή υπερηχητικούς πυραύλους κρουαζιέρας (HCM) και εναέρια οχήματα, τα οποία περιλαμβάνουν το American Hermeus' Darkhorse, το Canadian Space Engine Systems Hello-1X και το κινεζικό MD-22.
Παρόλο που οι λεπτομέρειες του κινεζικού MD-22 είναι ελάχιστες σε αυτό το σημείο και η αποτελεσματικότητά του είναι αβέβαιη, αυτό το σύστημα αντικατοπτρίζει τη φιλοδοξία και την αναπτυσσόμενη τεχνολογική βάση που στηρίζει τις προσπάθειες της Κίνας να αναπτύξει υπερηχητικά συστήματα. 
Ο Καναδάς, η Κίνα, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ αναπτύσσουν ήδη υπερηχητικά συστήματα αέρος χωρίς πλήρωμα για διάφορους ρόλους, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης (ISR),  και επιχειρησιακής εκτόξευσης στο διάστημα.
Η εκτόξευση στο διάστημα θα ήταν μια ιδιαίτερα πολύτιμη ικανότητα, ειδικά καθώς το διάστημα γίνεται πιο αμφισβητούμενο και η ανάγκη για διαστημικές αρχιτεκτονικές ISR, συμπεριλαμβανομένης της ανίχνευσης και παρακολούθησης υπερηχητικών απειλών, συνεχίζει να αυξάνεται, σύμφωνα με την έκθεση που ετοίμασε ο Δρ. James Bosbotinis, ανεξάρτητος ειδικός σε θέματα άμυνας και διεθνών υποθέσεων.
Ένα παράδειγμα θα ήταν το σύστημα Υπερηχητικού και Βαλλιστικού Διαστήματος Παρακολούθησης των ΗΠΑ (HBTSS), όπως αναφέρθηκε στην έκθεση Breaking Defense τον Μάιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, «η ανταποκρινόμενη εκτόξευση είναι η ικανότητα ανάπτυξης στοιχείων στον τομέα του διαστήματος με ρυθμό και ευελιξία, ανταποκρινόμενη σε γεγονότα σε πραγματικό χρόνο».

Οι Εξελίξεις στην Κίνα

Τον Ιούλιο του 2022, η South China Morning Post ανέφερε ότι μια ομάδα μηχανικών στο Northwestern Polytechnical University είχε δοκιμάσει με επιτυχία το υπερηχητικό αεροσκάφος Feitian 1, το οποίο χρησιμοποιούσε έναν κινητήρα συνδυασμένου κύκλου που τροφοδοτείται από κηροζίνη.
Τον Νοέμβριο του 2022, ένα βομβαρδιστικό H-6K που μετέφερε δύο πυραύλους που έφεραν το στένσιλ «2PZD-21» παρουσιάστηκε στο Airshow China 2022, που πραγματοποιήθηκε στο Zhuhai. Πρόκειται για την αεροπορική έκδοση του YJ-21.
«Συγκεκριμένα, ένα μοντέλο του H-6K οπλισμένο με δύο υπερηχητικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους YJ-12 και δύο YJ-21 συμπεριλήφθηκε στην έκθεση Aviation Industry Corporation of China στο Paris Air Show 2023. Ένα επαναχρησιμοποιήσιμο, υπερηχητικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Το concept επίδειξης παρουσιάστηκε επίσης στο Airshow China: το MD-22 λέγεται ότι έχει εμβέλεια 8.000 km και ταχύτητα 7 Mach», ανέφερε η έκθεση IDGA. «Ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε, για παράδειγμα, να παρέχει μια διεισδυτική ικανότητα ISR».
Οι αναφορές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσαν σημείωσαν ότι ένας νέος κινεζικός βαλλιστικός πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς εξοπλισμένος με HGV, ο DF-27, που πιστεύεται ότι έχει βεληνεκές 5.000-8.000 km, έχει δοκιμαστεί με επιτυχία, με τις αναφορές να υποστηρίζουν ότι οι Κινέζοι ένοπλοι δυνάμεις έχουν ήδη αναπτύξει τον πύραυλο. Η Κίνα πιστεύεται επίσης ότι διαθέτει βαλλιστικό πύραυλο εκτοξευόμενου αέρα με ωφέλιμο φορτίο HGV.

Συστήματα πολλαπλών όπλων της Ρωσίας

Το Drive ανέφερε τον Ιούλιο του 2022 ότι η Ρωσία αναπτύσσει έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς (IRBM), τον Zmeevik, ο οποίος θα έχει βεληνεκές περίπου 4.000 km και θα είναι εξοπλισμένος με HGV. Το Zmeevik προορίζεται να παρέχει στη Ρωσία ικανότητα βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων παρόμοια με τα κινεζικά DF-21D και DF-26.
Μια νέα παραλλαγή του MiG-31 παρουσιάστηκε στο στρατιωτικό-τεχνικό φόρουμ Army-2022 που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2022 στο Εκθεσιακό Κέντρο Patriot Park, το εκπαιδευτικό πεδίο Alabino και την αεροπορική βάση Kubinka.
Το MiG-31 διαθέτει μια νέα γκάμα ηλεκτρονικών συστημάτων που θα «επιτρέψει την τροχιακή εκτόξευση μικρών δορυφόρων και αντιδορυφορικών όπλων καθώς και τη χρήση του πυραύλου Kinzhal» και «θα πρέπει να ενσωματώσει και να μην αντικαταστήσει» τον τρέχοντα αερομεταφορέα Kinzhal, το MiG -31K, ανέφερε μια μηνιαία έκθεση της Πολεμικής Αεροπορίας.
Εκτός από το Kinzhal ALBM, η Ρωσία χρησιμοποιεί τον υπερηχητικό πύραυλο αέρος μεγάλου βεληνεκούς, το R-37M, σε επιχειρήσεις πάνω από την Ουκρανία. Το R-37M, ή AA-13 Axehead, πιστεύεται ότι έχει μέγιστη ταχύτητα 6 Mach, εμβέλεια περίπου 300 km και μεταφέρεται από τα MiG-31BM και Sukhoi Su-35, ανέφερε το Janes Defense Weekly τον Νοέμβριο. 2022.
Η Ρωσία λέγεται επίσης ότι είναι κοντά στην ανάπτυξη ενός νέου πυραύλου υψηλής ταχύτητας, του Kh-MT (πολλαπλοί στόχοι), ο οποίος πιθανότατα θα ονομαστεί Kh-41 και θα παρέχει έναν «τακτικό πύραυλο αέρος-εδάφους.
Η χώρα σχεδιάζει να το χρησιμοποιήσει σε μαχητικά πολλαπλών ρόλων, βομβαρδιστικά, πλοία επιφανείας, υποβρύχια», ανέφερε μια έκθεση της Aviation Week .
Η ταχύτητα του Kh-MT δεν έχει αποκαλυφθεί, αλλά πιστεύεται ότι τροφοδοτείται από ένα scramjet και «είναι πολύ πιθανό» να είναι υπερηχητικό, σύμφωνα με την έκθεση Aviation Week. Ένας άλλος υπερηχητικός πύραυλος , ο «Ostrota», φέρεται να βρίσκεται υπό ανάπτυξη. Ο εν λόγω τροφοδοτείται από scramjet και έχει μέγεθος ώστε να χωράει στον εσωτερικό κόλπο του Sukhoi Su-57.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης