Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύγκρουση κορυφής στις BRICS - Η Κίνα προωθεί το αντίπαλον δέος της Δύσης, πιο ήπια η Ινδία

Σύγκρουση κορυφής στις BRICS - Η Κίνα προωθεί το αντίπαλον δέος της Δύσης, πιο ήπια η Ινδία
Ένα κοινό νόμισμα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη, παρά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ μεταξύ των μελών BRICS
Σχετικά Άρθρα
Να γίνει ένας πλήρης αντίπαλος πόλος της G7 θέλει να μετατρέψει το μπλοκ των αναδυόμενων χωρών BRICS η Κίνα, ενόψει της μεγάλης συνόδου που πραγματοποιούν αυτή την εβδομάδα στη Νότια Αφρική.
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Cyril Ramaphosa, έχει προσκαλέσει περισσότερους από 60 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων σε μια σύνοδο κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ από την Τετάρτη, 23/8, όταν αρκετές χώρες θα μπορούσαν να προσκληθούν να ενταχθούν στο μπλοκ της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής.
Νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 23 χώρες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν.
Ωστόσο, κατά την προετοιμασία της συνόδου κορυφής το Νέο Δελχί συγκρούστηκε με το Πεκίνο για την επέκταση.
Οι εντάσεις αυξάνονται σχετικά με το αν οι BRICS θα πρέπει να είναι μια ανένταχτη λέσχη για τα οικονομικά συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών ή μια πολιτική δύναμη που θα αμφισβητεί ανοιχτά τη Δύση, αναφέρουν πηγές των Financial Times.

Η επέκταση

"Εάν επεκτείνουμε τα BRICS ώστε να αντιπροσωπεύουν παρόμοιο ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ με τους G7, τότε η συλλογική μας φωνή στον κόσμο θα γίνει ισχυρότερη", δήλωσε ένας Κινέζος αξιωματούχος στους FT.
Η Naledi Pandor, υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, δήλωσε αυτό το μήνα ότι ήταν "εξαιρετικά λάθος" να θεωρηθεί μια πιθανή επέκταση των BRICS ως αντιδυτική κίνηση.
Ωστόσο, οι δυτικές πρωτεύουσες είναι πιθανό να θεωρήσουν τις πιθανές προσθήκες του Ιράν, της Λευκορωσίας και της Βενεζουέλας ως μια κίνηση για να αγκαλιάσουν συμμάχους της Ρωσίας και της Κίνας.
Η Αργεντινή, η Σαουδική Αραβία και η Ινδονησία διεκδικούν να γίνουν τα πρώτα νέα μέλη μετά την πρόσκληση της Νότιας Αφρικής στην αρχική ομάδα της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας το 2010.

Η περίπτωση Putin

Ο πρόεδρος Vladimir Putin δεν θα συμμετάσχει στους άλλους ηγέτες των Brics στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Αυτό θα απαλλάξει την Πρετόρια από την υποχρέωση να εκτελέσει τη νομική της υποχρέωση να συλλάβει τον Ρώσο ηγέτη μετά την απαγγελία κατηγοριών από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Putin όμως είναι πιθανό να συμμετάσχει μέσω βιντεοκλήσης και μίλησε με τον πρόεδρο του Ιράν Ebrahim Raisi στις 17 Αυγούστου για την αίτηση της Τεχεράνης να ενταχθεί στα Brics, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Ο Xi Jinping θα ταξιδέψει στο Γιοχάνεσμπουργκ τη Δευτέρα για τη σύνοδο κορυφής και άλλες συζητήσεις με Αφρικανούς ηγέτες, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, σηματοδοτώντας ένα σπάνιο ταξίδι στο εξωτερικό για τον Κινέζο πρόεδρο φέτος.
Το μόνο άλλο διεθνές ταξίδι του Xi μέχρι στιγμής το 2023 ήταν στη Ρωσία τον Μάρτιο.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inácio Lula da Silva έχει πρόσφατα ταχθεί υπέρ του ανοίγματος της ιδιότητας του μέλους των BRICS στους γείτονες Αργεντινή και Βενεζουέλα, καθώς και στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Εκτός ατζέντας το κοινό νόμισμα

Οι αξιωματούχοι που καθοδηγούν τις συνομιλίες πριν από τη σύνοδο κορυφής δήλωσαν ότι τα κριτήρια για την εισδοχή νέων μελών θα πρέπει να συμφωνηθούν από τους ηγέτες των BRICS.
Πρόσθεσαν ότι ένα κοινό νόμισμα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη, παρά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ μεταξύ των μελών.
Αντί για μια ευρύτερη ώθηση προς την αποδολαριοποίηση, η σύνοδος κορυφής θα μπορούσε να επικεντρωθεί στην αναζήτηση μιας συμφωνίας ότι τα μέλη των BRICS θα πρέπει να διευθετούν όλο και περισσότερο τις μεταξύ τους συναλλαγές στα τοπικά τους νομίσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης