Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκπληξη από Κίνα: Μείωση των επιτοκίων με την οικονομία να αντιμετωπίζει «κρίση εμπιστοσύνης»

Έκπληξη από Κίνα: Μείωση των επιτοκίων με την οικονομία να αντιμετωπίζει «κρίση εμπιστοσύνης»
Η Κίνα δίνει με μια «κρίση εμπιστοσύνης» καθώς το Πεκίνο καθυστέρησε να αντιδράσει σε μια σειρά αδύναμων οικονομικών στοιχείων
Σχετικά Άρθρα
Σε μια κίνηση-έκπληξη προχώρησε η Κίνα μειώνοντας τα επιτόκια και συνεχίζοντας να ενισχύει τη στήριξη της οικονομίας.
Ειδικότερα, η Κίνα μείωσε το ετήσιο μεσοπρόθεσμο επιτόκιο διευκόλυνσης χρηματοδότησης, το οποίο χρησιμοποιείται για τον δανεισμό σε χρηματοοικονομικά ιδρύματα, κατά 15 μονάδες βάσης στο 2,5%. Το επιτόκιο είχε μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης τον Ιούνιο και βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014.
Η απόφαση ελήφθη καθώς η Κίνα δημοσίευσε σε μεγάλο βαθμό απογοητευτικά στοιχεία για τον Ιούλιο. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,7% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, κάτω από την αύξηση 4,4% που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν επίσης με βραδύτερο ρυθμό κατά 2,5% τον περασμένο μήνα.
Η Κίνα αντιμετωπίζει «κρίση εμπιστοσύνης», καθώς η καθυστέρηση της αντίδρασης του Πεκίνου εκλαμβάνεται ως «αδράνεια» για την τόνωση της ανάπτυξης, σύμφωνα με οικονομολόγο.
«Δεν μπορεί να μείνει κρυφό το γεγονός ότι είχαμε έναν πολύ φρικτό Ιούλιο - όχι μόνο τα στοιχεία που είδαμε μέχρι σήμερα, αλλά και τα σημερινά στοιχεία», δήλωσε η Louise Loo, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics μιλώντας στο CNBC.
Τα τελευταία στοιχεία έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά αδύναμων οικονομικών στοιχείων κατά την προηγούμενη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των υποτονικών αριθμών για το εμπόριο και τις τιμές καταναλωτή και της χαμηλής πιστωτικής επέκτασης σε επίπεδο ρεκόρ.

Τα μαθήματα των τελευταίων μηνών

Τα διδάγματα από τους δύο τελευταίους μήνες «είναι ότι η καθυστέρηση της πολιτικής - οι αγορές την βλέπουν ουσιαστικά ως αδράνεια της πολιτικής», πρόσθεσε η Loo.
«Σε μια κρίση όπως αυτή... δεν μπορείτε πραγματικά να την αποκαλέσετε κρίση κατανάλωσης ή κρίση επενδύσεων. Είναι πραγματικά μια κρίση εμπιστοσύνης», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπισή της «είναι να δοθεί πολύ γρήγορα κίνητρο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης