Τελευταία Νέα
Διεθνή

Daily Sabah: Γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας η Τουρκία εξαιτίας της ουδετερότητας - Παγκόσμια η εμβέλεια του Erdogan

Daily Sabah:  Γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας η Τουρκία εξαιτίας της ουδετερότητας -  Παγκόσμια η εμβέλεια του Erdogan
Η τουρκική μεσολάβηση έχει βοηθήσει στην εξάλειψη τυχόν αρνητικών αποτελεσμάτων του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια και αυτό το κεντρικό στοιχείο τονίζει τη σημασία της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας, επισημαίνει η καθηγητρία Suna Özcan
Παρά το ολοένα και πιο τεταμένο διεθνές πολιτικό περιβάλλον, η Τουρκία θα επιμείνει σε μια κρίσιμη γεωπολιτική στάση εξισορρόπησης μεταξύ των δύο πλευρών στο συνεχιζόμενο χάος μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, σύμφωνα με μία ειδικό της γεωπολιτικής της Ευρασίας η οποία επιχειρηματολογεί πώς η στάση ουδετερότητας που έλαβε ο Erdogan το ανέδειξε σε παίκτη παγκόσμιας εμβέλειας.
Όπως πάντα από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία πέρυσι, η Τουρκία προωθεί την ασφάλεια, την ισορροπία, τη σταθερότητα, την ειρήνη και τις αρχές του ανθρωπισμού σε όλα τα σημεία σύγκρουσης στη περιοχής της και θα συνεχίσει να το κάνει από τη θέση ενός σημαντικού και αξιοπιστού συνομιλιτή, όπως υπογραμμίζει η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Kırıkkale Merve Suna Özcan  στην Daily Sabah.

Το περίπλοκο πολιτικό και ιστορικό πλαίσιο

Χάρη στη γεωπολιτική της θέση ως σημείο σύνδεσης κατά μήκος της αφρικανικής-ασιατικής-ευρωπαϊκής περιοχής- η μεσολάβηση της Τουρκίας μεταξύ Ρωσίας και Δύσης βοήθησε στην εξάλειψη τυχόν αρνητικών αποτελεσμάτων στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια, υποστήριξε η Özcan.
Τονίζοντας τη μοναδικότητα των τουρκο-ρωσικών σχέσεων σε ένα περίπλοκο ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο, η Özcan επισήμανε: «Η Τουρκία επηρεάζεται άμεσα από συγκρούσεις και πολέμους στη Μέση Ανατολή, όπου έχει Ρωσία έχουν υιοθετήσει αντίθετες πολιτικές με τη Ρωσία, μία από τις οποίες είναι η Συρία, αλλά έχουν εξακολουθεί να υπάρχει κοινό έδαφος και συνεργασία».
Ιδιαίτερα στον δεκαετή εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, η Άγκυρα και η Μόσχα έχουν υποστηρίξει αντίπαλες πλευρές, με το Κρεμλίνο να βοηθά το καθεστώς του Bashar Assad’ να κερδίσει και να διατηρήσει εδάφη, ενώ η Τουρκία έχει παράσχει στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη στην αντιπολίτευση του. Assad’
Η Άγκυρα έχει επίσης στείλει στρατεύματα στα βόρεια της γείτονάς της όπου τρομοκρατικές για την Τουρκία ομάδες όπως το PKK, η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ συριακή θυγατρική του, το YPG, καθώς και η Daesh, διατηρούν ενεργά ορμητήρια από όπου πραγματοποιούν επιθέσεις στην Τουρκία και τρομοκρατούν τους ντόπιους.
Turkey, UN-brokered landmark grain deal sealed to ease food crisis | Daily  Sabah
Η ερμηνεία της στάσης

Για την Τουρκία, η διασφάλιση της απόλυτης περιφερειακής ασφάλειας έναντι αυτών των ριζοσπαστικών ομάδων είναι ο πιο αποφασιστικός παράγοντας χάραξης πολιτικής, ενώ η προσέγγιση της Ρωσίας είναι να διατηρήσει τη θέση ισχύος της σχετικά με τη συριακή κρίση και τις σχέσεις της με τη Δαμασκό, που χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή, εξήγησε ο Özcan.
Ενώ συνεχίζει ο διάλογος με το Κρεμλίνο, η Άγκυρα έχει επίσης πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία για την άμυνά της κατά των ρωσικών δυνάμεων και έχει εκφράσει επανειλημμένα την υποστήριξή της για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Why is Turkey attacking northwest Syria? | PBS NewsHour
«Ανάσα» κατά των δυτικών κυρώσεων

«Ωστόσο οι προσπάθειες για εξεύρεση συμφιλίωσης μέσα στο χάος του πολέμου στην Ουκρανία συνεχίζονται ακόμα», είπε ο Özcan.
Ενώ η Άγκυρα επικρίνεται για τη διατήρηση μιας οικονομικής σχέσης με τη Μόσχα, ειδικά όσον αφορά την παροχή αυτού που ο Özcan αποκάλεσε «ανάσα» κατά των δυτικών κυρώσεων, η Τουρκία ήταν από τις πρώτες χώρες που φιλοξένησαν ρωσο-ουκρανικές πλευρές για συνομιλίες όταν ξέσπασε ο πόλεμος τον Φεβρουάριο. 2022 και προτρέχει τις αντιμαχόμενες πλευρές να τερματίσουν τον πόλεμο μέσω διαπραγματεύσεων.
Οι τουρκικές παρεμβάσεις να επιτευχθούν δύο ανταλλαγές κρατουμένων και το πιο κρίσιμο, η συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα που έχει πλέον ανασταλεί, η οποία ουσιαστικά βοήθησε στην πρόληψη μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης από τον Ιούλιο του 2022.
Kremlin says Turkey should have no illusions over its EU bid | Reuters
Η επιρροή του Erdogan

Αναφερόμενη στο διεθνές κύρος του Τούρκου προέδρου το οποίο αναβαθμίστηκε στο πλαίσιο της γεωπολτικής κρίσης επισήμανε ότι ο Recep Tayyip Erdoğ έχει επίσης φιλοξενήσει από τότε τον Ουκρανό ηγέτη Volodymyr Zelensky στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούλιο και ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin έχει προγραμματιστεί για επίσκεψη αργότερα αυτόν τον μήνα.
Αυτή η κεντρική θέση δείχνει ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι σταθερά πολιτική ισορροπίας και σταθερότητας, ειδικά όσον αφορά τη Μόσχα, επεσήμανε ο Özcan.
«Ειδικά στη συμφωνία για τα σιτηρά, η Άγκυρα έχει τονίσει την ανθρωπιστική της διάσταση σε κάθε βήμα της διαδικασίας».

Αξιοπιστία και ισόρροπη προσέγγιση

Πιστεύει ότι η Τουρκία εκπληρώνει επίσης τις υποχρεώσεις της ως μέλος του ΝΑΤΟ και προσεγγίζει τις σχέσεις της με τη Ρωσία «ομοιόμορφα σε όλες τις ευαίσθητες πτυχές της».
«Ενώ σχηματίζει μια γέφυρα μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, η Τουρκία είναι επίσης ένας διεθνής παίκτης με τον οποίο συνεργάζεται η Ρωσία.
Προφανώς, το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ότι η Τουρκία διατηρεί με επιτυχία τη διεθνή αξιοπιστία ως ένα κράτος που ενεργεί στην εξωτερική πολιτική με βάση τις δικές του αποφάσεις», είπε, αναδεινύοντας το πεδίο στρατηγικής ανεξαρτησίας που δημιούργησαν οι κινήσεις του Τούτκου προέδρου.
Αυτή η ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και  προσέγγιση σε σημεία σύγκρουσης στην εγγύς περιοχή της πρέπει να ερμηνευθεί από το διεθνές πειβάλλον ως μία  Τουρκία που διαμορφώνει λύσεις, είπε ο Özcan.
«Δεν θα ήταν λάθος να υποστηρίξουμε, χωρίς την Τουρκία, πολύ διαφορετικά σενάρια θα μπορούσαν να εκτυλιχθούν κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου», πρόσθεσε.
Όσο για το αν η στενή σχέση Erdogan και Putin και οι εγκάρδιοι δεσμοί της Άγκυρας με την Ουκρανία και τους δυτικούς συμμάχους της, βιώσιμοι,η Özcan άφησε να εννοηθεί ότι η ισορροπία που πέτυχε η Τουρκία για τη μεσολάβηση των διεθνών κρίσεων πιθανότατα θα διατηρήσει τον υψηλής σσημασία διεθνή της ρόλο την επόμενη περίοδο..
«Ενώ αναλαμβάνει έναν εξισορροπητικό ρόλο σε αυτήν την περίοδο, η Τουρκία έχει επίσης επιτυχίες σε σημεία όπου η Δύση υστερεί, επισήμανε ο Özcan, δείχνοντας την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
«Είναι σημαντικό ότι ο Erdogan δήλωσε ότι η Ουκρανία αξίζει να γίνει μέλος της Συμμαχίας, ενώ η Δύση απέτυχε να κάνει ένα συγκεκριμένο βήμα. 
Είναι επίσης σημαντικό ότι η Τουρκία έχει γίνει μια οδός διέλευσης για τη ρωσική ενέργεια στην Ευρώπη, μετριάζοντας αποτελεσματικά την ενεργειακή κρίση στην ήπειρο».
«Όπως φαίνεται, ο κεντρικός ρόλος της βασίζεται σε μια προσέγγιση όπου όλες οι πλευρές κερδίζουν (wiin – win )», κατέληξε.
Turkey's Erdogan says Ukraine deserves NATO membership | CNN
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης