Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προσεχώς καταστροφή - Η Ουκρανία θέλει 5.000 οβίδες πυροβολικού την ημέρα και οι ΗΠΑ δεν μπορούν πια να βοηθήσουν

Προσεχώς καταστροφή - Η Ουκρανία θέλει 5.000 οβίδες πυροβολικού την ημέρα και οι ΗΠΑ δεν μπορούν πια να βοηθήσουν
Οι ΗΠΑ αλλά και η Ευρώπη δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους ρυθμούς κατασπατάλησης των βλημάτων πυροβολικού από την Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Οι ΗΠΑ καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να ενισχύσουν τη βιομηχανία τους για να ανταποκριθούν στην τεράστια «πείνα» της Ουκρανίας για οβίδες πυροβολικού, που όμως ξεπερνά τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανικές παραγωγικές ικανότητες.
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανέφερε πως ο Αμερικανός υφυπουργός Στρατού ( με αρμοδιότητα την Επιμελητεία και την Τεχνολογία) Douglas R. Bush τονίζει ότι καταβάλλονται υπεράνθρωπες βιομηχανικές προσπάθειες για αύξηση της παραγωγής πυρομαχικών.
Με στόχο την παραγωγή 80.000 βλημάτων το μήνα από την τρέχουσα των 24.000 –καθώς η Ουκρανία καταναλώνει σχεδόν 15.000 σε λίγες μόνο μέρες– το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας παραδέχτηκε ότι η κατάσταση προκλήθηκε κυρίως από το γεγονός ότι οι ουκρανικές δυνάμεις οπλίζονται από τα αποθέματα πυρομαχικών του αμερικανικού στρατού.
Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στην Ουκρανία πάνω από 2.000.000 βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Πιέζεται ο Αμερικανικός στρατός

Με τον πόλεμο να έχει εισέλθει στον 17ο μήνα του, πολλοί αναλυτές αμφιβάλλουν εάν οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους θα συνεχίσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία λόγω των άσχημων στρατιωτικών της προοπτικών και της παραπαίουσας αντεπίθεσης.
«Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί και θα επιτύχουν να διατηρήσουν τα αποθέματά τους επαρκή για την εκπαίδευση και την ετοιμότητα του αμερικανικού στρατού, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν τη σύμμαχο Ουκρανία, με ό,τι χρειάζονται, δουλεύοντας ως μέρος μιας διεθνούς ομάδας για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα συμβεί», δήλωσε ο Bush σύμφωνα με τους Eurasian Times.
Με περισσότερα από 43 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία από την αρχή της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης τον Φεβρουάριο του 2022, ο εξοπλισμός περιλαμβάνει πάνω από 2.000 αντιαεροπορικά συστήματα Stinger και περισσότερα από 10.000 Javelin κατά τεθωρακισμένων, μεταξύ άλλων.
Αυτό υποδηλώνει ότι ο αμερικανικός στρατός πιέζεται έντονα από την εξάντληση των αποθεμάτων του, κάτι που έγινε επίσης μέρος της συνεχιζόμενης πολιτικής της Ουάσιγκτον να μην επέμβει άμεσα στον πόλεμο.
ovides.JPG

Γιατί δεν μπορούν οι ΗΠΑ να παράγουν πυρομαχικά και γρήγορα

Ο William Courtney, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Καζακστάν και τη Γεωργία και πρώην ειδικός σύμβουλος του προέδρου για τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ευρασία, εξηγεί σε άρθρο του στο Newsweek γιατί οι ΗΠΑ υστερούν σε ικανότητες μαζικής κατασκευής πυρομαχικών στην αμυντική τους βιομηχανική βάση.
Η κύρια αιτία αναφέρεται επίσης για την εξήγηση γιατί οι ΗΠΑ βρέθηκαν ξαφνικά πίσω από τη Ρωσία και την Κίνα στην υπερηχητική τεχνολογία μετά τις στρατιωτικές επεμβάσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Οι ΗΠΑ ήταν απροετοίμαστες για συμβατικούς πολέμους με ισοδύναμους αντιπάλους με εξίσου προηγμένη αμυντική βιομηχανική και επιστημονική βάση.
«Για αρκετές δεκαετίες, οι ΗΠΑ συμμετείχαν σε πιο ελαφριές μάχες, στις οποίες τα μεγάλα πυρά πυροβολικού ήταν λιγότερο κρίσιμα.
Και οι ΗΠΑ θεώρησαν ότι οι μεγάλης κλίμακας ρωσικές στρατιωτικές απειλές για την Ευρώπη ήταν απίθανες.
Πριν από μερικά χρόνια, οι ΗΠΑ απομάκρυναν ακόμα και τα άρματα μάχης από την Ευρώπη.
Εκ των υστέρων, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνειδητοποιούν ότι υπερεπένδυσαν σε νέα όπλα σε σχέση με τα πυρομαχικά, όπως βλήματα πυροβολικού και τακτικούς πυραύλους.
Λόγω της πολιτικής πίεσης για εξοικονόμηση χρημάτων, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν διατήρησαν ούτε δημιούργησαν μία πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα για πυρομαχικά», εξηγεί ο Courtney.
Τον Μάρτιο, ο υφυπουργός Στρατού των ΗΠΑ Gabe Camarillo ανακοίνωσε ότι ο στρατός θα ενισχύσει την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού 155 χιλιοστών κατά τουλάχιστον έξι φορές, σε 85.000 το μήνα έως το οικονομικό έτος 2028.
Πρόκειται για ένα ποσό 1,45 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αύξηση της ικανότητας παραγωγής βλημάτων των 155 χιλιοστών από 14.000 το μήνα σε πάνω από 24.000 αργότερα φέτος και 85.000 σε πέντε χρόνια.
Και είναι τα πυρομαχικά των 155 χιλιοστών, των οποίων η έλλειψη μετά την παράδοσή τους στην Ουκρανία έφερε σε αμηχανία τους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Η τεράστια «όρεξη» της Ουκρανίας για πυρομαχικά πυροβολικού και η αδυναμία των ΗΠΑ να συμβαδίσουν έχει αναφερθεί από τον Ιούνιο του 2022.
Δημοσίευμα του Guardian, επικαλούμενο τον αναπληρωτή αρχηγό της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, ανέφερε πώς οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) εκτόξευαν 5.000 έως 6.000 βλήματα κάθε μέρα, πολλές φορές αδικαιολόγητα.

russian.JPG
Και τα ευρωπαϊκά αποθέματα όπλων μειώνονται

Ο πρώτος Δυτικός αξιωματούχος που παραδέχθηκε τη μείωση και των ευρωπαϊκών αποθεμάτων πυρομαχικών ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
Την παραδοχή Stoltenberg σε μία διάσκεψη είχε αποκαλύψει το CNN στις 14 Φεβρουαρίου.
«Ο τρέχων ρυθμός των δαπανών για πυρομαχικά της Ουκρανίας είναι πολλές φορές υψηλότερος από τον τρέχοντα ρυθμό παραγωγής μας.
Αυτό γίνεται τώρα ένας σκληρός πόλεμος φθοράς.
Και ο πόλεμος φθοράς είναι ένας πόλεμος εφοδίων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι ο «χρόνος αναμονής» για παραδόσεις έχει αυξηθεί από 12 σε 24 μήνες, πράγμα που σημαίνει πως οι παραγγελίες για όπλα που δίνονται τώρα θα παραδοθούν…δύο χρόνια αργότερα.
Το ίδιο δημοσίευμα έφερε στο προσκήνιο την ένταση μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων άμυνας, οι οποίοι τόνισαν ότι η πολιτική ηγεσία αποφεύγει να αντιμετωπίσει την ανησυχητική έλλειψη πυρομαχικών από τα αποθέματά τους και τη βιομηχανική αδυναμία τους να παράγουν περισσότερα.
Σημαντική αιτία είναι η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία λόγω των κυρώσεων μετά τον πόλεμο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα μαζικές διακοπές ρεύματος και κλείσιμο βιομηχανιών, ειδικά στη Γερμανία.
Δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου PBS αναφέρεται στον Seth Jones από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS).
«Η αμυντική βιομηχανική βάση των ΗΠΑ δεν είναι πλήρως προετοιμασμένη να διεξάγει πόλεμο βιομηχανικού τύπου ή να αποτρέψει τέτοιου είδους πόλεμο», είπε.
Πρόσθεσε ότι ένας λόγος για την κατάσταση των πραγμάτων είναι η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ του στρατιωτικού σχεδιασμού των ΗΠΑ και των βιομηχανικών διαδικασιών, παραγγελιών και αγορών.
«Οι ΗΠΑ είχαν επιχειρησιακά σχέδια για μεγάλους πολέμους, αλλά αυτό που δεν συνέβη είναι να συνδέσουν αυτά τα σχέδια απευθείας με τις (τρέχουσες) αγορές», είπε ο Jones.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης