Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Η Ρωσία νίκησε τη Δύση στον πόλεμο των κυρώσεων – Αυξάνει συνεχώς τα έσοδα από την ενέργεια

Handelsblatt: Η Ρωσία νίκησε τη Δύση στον πόλεμο των κυρώσεων – Αυξάνει συνεχώς τα έσοδα από την ενέργεια
Η Ρωσία κερδίζει «περισσότερα από τις εξαγωγές ενέργειας και ως εκ τούτου βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ό,τι πριν από λίγους μήνες»
Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία πέτυχε μία σημαντική νίκη στην οικονομική της αντιπαράθεση με τη Δύση, έχοντας καταγράψει αύξηση των εσόδων από τις εξαγωγές ενέργειας, παρά τις δυτικές κυρώσεις, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Το δημοσίευμα επικαλείται υπολογισμούς του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με τους οποίους τα έσοδα της Ρωσίας τον Ιούλιο του 2023 αυξήθηκαν κατά 5,3% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 8,66 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Για το Κρεμλίνο, αυτή είναι μια οικονομική νίκη επί της Δύσης.
Για την Ουάσιγκτον και την ΕΕ, είναι ένα ανησυχητικό σημάδι: τον Ιούλιο, η Ρωσία, παρά τις δυτικές κυρώσεις, είδε αύξηση των κρατικών εσόδων από το πετρέλαιο και τις εξαγωγές φυσικού αερίου», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Η Ρωσία κερδίζει περισσότερα από την ενέργεια

Η Ρωσία κερδίζει «περισσότερα από τις εξαγωγές ενέργειας και ως εκ τούτου βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ό,τι πριν από λίγους μήνες», δήλωσε στο δημοσίευμα ο Giovanni Staunovo, αναλυτής εμπορευμάτων στην ελβετική τράπεζα UBS.
Σύμφωνα με τον Robin Brooks, επικεφαλής οικονομολόγο στο Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF), οι κυρώσεις «μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές όταν χρησιμοποιούνται εναντίον χωρών με ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών».
Τέτοια κράτη εξαρτώνται από τη λήψη δανείων από ξένους επενδυτές στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά για τη χρηματοδότηση των εισαγωγών. Όπως σημειώνει ο οικονομολόγος, η Ρωσία δεν είναι μεταξύ αυτών των χωρών.

Εντείνονται οι αμφιβολίες για τις κυρώσεις


Σύμφωνα με την εφημερίδα, καθώς οι τιμές για τους Ρώσους μεταφορείς ενέργειας αυξάνονται, «οι αμφιβολίες για τη χρησιμότητα των κυρώσεων της ΕΕ εντείνονται».
Οι τιμές του φυσικού αερίου ανεβαίνουν, ξεπερνώντας τα 350 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.
Οι προμήθειες φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρώπη κατά τη διαμετακόμιση μέσω της Ουκρανίας ανέρχονται σε 42,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως μέσω του σταθμού Sudzha.

Φιάσκο οι κυρώσεις

Οι κυρώσεις, που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία, απέτυχαν και αυτό το επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Παγκόσμια Τράπεζα.
«Είναι ήδη προφανές ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της χώρας μας δεν έχουν φέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα καθώς δεν έχουμε πέσει στην άβυσσο, ούτε οικονομικά ούτε κοινωνικά, αλλά μάλλον η χώρα επιδεικνύει πειστικά το ισχυρό, βιώσιμο δυναμικό ανάπτυξης της.
Αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από την Παγκόσμια Τράπεζα όσο και από το ΔΝΤ, παρεμπιπτόντως», τόνισε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Mikhail Galuzin.
Η επιθυμία «να καταπνίξουν τη Ρωσία από την πλευρά των κυρίαρχων κύκλων στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ακόμη και σε βάρος της ευημερίας των πολιτών τους, έχει αποδειχθεί δυνατότερη από την κοινή λογική» πρόσθεσε ο Galuzin.
«Βλέπουμε το μανιακό πείσμα με το οποίο οι δυτικές χώρες συνεχίζουν να επιβάλλουν αθέμιτα πακέτα κυρώσεων και προσπαθούν να αναγκάσουν τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των στενότερων συμμάχων μας, να συμμορφωθούν με αυτές», είπε.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι περιορισμοί της Δύσης «στοχεύουν όχι μόνο στην υπονόμευση της οικονομίας της Ρωσίας, αλλά και στο να προκαλέσουν τη μεγαλύτερη δυνατή ζημιά στις διαδικασίες ολοκλήρωσης στις οποίες συμμετέχει η Ρωσία», συμπεριλαμβανομένων των μορφών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, τόνισε ο ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης.
«Οι δηλώσεις των δυτικών χωρών ότι δεν έχουν σχέδια να παρεμποδίσουν τους εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των εταίρων μας και της Ρωσίας, είναι αβάσιμες.
Δεν κρύβουν ακόμη και το ενδιαφέρον τους να υποτάξουν τα εμπορεύματα και τους πόρους τροφίμων της περιοχής της Κεντρικής Ασίας σε διεθνείς οικονομικούς στόχους», σημείωσε.
Η Δύση ασκεί εδώ και καιρό έντονη πολιτική και πληροφοριακή πίεση στις χώρες εταίρους της Κεντρικής Ασίας της Ρωσίας, να συμμορφωθούν με τις αντιρωσικές κυρώσεις, «ζητώντας αναιδώς αναφορές για τη δυναμική και τη δομή του εμπορίου», σημείωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.
«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι εταίροι μας αναγκάζονται να είναι προσεκτικοί για να αποφύγουν την αυθαίρετη μεταχείρισή τους με το πρόσχημα των λεγόμενων δευτερογενών κυρώσεων», πρόσθεσε.
Ωστόσο, οι υπάρχουσες εμπορικές και οικονομικές δεσμεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και των εταίρων της στην περιοχή «εξακολουθούν να εκπληρώνονται καθώς ανταποκρίνονται στα συμφέροντα και των δύο πλευρών», επισημαίνει ο Galuzin.
«Ο εμπορικός κύκλος εργασιών με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας αυξήθηκε το 2022.
Η κλίμακα των συσσωρευμένων επενδύσεων της Ρωσίας είναι εντυπωσιακή.
Οι επενδύσεις από χώρες της Κεντρικής Ασίας στη Ρωσία έχουν τετραπλασιαστεί από το 2015.
Περισσότερες από 10.000 ρωσικές και κοινοπραξίες εργάζονται στην περιοχή. με πάνω από 900.000 θέσεις εργασίας να έχουν δημιουργηθεί από αυτούς», κατέληξε.

www.bankingnew.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης