Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε πανικό η Πολωνία λόγω Wagner - Στέλνει 10.000 στρατιώτες στα σύνορα με Λευκορωσία - Τη δυτική της πτέρυγα ενισχύει η Ρωσία

Σε πανικό η Πολωνία λόγω Wagner - Στέλνει 10.000 στρατιώτες στα σύνορα με Λευκορωσία - Τη δυτική της πτέρυγα ενισχύει η Ρωσία
Στόχος η ενίσχυση της Συνοριακής Φρουράς για τους μετανάστες, αλλά ο φόβος είναι η Wagner
Σχετικά Άρθρα
(upd) Σε στρατιωτικό… παροξυσμό αν όχι πανικό, είναι η Πολωνία μετά την ανάπτυξη των δυνάμεων της Wagner στη Λευκορωσία και την έναρξη κοινών ασκήσεων των μαχητών της με τον λευκορωσικό στρατό, καθώς ο Πολωνός υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να μετακινήσει 10.000 επιπλέον στρατιώτες στα σύνορα με τη Λευκορωσία.
Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας Mariusz Błaszczak, η αποστολή των 10.000 Πολωνών στρατιωτών στα σύνορα έχει ως στόχο αφενός την ενίσχυση της Συνοριακής Φρουράς για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών από το έδαφος της Λευκορωσίας και αφετέρου να σταλεί ένα σαφές μήνυμα προς κάθε επίδοξο επιτιθέμενο.
«Περίπου 10.000 στρατιώτες θα πάνε στα σύνορα, από τους οποίους οι 4.000 θα ενισχύσουν άμεσα τη Συνοριακή Φρουρά και οι 6.000 θα είναι στην εφεδρεία.
Μετακινούμε το στρατό πιο κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία για να φοβίσουμε τον επιτιθέμενο ώστε να μην τολμήσει να μας επιτεθεί» υποστήριξε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας.

Φόβοι για μετανάστες… δολιοφθορείς

Αν και η Πολωνία υποστηρίζει ότι είναι αντιμέτωπη με αυξημένες ροές μεταναστών (περίπου 19.000 προσπάθησαν να περάσουν φέτος τα πολωνικά σύνορα σε σχέση με 16.000 το 2022), βασικό μέλημα μας είναι οι δυνάμεις της Wagner.
Πολωνοί αξιωματούχοι δεν έχουν αποκλείσει ακόμα και το σενάριο μαχητές της Wagner να μεταμφιεστούν σε… μετανάστες προκειμένου να περάσουν στο πολωνικό έδαφος και να κάνουν δολιοφθορές.
Άλλωστε είναι συχνά τα πυρά της Πολωνίας κατά της Λευκορωσίας καθώς την κατηγορεί ότι τουλάχιστον εδώ και δύο χρόνια «στρατολογεί» μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, τους οποίους μεταφέρει στο λευκορωσικό έδαφος και από εκεί στα σύνορα προκειμένου να περάσουν στην Πολωνία και να προκαλέσουν αστάθεια.
Με τους φόβους πάντως των Πολωνών φαίνεται να «παίζει» ο Λευκορώσος πρόεδρος, Alexander Lukashenko, καθώς πρόσφατα υποστήριξε πως με το ζόρι κρατά τους μαχητές της Wagner, οι οποίοι – όπως είπε – θέλουν να επιτεθούν στην Πολωνία.

Προς απομόνωση… η Λευκορωσία

Μάλιστα ο υφυπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας, Maciej Wonsik υποστήριξε πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η Πολωνία να προχωρήσει στη διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης με τη Λευκορωσία, στο πλαίσιο μιας πιθανής απόφασης για την απομόνωση της Λευκορωσίας με ταυτόχρονο κλείσιμο των συνόρων.
«Εάν οι προκλήσεις της Λευκορωσίας γίνουν πιο έντονες, τότε πρέπει να αντιδράσουμε μαζί και ελπίζω ότι και η Λετονία θα συμμετάσχει σε αυτό και η Λιθουανία, προκειμένου να απομονώσουμε πλήρως τη Λευκορωσία», δήλωσε ο Wonsik, ο οποίος αναφέρθηκε στις συνέπειες που θα έχει το κλείσιμο της σιδηροδρομικής σύνδεσης.
«Γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, πηγαίνει εκεί.
Το κινεζικό εμπόριο πηγαίνει επίσης εκεί.
Νομίζω ότι οι Κινέζοι θα πρέπει να στείλουν στον πρόεδρο της Λευκορωσία Alexander Lukashenko το σωστό μήνυμα ώστε να μην προβεί σε ενέργειες που θα πλήξουν τη χώρα του», είπε ο Wonsik.
Πρόσφατα Πολωνία και Λιθουανία δεν απέκλεισαν το σενάριο μιας πλήρους απομόνωσης της Λευκορωσίας, εάν συμβούν σοβαρά επεισόδια με τους μαχητές Wagner, οι οποίοι όπως υποστηρίζουν, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν για προκλήσεις κατά της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, καθώς και ολόκληρης της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ ή για να επιδεινώσουν τη μεταναστευτική κρίση.

Ρωσία: Βασικό όργανο της αντιρωσικής πολιτικής των ΗΠΑ η Πολωνία

Την ίδια στιγμή, κλιμακώνεται και η αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Πολωνίας, με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Sergei Shoigu να υποστηρίζει πως η Πολωνία έχει εξελιχθεί στο βασικό όργανο των ΗΠΑ για την προώθηση της αντιρωσικής πολιτικής τους.
«Υπάρχουν σχέδια να δημιουργηθεί σε τακτική βάση η λεγόμενη Πολωνο-Ουκρανική σύνδεση, η οποία υποτίθεται ότι θα διασφαλίσει την ασφάλεια της Δυτικής Ουκρανίας.
Στην πραγματικότητα όμως στοχεύει στην κατοχή αυτού του εδάφους» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Shoigu, ο οποίος κατηγόρησε την Πολωνία ότι έχει γίνει το κύριο όργανο της αντιρωσικής πολιτικής των ΗΠΑ.
«Οι υπάρχοντες κίνδυνοι συνδέονται με τη στρατιωτικοποίηση της Πολωνίας, η οποία έχει γίνει το κύριο όργανο της αντιρωσικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Η Βαρσοβία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να οικοδομήσει, όπως λένε οι Πολωνοί, «τον πιο ισχυρό στρατό της Ευρώπης».
Υπό αυτό το πρίσμα, έχουν αρχίσει μεγάλης κλίμακας αγορές όπλων από τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, τη Νότια Κορέα, συμπεριλαμβανομένων τανκ, συστημάτων πυροβολικού, αμυντικών και αντιαεροπορικών συστημάτων καθώς και μαχητικών αεροσκαφών» υποστήριξε ο Shoigu.

Ενισχύουμε τα δυτικά σύνορα

Όπως είπε ο Shoigu, κατόπιν των σχεδίων της Πολωνίας να αυξήσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις, κάτι που αναμένεται να πράξει σύντομα και η Φινλανδία, η Ρωσία αναμένεται να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα δυτικά της σύνορα.
«Η συλλογική Δύση διεξάγει πόλεμο δι' αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσίας» είπε ο Shoigu, ο οποίος χαρακτήρισε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και τη μελλοντική ένταξη της Σουηδίας «σοβαρό αποσταθεροποιητικό παράγοντα».
«Στο φινλανδικό έδαφος είναι πιθανό να αναπτυχθούν πρόσθετα στρατιωτικά αποσπάσματα και επιθετικά όπλα του ΝΑΤΟ, ικανά να πλήξουν κρίσιμης σημασίας στόχους στη βορειδυτική Ρωσία σε σημαντικό βάθος.
Σήμερα θα εξετάσουμε στο υπουργείο Άμυνας ζητήματα σχετικά με τη δημιουργία των στρατιωτικών περιφερειών Λένινγκραντ και Μόσχας με την ταυτόχρονη ενίσχυση συγκεντρώσεων στρατευμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα δυτικά σύνορά μας» υπογράμμισε ο Shoigu.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης