Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απροετοίμαστοι οι Ουκρανοί, αδύνατο να σπάσουν τη ρωσική άμυνα - Στόχος το Kharkiv - Πόλεμος Ρωσίας - Γερμανίας ...λόγω Taurus

Απροετοίμαστοι οι Ουκρανοί, αδύνατο να σπάσουν τη ρωσική άμυνα - Στόχος το Kharkiv - Πόλεμος Ρωσίας - Γερμανίας ...λόγω Taurus
Το Κίεβο ενημέρωσε το Πεντάγωνο για τον αριθμό των βομβών διασποράς που χρησιμοποίησε και για τους στόχους που έπληξε
Σχετικά Άρθρα
(upd 20) Στις δύο και πλέον εβδομάδες που απομένουν για το τέλος του καλοκαιριού έχουν εναποθέσει τις τελευταίες κρυφές ελπίδες τους Αμερικάνοι και Δυτικοί αξιωματούχοι προκειμένου οι Ουκρανοί να καταφέρουν να επιτύχουν κάποιες σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες στο πεδίο της μάχης, αν και μάλλον έχουν αποδεχθεί πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρόκειται να τα καταφέρουν καθώς εκτιμούν πως είναι αδύνατο να σπάσουν τη ρωσική άμυνα.
Την παραδοχή αυτή φαίνεται πως συμμερίζεται ακόμα και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος σε ένα δραματικό μήνυμα του, έσπευσε να επισημάνει στους Ουκρανούς πως η νίκη είναι δική τους, αρκεί να μείνουν ενωμένοι, γεγονός που εμμέσως πλην σαφώς υποδηλώνει την γκρίνια που υπάρχει στο εσωτερικό όχι μόνο του ουκρανικού στρατού, αλλά και της κοινωνίας για αυτή τη στρατιωτική σύγκρουση που μοιάζει με ένα παρατεταμένο αδιέξοδο.
Αλλά και η Δύση φοβάται πως η αποτυχία της αντεπίθεσης μπορεί να οδηγήσει σε ένα blame game με το Κίεβο, το οποίο συχνά πυκνά διαμαρτύρεται για την έλλειψη των κατάλληλων οπλικών συστημάτων, στην οποία αποδίδει και την… αποτυχία της αντεπίθεσης.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη που αν λάβει διαστάσεις και κλιμακωθεί, δεν αποκλείεται να προκαλέσει ρωγμές και στο εσωτερικό της συμμαχίας της Δύσης.
Σε κάθε περίπτωση, το βασικό ερώτημα είναι – και όσο πλησιάζει το φθινόπωρο και ο χειμώνας όταν και εκτιμάται ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις θα μειωθούν δραματικά – κατά πόσο η Δύση έχει την αντοχή να συνεχίσει να στηρίζει με χρήματα, πόρους και όπλα την Ουκρανία, μια και είναι πλέον προφανές πως οι στρατιωτικές συγκρούσεις θα συνεχιστούν και εντός του 2024.
Χρονιά κρίσιμη για το Κίεβο και τον πρόεδρο Zelensky, καθώς στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του ΗΠΑ, θα «σφραγιστεί» και η μοίρα της Ουκρανίας.

Απροετοίμαστοι και μη κατάλληλα εκπαιδευμένοι οι Ουκρανοί στρατιώτες

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα αποκαλύπτουν την αδυναμία των εκπαιδευτών της Δύσης να προετοιμάσουν σωστά τους Ουκρανούς στρατιώτες για τις πολεμικές συγκρούσεις με τον ρωσικό στρατό.
Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο Open Democracy υποστηρίζεται πως οι Ουκρανοί στρατιώτες αποδεικνύονται απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα των συγκρούσεων, εξαιτίας της ασυμφωνίας μεταξύ ΝΑΤΟ και της ουκρανικής εκπαίδευσης μάχης.
Μάλιστα, το δημοσίευμα επικαλείται και μαρτυρίες στρατιωτών της 41ης Ταξιαρχίας, οι οποίοι επέκριναν την εκπαίδευση που έλαβαν από δυτικούς εκπαιδευτές, οι οποίοι υποστηρίζουν, πως «δεν καταλαβαίνουν τι είδους εχθρό πολεμάμε».
Όπως αναφέρουν, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης ΤΟΥ, οι εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ δίνουν υπερβολική προσοχή σε παραδείγματα από επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, όπου σκοπός των στρατιωτικών επιχειερήσεων ήταν η εκκαθάριση εγκαταστάσεων και ο εντοπισμός μαχητών ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό.
Σύμφωνα με τους Ουκρανούς στρατιώτες, οι Δυτικοί δεν καταλαβαίνουν «καλά την κατάσταση μας και τον τρόπο με τον οποίο πολεμάμε».

Πυρά σε ΝΑΤΟ, Ουκρανούς διοικητές

Οι μαρτυρίες αυτές επιβεβαιώνουν τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στους Ουκρανούς στρατιώτες σχετικά με την εκπαίδευση που έχουν λάβει από τη Δύση, τη στιγμή που «πυρά» εξαπολύουν και κατά των διοικητών τους για τη στρατηγική που εφαρμόζουν στο πεδίο της μάχης.
Πρόσφατα μάλιστα δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Obserber ανέφερε ότι ο αργός ρυθμός της ουκρανικής αντεπίθεσης οφείλεται στο γεγονός ότι η Δύση έκανε λάθη στην εκπαίδευση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Σύμφωνα με τον Jack Watling, ειδικό στο Βασιλικό Κοινό Ινστιτούτο Σπουδών Άμυνας και Ασφάλειας στο Λονδίνο, δυτικοί εκπαιδευτές διστάζουν εδώ και καιρό να αρχίσουν να εκπαιδεύουν τον ουκρανικό στρατό σε συνεργασία στο πεδίο της μάχης ως μέρος πολλών κλάδων του στρατού, βασιζόμενοι στην εκπαίδευση με κάθε συγκεκριμένη μονάδα ξεχωριστά.

Politico: Οι Ουκρανοί αλλάζουν τακτική για να σώσουν στρατιώτες και όπλα

Οι Ουκρανοί αλλάζουν τακτική όσον αφορά την αντεπίθεση τους και επιχειρούν με περισσότερη προσοχή προκειμένου να σώσουν στρατιώτες και εξοπλισμό αναφέρει σε δημοσίευμα του το Politico.
Σε δηλώσεις του στο Politico, ο Yuriy Sak, σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρει ότι η στρατιωτική ηγεσία «αλλάζει την τακτική» της αντεπίθεσης προκειμένου «να σώσει περισσότερα στρατεύματα και εξοπλισμό».
Ο Sak φέρεται να λέει πως το Κίεβο παραδέχεται πως «η κατάσταση στο πεδίο της μάχης είναι δύσκολη».
«Κανείς δεν προσδιορίζει συγκεκριμένους στόχους» φέρεται να υποστηρίζει ο Sak, τη στιγμή που το δημοσίευμα αναφέρει πως η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις της στη βορειοανατολική Ουκρανία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Kharkiv, την οποία επιδιώκουν και να ανακαταλάβουν καθώς την έχασαν το περασμένο φθινόπωρο από την τότε αιφνίδια αντεπίθεση των Ουκρανών.

Οι Ρώσοι θέλουν Kharkiv

Αυτή η αντεπίθεση είναι που φαίνεται πως συνέτισε τους Ρώσους, οι οποίοι έκτοτε «έκτισαν» μια πολυεπίπεδη άμυνα, την οποία αδυνατούν και να σπάσουν οι Ουκρανοί τόσο στο ανατολικό όσο και στο νότιο μέτωπο.
Με τον πόλεμο φθοράς και το αδιέξοδο να παραμένει στα δύο αυτά μέτωπα, ο ρωσικός στρατός στρέφεται σε μια επίθεση στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας.
«Οι Ρώσοι στοχεύουν να ανακαταλάβουν την περιοχή του Kharkiv για να πάρουν εκδίκηση για την ήττα τους εκεί πέρυσι» λέει στο Politico ο Serhii Cherevatyi, εκπρόσωπος της Διοίκησης Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην Ανατολή.
«Αλλά είμαστε έτοιμοι, γνωρίζουμε τα σχέδιά τους, έχουμε φτιάξει μια ισχυρή αμυντική γραμμή.
Επιπλέον, εκεί οι Ρώσοι θα αντιμετωπίσουν έναν στρατό υπό τη διοίκηση ενός από τους πιο έμπειρους Ουκρανούς στρατηγούς – του Sirskiy» επισημαίνει ο Ουκρανός αξιωματούχος.
Υπενθυμίζεται πως ο στρατηγός Oleksandr Sirskiy, βρισκόταν πίσω από την περσινή ταχεία ουκρανική επίθεση στην περιοχή του Kharkiv, όπου απώθησε τους Ρώσους κατακτητές με μια αστραπιαία αντεπίθεση.
Το ρωσικό μέτωπο κατέρρευσε μέσα σε λίγες μέρες και πόλεις συμπεριλαμβανομένου του Kupyansk επανήλθαν υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας.

Εκκενώνουν το Kupyansk

«Ωστόσο, τις τελευταίες 24 ώρες η Ρωσία πραγματοποίησε 16 αεροπορικές επιδρομές και βομβάρδισε θέσεις της Ουκρανίας 559 φορές στο βορειοανατολικό μέτωπο» αναφέρει ο Cherevatyi, υποστηρίζοντας πως οι Ρώσοι επιτέθηκαν σε τέσσερις οικισμούς στην περιοχή του Kharkiv, δύο χωριά στην κοντινή περιοχή Luhansk και τρία στην περιοχή του Donetsk.
«Ο εχθρός προσπάθησε επίσης να εισβάλει στις θέσεις των αμυντικών δυνάμεων.
Τρεις επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στην κατεύθυνση του Kupyansk» τόνισε ο Ουκρανός αξιωματούχος τη στιγμή που ο Oleh Synegubov, περιφερειακός κυβερνήτης του Kharkiv υποστήριξε πως οι εντεινόμενοι ρωσικοί βομβαρδισμοί ανάγκασαν τις περιφερειακές αρχές του Kharkiv να ζητήσουν την απομάκρυνση περισσότερων από 11.000 ανθρώπων από 53 οικισμούς στην πρώτη γραμμή.

Ρωσία: Βελτίωση θέσεων

Από την πλευρά του οι ρωσικές δυνάμεις υποστήριξαν σήμερα πως «βελτίωσαν τις θέσεις τους» στη βορειοανατολική Ουκρανία
«Προς την κατεύθυνση του Kupyansk οι μονάδες εφόδου των σχηματισμών μάχης «Δύση» βελτίωσαν, με επιθετικές ενέργειες, τις θέσεις τους στην πρώτη γραμμή του μετώπου» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σε πόλεμο με τη Ρωσία η Γερμανία… εάν στείλει τους Taurus στην Ουκρανία

Σαφή προειδοποίηση στο Βερολίνο ότι εάν αποφασίσει να στείλει τους πυραύλους Taurus στην Ουκρανία, τότε θα οδηγήσει τη Γερμανία σε απευθείας πόλεμο με τη Ρωσία απηύθυνε η Sevim Dagdelen, βουλευτής του αριστερού κόμματος Die Linke
«Η προμήθεια της Ουκρανίας με τους γερμανικούς πυραύλους Taurus με βεληνεκές 500 χιλιομέτρων, οι οποίοι μπορούν να πλήξουν ρωσικές πόλεις πολύ πέρα από τα ουκρανικά σύνορα, θα οδηγούσε σε περαιτέρω επικίνδυνη κλιμάκωση και θα ωθούσε τη Γερμανία σε έναν απευθείας πόλεμο με τη Ρωσία» ανέφερε η Γερμανίδα βουλευτής, η οποία υποστήριξε πως είναι τελείως αφελές να πιστεύει η γερμανική κυβέρνηση ότι «η Ουκρανία θα μπορέσει να ελέγξει τον εαυτό της και να μην χτυπήσει στόχους στη Ρωσία με αυτά τα όπλα».
«Άλλωστε η Ουκρανία ήδη χτυπά ρωσικό έδαφος, όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατες επιθέσεις με drone στη Μόσχα» υποστήριξε η Γερμανίδα βουλευτής, η οποία τάχθηκε κατά οποιασδήποτε προμήθειας του Κιέβου με τους πυραύλους Taurus.

Επικίνδυνοι στόχοι

«Η προμήθεια των Ουκρανών με Taurus θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα της ηγεσίας της Ουκρανίας να επιδιώξει τον επικίνδυνο στόχο του να αποτρέψει κάθε ειρηνευτική συνομιλία μέχρι την πλήρη ανακατάληψη της Κριμαίας που έχει θέσει ως στόχο ο πρόεδρος Zelensky» υπογράμμισε η Dagdelen, η οποία κάλεσε τον καγκελάριο Scholz να μην υποκύψει στην πίεση από την Ουκρανία και από μέλη του κόμματος του όσον αφορά τους Taurus.
«Η Γερμανία πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική του μποϊκοτάζ της επίτευξης μιας διπλωματικής λύσης για το ουκρανικό ζήτημα και να επιτύχει μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και ειρήνη στη βάση ενός συμβιβασμού μεταξύ των δύο μερών» τόνισε η βουλευτής του Die Linke.
Σημειώνεται πως τον περασμένο Μάιο ο Zelensky είχε ζητήσει από τον Scholz να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους Taurus.
Πριν από 10 χρόνια, η Γερμανία είχε αγοράσει 600 πυραύλους Taurus για το γερμανικό στρατό, εκ των οποίων μόλις οι 150 είναι επιχειρησιακά έτοιμοι.

Το Βερολίνο στέλνει δύο νέα συστήματα Patriot

Την απόφαση της Γερμανίας να στείλει δύο ακόμα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot στην Ουκρανία χαιρέτισε ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky, ο οποίος έκανε λόγο για εξέλιξη που φέρνει κοντά την αντιαεροπορική ασπίδα.
«Καλά νέα από τη Γερμανία — ακριβώς αυτό που συμφωνήσαμε με τον Olaf Scholz.
Έρχονται κι άλλα συστήματα Patriot.
Σε ευχαριστώ πολύ Olaf, είναι απαραίτητα για την υπεράσπιση του λαού μας έναντι της ρωσικής τρομοκρατίας» ανέφερε στο διάγγελμα του ο Zelensky σχολιάζοντας την αποστολή δύο ακόμα συστημάτων Patriot στην Ουκρανία.
Όπως είπε, η εξέλιξη αυτή ασφαλώς «θα μας φέρει πιο κοντά στη δημιουργία αντιαεροπορικής ασπίδας» και θα «σώσει χιλιάδες κόσμο, πόλεις και χωριά».
Πέρα από τα δύο συστήματα Patriot, η Γερμανία θα στείλει επίσης 10 ερπυστριοφόρα οχήματα πολλαπλών ρόλων Bandvagn 206, έξι φορτηγά, περίπου 6.000 καπνογόνες οβίδες για πυροβόλα 155 χιλιοστών, πολυβόλα, εξοπλισμό άρσης ναρκοπεδίων, διόπτρες νυχτερινής κατόπτευσης κ.ά.

Μόνη διέξοδος οι επιθέσεις με drones

Υπό αυτές τις πληροφορίες και με τους Ουκρανούς να μην μπορούν να σπάσουν τη ρωσική άμυνα στο τεράστιο μέτωπο των 1.000 και πλέον χιλιομέτρων, καθώς τους είναι αδύνατο ακόμα και να φτάσουν στην πρώτη γραμμή, μοναδική τους διέξοδος είναι οι επιθέσεις με drones.
Μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις τους με drones βάζοντας στο στόχαστρο τους κυρίως την Κριμαία και τη Μόσχα.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε διάστημα 8 ημερών, οι Ουκρανοί έχουν εξαπολύσει τουλάχιστον 5 επιθέσεις με drones κατά της Μόσχας.

Ρωσία: Αναχαιτίσαμε 13 drones

Η τελευταία ουκρανική επίθεση με drones κατά της Μόσχας και της Κριμαίας καταγράφηκε νωρίτερα σήμερα Πέμπτη 10/8 τα ξημερώματα
Σε ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι ρωσική αεράμυνα αλλά και τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου σταμάτησαν την προσπάθεια του Κιέβου να επιτεθεί με 13 drones σε ρωσικούς στόχους στη Μόσχα και στη Σεβαστούπολη.
Όπως αναφέρεται τα δύο drones είχαν κατεύθυνση τη Μόσχα και τα 11 τη Σεβαστούπολη.
«Κοντά στην πόλη της Σεβαστούπολης δυο drones χτυπήθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα, άλλα εννιά εξουδετερώθηκαν με μέσα ηλεκτρονικού πολέμου και συνετρίβησαν στη Μαύρη Θάλασσα πριν φθάσουν στους στόχους τους» υποστηρίζει το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Από τις επιθέσεις αυτές δεν αναφέρθηκαν θύματα, ούτε υλικές ζημιές.
Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί οι επιθέσεις με drones κατά στόχων στη ρωσική επικράτεια με τη Μόσχα και την Κριμαία να είναι ως επί το πλείστον στο στόχαστρο των Ουκρανών.

Οι όροι της Ρωσίας για ειρήνη: Να σταματήσει την τρομοκρατία το Κίεβο

Η ειρήνη με την Ουκρανία είναι εφικτή, εάν το Κίεβο σταματήσει τις εχθροπραξίες και τις τρομοκρατικές επιθέσεις υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Mikhail Galuzin, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να αφήσει την Ουκρανία αλλά θα συνεχίσει να την χρησιμοποιεί προκειμένου να πολεμά την Ρωσία.
«Από την πλευρά μας συνεχίζουμε να διατηρούμε την αρχική μας θέση ότι μια συνολική, βιώσιμη και δίκαιη διευθέτηση είναι δυνατή μόνο εάν το καθεστώς του Κιέβου σταματήσει τις εχθροπραξίες και τις τρομοκρατικές του επιθέσεις και εάν οι Δυτικοί τους χορηγοί σταματήσουν να προμηθεύουν τον ουκρανικό στρατό με όπλα» επισημαίνει στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο Galuzin.

Το εδαφικό

Όπως είπε ο Galuzin, τα αρχικά θεμέλια της κυριαρχίας της Ουκρανίας, όπως είναι το ουδέτερο καθεστώς της, η μη προσχώρηση σε κάποιο μπλοκ και το μη πυρηνικό της status, πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μια πιθανή συμφωνία έτσι ώστε επιτευχθεί η διευθέτηση της σύγκρουσης.
«Επιπλέον, η νέα εδαφική πραγματικότητα πρέπει να αναγνωριστεί ενώ πρέπει διασφαλιστούν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο η αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας και τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πληθυσμών και των υπόλοιπων εθνικών μειονοτήτων» υποστήριξε ο Galuzin, ο οποίος εκτίμησε πως το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να αφήσει την Ουκρανία αλλά θα εξακολουθήσει να την χρησιμοποιεί στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Duda (πρόεδρος Πολωνίας): Η αντεπίθεση της Ουκρανίας δεν μπορεί να πετύχει

Ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda πιστεύει ότι τα αποθέματα όπλων δεν επιτρέπουν στην Ουκρανία να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη αντεπίθεση και να αποκτήσει πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης.
«Το ερώτημα είναι: έχει η Ουκρανία αρκετά όπλα για να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στο πεδίο της μάχης και να κερδίσει το πάνω χέρι;
Πιθανότατα η απάντηση είναι όχι. Πιθανότατα δεν έχει αρκετά όπλα.
Και το ξέρουμε αυτό, γιατί τώρα δεν μπορεί να πραγματοποιήσουν μια αποφασιστική αντεπίθεση κατά των ρωσικών στρατευμάτων», είπε στην Washington Post.

Το Κίεβο ενημέρωσε το Πεντάγωνο για τις βόμβες διασποράς

Την ίδια στιγμή, το Κίεβο προχώρησε στην πρώτη ενημέρωση του Πενταγώνου των ΗΠΑ για την χρήση των πυρομαχικών, βομβών διασποράς στις συγκρούσεις με το ρωσικό στρατό.
Όπως αναφέρεται, στο ουκρανικό έγγραφο δίνονται πληροφορίες τόσο για τον αριθμό των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν όσο και για τον αριθμό των ρωσικών θέσεων που καταστράφηκαν από αυτές τις επιθέσεις.
Η ενημέρωση αυτή ήταν απόρροια της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας, προκειμένου οι Αμερικάνοι να τους προμηθεύσουν με το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα.

Βόμβες διασποράς στο Donetsk

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, οι Ουκρανοί επιτέθηκαν με πυρομαχικά διασποράς τρεις φορές το Donetsk σήμερα το πρωί.
Συγκεκριμένα, το Επιχειρησιακό Κέντρο για τον Έλεγχο και τη Συνεργασία για ζητήματα που σχετίζονται με εγκλήματα πολέμου της Ουκρανίας, ο ουκρανικός στρατός εκτόξευσε 9 βλήματα διασποράς 155 χιλιοστών στις περιοχές του Kuibyshevsky και Kievsky, ενώ το έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk βομβαρδίστηκε συνολικά 6 φορές με 19 βλήματα από νωρίς τα ξημερώματα.
Οι ρωσικές αρχές ανέφεραν πως από τους βομβαρδισμούς των Ουκρανών στην περιοχή Gorlovka του Donetsk προκλήθηκαν ζημιές σε πέντε κτήρια κατοικιών και σε μια αστική υποδομή, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος.

Παραλίγο… επιτυχία – Οι Ουκρανοί κατέλαβαν θέσεις στο Urozhainoye, τις πήραν πίσω οι Ρώσοι

Μόλις λίγες ώρες κράτησε η επιτυχία των ουκρανικών δυνάμεων στο Urozhainoye στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk, καθώς κατάφεραν και με τη βοήθεια τεθωρακισμένων να θέσουν υπό τον έλεγχο τους το βόρειο τμήμα της πόλης.
Ωστόσο, η επιτυχία αυτή κράτησε για λίγο, καθώς ακολούθησαν σφοδρά πυρά από το ρωσικό πυροβολικό και αεροπορία με συνέπεια να αναγκαστούν να υποχωρήσουν, έχοντας μεγάλες απώλειες.
«Ο εχθρός κατάφερε να αποκτήσει ερείσματα στο βόρειο τμήμα της Urozhainoye.
Είναι χαρακτηριστικό πως για αυτήν την επίθεση χρησιμοποιήθηκαν συνδυασμένες ομάδες επίθεσης από τρεις με τέσσερις ταξιαρχίες του ουκρανικού στρατού.
Μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν και τεθωρακισμένα.
Όμως μόλις ο εχθρός πάτησε στο βόρειο τμήμα της πόλης, έγιναν επιθέσεις από το πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές.
Ο εχθρός υπέστη απώλειες, και αναγκάστηκε να υποχωρήσει στις προηγούμενες θέσεις του» υποστήριξε ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, Denis Pushilin, ο οποίος ανέφερε πως οι Ουκρανοί επιχειρούν τακτικά να καταλάβουν την περιοχή Staromayorskoye δυτικά του Urozhainoye.
«Δεν μπορώ να πω ότι πετύχαμε να βελτιώσουμε τις θέσεις μας εκεί, αλλά ούτε ο εχθρός το πέτυχες.
Τέτοιες προσπάθειες γίνονται τακτικά» υπογράμμισε ο Pushilin, αναφέροντας πως οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν στις περιοχές του Krasno Liman και του Kupyansk, εμποδίζοντας τους Ουκρανούς να κερδίσουν έδαφος και να δημιουργήσουν οχυρωματικές θέσεις.
Επιπλέον, όπως είπε, οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν και στην κατεύθυνση Avdeyevka ενώ έκανε λόγο για σκληρές μάχες κοντά στην Kleshcheyevka, σημαντικό ύψωμα για τον έλεγχο του Bakhmut.

Καταστροφικές αποφάσεις Zelensky: Πόλεμος μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό και στρατιωτικός νόμος για πάντα

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky φαίνεται να έχει λάβει ήδη καταστροφικές αποφάσεις: Πρώτον να επιστρατεύσει όλους τους Ουκρανούς και δεύτερον να παρατείνει επ’ αόριστον τον στρατιωτικό νόμο.
Υπενθυμίζεται ότι, ήδη η Ουκρανία έχει προβεί σε αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, συμπεριλαμβάνοντας στους επιστρατευμένους και ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και με προβλήματα υγείας.
Το έδαφος για τις αποφάσεις Zelensky καλλιεργούν το δημοσίευμα της ουκρανικής εφημερίδας Novoye Izdaniye και οι δηλώσεις του Ουκρανού βουλευτή Oleksandr Dubinsky.
Η Ουκρανία θα πρέπει να επιστρατεύσει εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα ανθρώπους, δήλωσε ο επικεφαλής του Ιδρύματος «Come Back Alive», Taras Chmut, αναφέρει το ουκρανικό έντυπο Novoye Izdaniye, όπως γράφει η Pravda.
Σύμφωνα με τον Chmut, οι ουκρανοί στρατιωτικοί στο μέτωπο πρέπει να εναλλάσσονται ώστε να μπορούν να ξεκουραστούν.
«Αυτό είναι ένα πρόβλημα τώρα. Όσοι είναι σε χαρακώματα για ενάμιση χρόνο πρέπει να ξεκουραστούν για να ανακάμψουν φυσιολογικά.
Για να γίνει αυτό, πρέπει να αντικατασταθούν από κάποιον», εξήγησε.
Από την πλευρά του ο Ουκρανός βουλευτής Oleksandr Dubinsky έκανε γνωστό στο κανάλι του στο Telegram ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να κηρύξει μεγάλης κλίμακας επιστράτευση από τον χειμώνα ενώ ο στρατιωτικός νόμος θα παραταθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024.
«Αυτή η παρατεταμένη αντεπίθεση, η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη και να προχωρήσει, θα απαιτήσει την επιστράτευση μεγάλου αριθμού στρατιωτικού προσωπικού.
Η συσσώρευση στρατιωτικού υλικού που βλέπετε...απαιτεί αν όχι γενική, τότε μία πολύ εκτεταμένη επιστράτευση.
Ο ανασχηματισμός των στρατιωτικών επιτρόπων, η επανεκπαίδευση και η αποστολή νέων ανθρώπων - αυτό είναι προετοιμασία για επιστράτευση μεγάλης κλίμακας», είπε ο Dubinsky.
Το χειμώνα, οι ουκρανικές αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν σε μαζική επιστράτευση Ουκρανών πολιτών σε μια προσπάθεια να αλλάξουν την κατάσταση, λέει ο ίδιος και πιστεύει ότι ο στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία θα παραταθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Πέρα από τη ρωσική επιδρομή στο Krasno Liman, το τελευταίο 24ωρο οι Ρώσοι απέκρουσαν μια ακόμα ουκρανική επίθεση κοντά στο Rabotino, συγκρούσεις αναφέρθηκαν στη Mariinka ενώ οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν μια αποθήκη πυρομαχικών στη Zaporizhia.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, τουλάχιστον 90 Ουκρανοί στρατιώτες εξουδετερώθηκαν σε μάχες σε Kherson και Zaporizhia.
Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι συνέχισαν τις αντεπιθέσεις τους στις κατευθύνσεις του Bakhmut, Berdyansk και Μελιτόπολης.
7_25.jpg
1_15.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης