Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Οι αδέξιοι χειρισμοί για την έκτακτη ειισφορά στις τράπεζες, έπληξαν την επενδυτική εμπιστοσύνη

Ιταλία: Οι αδέξιοι χειρισμοί για την έκτακτη ειισφορά στις τράπεζες, έπληξαν την επενδυτική εμπιστοσύνη
Το sell off στις τραπεζικές μετοχές προκάλεσε μια βιαστική διευκρίνιση σχετικά με την εφάπαξ τραπεζική εισφορά 40%
Σχετικά Άρθρα
Η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να επιβάλει έκτακτο φόρο στις τράπεζες οφείλεται σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την πολιτική της βάση και να προσελκύσει τους λιγότερο εύπορους ψηφοφόρους, αλλά ο αδέξιος χειρισμός της μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, καθώς κλονίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, σημειώνει σε ανάλυσή του το Reuters.
Η πτώση της αγοράς προκάλεσε μια βιαστική διευκρίνιση σχετικά με την εφάπαξ τραπεζική εισφορά 40%, η οποία, όπως δήλωσε αργότερα η κυβέρνηση, θα περιοριστεί στο 0,1% του ενεργητικού των τραπεζών σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να αντλήσει λιγότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια) από το μέτρο, δήλωσαν πηγές, ή περίπου το 3% του στόχου για το φετινό δημοσιονομικό έλλειμμα.

Πλήγμα στην επενδυτική εμπιστοσύνη

Η αιφνιδιαστική αρχική κίνηση, που ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου αργά τη Δευτέρα, έπληξε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ιταλία και έδειξε κενά στην επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης.
"Θεωρούμε ότι το φορολογικό φιάσκο αποτελεί πιστωτικό αρνητικό παράγοντα για τις ιταλικές τράπεζες, ως παράδειγμα των αυξανόμενων πολιτικών κινδύνων στην Ιταλία", δήλωσε η Suvi Platerink Kosonen, επικεφαλής στρατηγικός σύμβουλος, χρηματοοικονομικών κλάδων, στην ING.
Ο φόρος στοχεύει στην αύξηση των κερδών που κατέγραψαν οι τράπεζες από τα απότομα υψηλότερα επιτόκια, αυξάνοντας το κόστος των δανείων αλλά όχι τα επιτόκια καταθέσεων.
Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση των κατόχων ενυπόθηκων δανείων, καθώς και όσων έχουν χαμηλά εισοδήματα και μικρές συντάξεις.
Ο Matteo Salvini - αναπληρωτής της πρωθυπουργού Giorgia Meloni και ένας από τους πιο ηχηρούς λαϊκιστές της Ιταλίας - ανακοίνωσε το σχέδιο στη συνέντευξη Τύπου, όπου ο υπουργός Οικονομίας Giancarlo Giorgetti απουσίαζε αισθητά.
"Ο Giancarlo Giorgetti εκπροσωπεί τη φιλο-αγοραία ψυχή του συνασπισμού και ο Salvini είναι λαϊκιστής, δήλωσε ο Giovanni Orsina, καθηγητής πολιτικής στο πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης.

Το ανώτατο όριο

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση σχεδόν 24 ώρες αργότερα τονίζοντας την ύπαρξη ενός ανώτατου ορίου, συμβάλλοντας στην καθησύχαση των επενδυτών βραχυπρόθεσμα.
"Το ανώτατο όριο έχει κάνει τεράστια διαφορά", δήλωσε ο Stefano Gatti, καθηγητής τραπεζών στο Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου, υπολογίζοντας ότι το πλήγμα στο βασικό κεφάλαιο των τραπεζών είχε μειωθεί στο ένα τρίτο της αρχικής εκτίμησης.
Ωστόσο, η κίνηση αυξάνει την αντίληψη των επενδυτών για τον κίνδυνο των ιταλικών τραπεζών, το κόστος κεφαλαίου των οποίων επηρεάζεται ήδη από το υψηλό χρέος της Ρώμης και την ευάλωτη οικονομία.
"Ο καπιταλισμός που αποδυναμώνει τον τραπεζικό δανεισμό δεν θα οδηγήσει ποτέ σε ευημερία", δήλωσε ο Cole Smead, επενδυτής στην κορυφαία ιταλική τράπεζα UniCredit.
Τόσο τα κόμματα Αδελφοί της Ιταλίας όσο και η Λέγκα, έχτισαν μέρος της φήμης τους σε μια αντικαθεστωτική πλατφόρμα που απεικόνιζε τις τράπεζες ως άπληστους θεσμούς.
Η κυβέρνηση Meloni είχε παίξει με την ιδέα ενός έκτακτου φόρου στις τράπεζες, αλλά φαίνεται ότι την άφησε στην άκρη.
Ο Giorgetti, ο οποίος είναι αναπληρωτής ηγέτης της Λέγκας, το τελευταίο διάστημα είχε απλώς παροτρύνει τις τράπεζες να μειώσουν το χάσμα μεταξύ των επιτοκίων δανείων και καταθέσεων.
"Φορολογούμε την αθέμιτη συμπεριφορά των τραπεζών.
Φορολογούμε μόνο τα επιπλέον κέρδη που προκύπτουν από το χάσμα μεταξύ εσόδων και εξόδων από τόκους", δήλωσε στο Reuters ο Giovanbattista Fazzolari, ανώτερος υφυπουργός της κυβέρνησης.
Ο νέος φόρος πλήττει την αύξηση του καθαρού εισοδήματος από τόκους για το 2022 ή το 2023 πάνω από ορισμένα όρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης