Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην Ιαπωνία ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών - Επαφές και συνομιλίες

Στην Ιαπωνία ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών - Επαφές και συνομιλίες
Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι προμηθεύει με όπλα τη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα
Στο Τόκιο ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Hossein Amir Abdollahian, θα συναντηθεί τη Δευτέρα 7/8 με τον Ιάπωνα ομόλογό του, όπως ανακοινώθηκε από το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία καταβάλλει προσπάθειες να μειώσει τη διεθνή απομόνωσή της.
Μάλιστα, ο Hossein Amir Abdollahian, εκτός από τη συνάντησή του με τον Ιάπωνα ΥΠΕΞ, Yoshimasa Hayashi, αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Fumio Kishida, σύμφωνα με το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο TBS.
Σημειώνεται ότι επαφές τόσο υψηλού επιπέδου διά ζώσης ανάμεσα σε Τεχεράνη και Τόκιο έχουν να γίνουν στην Ιαπωνία από το 2019.
Η Ιαπωνία, αν και πιστή σύμμαχος των ΗΠΑ και μέλος της G7, της οποίας ασκεί φέτος την εναλλασσόμενη προεδρία, έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με την Τεχεράνη, παρά τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος του Ιράν λόγω του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι από το 2022 οι δυτικές κυρώσεις πολλαπλασιάστικαν, μετά την αιματηρή καταστολή μαζικών διαδηλώσεων και την προσέγγιση της Ισλαμικής Δημοκρατίας με τη Ρωσία από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι προμηθεύει με όπλα τη Ρωσία, ιδίως UAVs.
Η Ιαπωνία αναμένεται να καλέσει εκ νέου σήμερα το Ιράν να σταματήσει να προμηθεύει με όπλα τη Ρωσία, σύμφωνα με το TBS, που επικαλείται πηγές του στην ιαπωνική κυβέρνηση.
Άλλωστε, σε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Ιρανό ομόλογό του τον Απρίλιο, ο Yoshimasa Hayashi είχε εκφράσει την επιθυμία της Ιαπωνίας να επανέλθει σε ισχύ η διεθνής συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας (επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, ή ΚΟΣΔ) που υπογράφτηκε το 2015, που όμως παραμένει ανενεργή μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτήν το 2018 και τη συνεπακόλουθη επαναφορά σε ισχύ και την ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεών τους, με το Ιράν να επιταχύνει σε αντίποινα το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειάς του.
Αν και Τεχεράνη διεξήγαγε εκ του συνομιλίες με τις ΗΠΑ ώστε και τα δύο μέρη να επανέλθουν στην πλήρη τήρηση της συμφωνίας, δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης