Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για «βίαιη διόρθωση» στη Wall πρoειδοποιούν επενδυτικές τράπεζες - «Φούσκα» ο δείκτης S&P 500, λόγω ενθουσιασμού για την ΑΙ

Για «βίαιη διόρθωση» στη Wall πρoειδοποιούν επενδυτικές τράπεζες - «Φούσκα» ο δείκτης S&P 500, λόγω ενθουσιασμού για την ΑΙ
Ο δείκτης S&P 500 έγραψε μεγάλα κέρδη φέτος - αλλά σύντομα θα τα χάσει
Σχετικά Άρθρα
Οι μετοχές μέχρι στιγμής έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες των επενδυτών για το 2023 – αλλά ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν για μεγάλο sell off καθώς η αγορά φτάνει σε νέα υψηλά.
Ο δείκτης S&P 500 έχει μια από τις καλύτερες χρονιές του από το 1927, κυρίως χάρη στα κύματα ενθουσιασμού που έχει ξεσηκώσει στη Wall Street η τεχνητή νοημοσύνη.
Το 2022  ο S&P 500 είχε πτώση κατά 20%  αλλά πλέον έχει αυξηθεί κατά 18% από τις αρχές του 2023 και απέχει μόλις 6% από τα ιστορικά υψηλά των των 4.796 μονάδων, που σημείωσε τον Ιανουάριο του 2022.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο πληθωρισμός, αν και μειώθηκε από τα υψηλά επίπεδα του περασμένου καλοκαιριού, θα μπορούσε να φέρει κι άλλες εκπλήξεις, ενώ η πρόσφατη ανοδική πορεία των μετοχών περιλαμβάνει «σημάδια φούσκας».
Τέσσερις ειδικοί της Wall Street εξηγούν γιατί κινδυνεύουν τα κέρδη της αγοράς:

JP Morgan

Ο ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί μια φούσκα στις μετοχές που μπορεί σύντομα να σκάσει, αναφέρει ο Marko Kolanovic της JPMorgan.
Σε πρόσφατο σημείωμά του, ο κορυφαίος αναλυτής της ποσοτικής ανάλυσης επεσήμανε την υψηλή συγκέντρωση μετοχών στον S&P 500, καθώς επτά κορυφαίες εταιρείες αποτελούν το 25% του δείκτη αναφοράς.
Η μεγάλη αυτή συγκέντρωση υποδεικνύει φούσκα που θα μπορούσε εύκολα να απειληθεί από τυχόν αντιξόοτητες οι οποίες ενδέχεται να πλήξουν το τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον.
«Παραμένουμε της άποψης ότι ο καθυστερημένος αντίκτυπος από το σοκ της παγκόσμιας ανόδου των επιτοκίων, η σταθερή διάβρωση των καταναλωτικών αποταμιεύσεων, η συσσωρευμένη ζήτηση μετά την πανδημία και το βαθιά ανησυχητικό παγκόσμιο γεωπολιτικό πλαίσιο θα οδηγήσουν σε πτώση αγοράς και στην επαναφορά της αστάθειας στα χρηματιστήρια».

Wells Fargo

Υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος να ανακάμψει ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικής στρατηγικής της Well Fargo για την παγκόσμια αγορά, Scott Wren, ο οποίος πιστεύει ότι αυτή την περίοδο το ισοζύγιο ανταμοιβής προς ρίσκο που αναλαμβάνει ένας επενδυτής μπαίνοντας στην αγορά είναι χαμηλό και σε βάρος του. 
Αν και οι τιμές έχουν μειωθεί δραματικά από πέρυσι, ο πληθωρισμός μπορεί εύκολα να αυξηθεί ξανά λόγω των παρατεταμένων πιέσεων στην οικονομία, που προέρχονται π.χ. από την ισχυρή αγορά εργασίας.
«Εάν ο πληθωρισμός παραμείνει τελικά χαμηλός καθώς τα επιτόκια ανεβαίνουν υψηλότερα, πιστεύουμε ότι οι τομείς που οδήγησαν σε αυτό το ράλι θα είναι ευάλωτοι σε απότομες υποχωρήσεις», δήλωσε ο Wren σε σημείωμά του την περασμένη εβδομάδα.
Ωστόσο, εκτιμά ότι ο δείκτης S&P 500 θα κλείσει τελικά τη χρονιά στις 4.600-4.800 μονάδες, πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα.

ΒlackRock

Ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο προβλέπει ότι στο εξής ο πληθωρισμός θα ανεβοκατεβαίνει καθώς οι τιμές θα εισέλθουν σε μια περίοδο αστάθειας.
Αυτά όμως είναι άσχημα νέα για τις μετοχές:
Ο υψηλός πληθωρισμός αυξάνει τα κόστη για τις επιχειρήσεις, επιβαρύνοντας τα κέρδη.
Αλλά και η πτώση του πληθωρισμού μειώνει τις τιμές που χρεώνουν οι επιχειρήσεις για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, κάτι που επηρεάζει επίσης δυσμενώς τα εταιρικά κέρδη.

«Περιμένουμε μια συμπίεση των εταιρικών κερδών εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός - και ακόμη μεγαλύτερη συμπίεση εάν τελικά μειωθεί», προστίθεται στο σημείωμα.
«Έτσι, τα καλά οικονομικά νέα όπως η πτώση του πληθωρισμού δεν είναι απαραίτητα καλά νέα για τις αγορές».

Rosenberg Research

Ο David Rosenberg, επικεφαλής της Rosenberg Research, επεσήμανε το πρόσφατο σερί 13 ανοδικών συνεδριάσεων του δείκτη Dow, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο από το 1987.
Τότε, ο Dow κέρδισε 28% σε μια περίοδο 13 ημερών, σημείωσε ο Rosenberg, πριν ο δείκτης υποχωρήσει στη συνέχεια κατά 19% τον Οκτώβριο αργότερα του ίδιου έτους.
Ο David Rosenberg απορρίπτει την τρέχουσα ανοδική τάση των μετοχών ως άλλο ένα βραχύβιο ράλι «βασισμένο στην τάση των επενδυτών να μην αφήσουν την ευκαιρία της ανόδου να πάει χαμένη».
«Η μέθη ήταν πανταχού παρούσα, όπως συμβαίνει σήμερα και όλοι κοροϊδευαν τις αρκούδες αλλά δείτε πώς τελείωσε η χρονιά… χωρίς κανένα κέρδος, flat!» είπε ο Rosenberg σε πρόσφατο σημείωμα προς τους πελάτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης