Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρές απώλειες στη Wall, μετά το σοκ από τη Fitch – Στο -1,38% ο S&P, ο Nasdaq -2,17%

Ισχυρές απώλειες στη Wall, μετά το σοκ από τη Fitch – Στο -1,38% ο S&P, ο Nasdaq -2,17%
Αρνητικά πρόσημα στη Wall Street...
Ισχυρές απώλειες σημείωσε η Wall Street, μετά το σοκ που επεφύλασσε στην αμερικανική οικονομία ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,98%, στις 35.288 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 κατέγραψε μείωση -1,38%, στις 4.513 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχωρεί -2,17%, στις 13.973 μονάδες

Yπενθυμίζεται πως την 1η Αυγούστου η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σε ΑΑ+ από ΑΑΑ, με το Outlook να αναθεωρείται σε σταθερό από αρνητικό.
Σημειώνεται πως τελευταία φορά η υπερδύναμη είχε υποβαθμιστεί από τη Standard and Poor's πριν από μια 12ετία, ενώ η Fitch την αξιολογούσε με τριπλό «Α» από το 1994.
Από τη μεριά της, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, δήλωσε ότι διαφωνεί με την απόφαση και επέκρινε την αξιολόγηση ως «αυθαίρετη και παρωχημένη».
Όπως είπε, «η απόφαση της Fitch δεν αλλάζει αυτό που γνωρίζουν ήδη οι Αμερικανοί, οι επενδυτές και οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο: ότι τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου παραμένουν το κατεξοχήν πιο ασφαλές ρευστό περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο και ότι η αμερικανική οικονομία είναι θεμελιωδώς ισχυρή».
«Αν και ως γεγονός είναι απογοητευτικό, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ουσιαστικός αντίκτυπος στην οικονομία βραχυπρόθεσμα.
Αλλά, σε κάθε περίπτωση, είναι μια προειδοποίηση για την Ουάσιγκτον», δήλωσε η Brooke May, Διευθύνων Συνεργάτις του οίκου Evans May Wealth στο «Worldwide Exchange» του CNBC την Τετάρτη.
«Η ομαλή προσγείωση είναι το κυρίαρχο αφήγημα, συνεπώς οι μετοχές μπορεί να πάρουν μια ανάσα μετά από ένα ισχυρό ράλι», είπε ο Emmanuel Cau, επικεφαλής στρατηγικής ευρωπαϊκής μετοχικής κεφαλαιοποίησης της Barclays.
«Απουσία αρνητικού καταλύτη, πιστεύουμε ότι η άνοδος μπορεί να συνεχιστεί» συμπλήρωσε.

Στα μάκρο, 324.000 είναι οι νέες θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα που δημιουργήθηκαν τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η ADP, αμερικανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών και λογισμικού διαχείρισης ανθρώπινων πόρων.
Η αύξηση αυτή οφείλεται σε αύξηση κατά 201.000 στις θέσεις εργασίας σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ και συνδεδεμένες επιχειρήσεις. Αυτό το σύνολο ήταν πολύ υψηλότερο από την εκτίμηση της αγοράς για 175.000 θέσεις εργασίας.
Η έκθεση παρέχει μια ακόμα ένδειξη ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ έχει διατηρήσει τη δύναμή της παρά την εκτεταμένη εκστρατεία της Federal Reserve για την επιβράδυνση της οικονομίας και τη μείωση του πληθωρισμού.

Ελέγχουν τις πιέσεις τους οι ευρωαγορές

Μετά το αρχικό sell off, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήλεγξαν κάπως τις απώλειές τους, αναμένοντας τον αντίκτυπο που θα έχει η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,35%.
Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,36% στις 7.561 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,36% στις 16.020 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,26% στις 7.312 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης