Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ «βλέπουν» παράταση του πολέμου στην Ουκρανία μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2024 – O Putin περιμένει νίκη Trump

Οι ΗΠΑ «βλέπουν» παράταση του πολέμου στην Ουκρανία μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2024 – O Putin περιμένει νίκη Trump
Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν πώς ο Ρώσος πρόεδρος έχει συμπεριλάβει τις προεδρικές εκλογές στς ΗΠΑ στον πολεμικό σχεδιασμό του
Σχετικά Άρθρα
Έντονη ανησυχία έχει καταλάβει τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin συνυπολογίζει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 2024 στον πολεμικό σχεδιασμό του στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος εκτιμά ότι μία ήττα του Joe Biden από τον Donald Trump το 2024 θα οδηγήσει τις ΗΠΑ να περιορίσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία και αυτή η εξέλιξη θα βελτιώσει τη διαπραγματευτική θέση της Ρωσίας, δήλωσαν στο CNN τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη σαφείς πληροφορίες σχετικά με τη στρατηγική του Putin, εάν δηλαδή επιδιώκει σκόπιμα την παράταση του πολέμου με την ελπίδα μιας προεδρικής νίκης του Donald Trump ή των Ρεπουμπλικάνων.
Αλλά οι εκλογές του επόμενου έτους παραμένουν ένας βασικός παράγοντας που κορυφαίοι δυτικοί αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας, πληροφοριών και διπλωματικών υπηρεσιών πιστεύουν ότι θα επηρεάσει τις αποφάσεις του Putin στην Ουκρανία, καθιστώντας ακόμη λιγότερο πιθανό τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης πριν από τα τέλη του 2024.

Διχασμένες οι ΗΠΑ


Δημοσκόπηση του CNN που διεξήχθη από το SSRS διαπιστώνει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί αντιτίθενται στην παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης από το Κογκρέσο για την υποστήριξη της Ουκρανίας, καθώς το κοινό διχάζεται για το αν οι ΗΠΑ έχουν κάνει ή όχι αρκετά στη σύγκρουση.
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι «δεν έχει καμία αμφιβολία» ότι ο Putin «προσπαθεί να παρατείνει τον πόλεμο μέχρι τις εκλογές του 2024.
Μια άλλη πηγή προσκείμενη στις μυστικές υπηρεσίες είπε ότι «είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο» για τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και την Ευρώπη.
«Ο Putin ξέρει ότι ο Trump θα τον βοηθήσει.
Το ίδιο και οι Ουκρανοί και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας», είπε η πηγή.
«Έτσι, παρόλο που δεν έχουμε δει κάτι ξεκάθαρα για αυτό, πρέπει να υποθέσετε, πιστεύω, ότι όλοι το σκέφτονται», συνέχισε.
Ευρωπαίος διπλωμάτης, που επίσης μίλησε στο CNN, συμφώνησε ότι ο Putin προσπαθεί να παρατείνει τον πόλεμο μέχρι τις εκλογές στις ΗΠΑ.
«Είναι ακριβώς το σχέδιο του Putin», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία με νίκη Trump

Αξιωματούχοι που μίλησαν στο CNN υπό τον όρο της αυστηρής ανωνυμίας πιστεύουν ότι ο Putin προσβλέπει στη νίκη του Trump ή ενός άλλου Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου, ώστε οι ΗΠΑ να αποσύρουν την υποστήριξή τους από την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τους ίδιους, ο εν λόγω σχεδιασμός Putin καθιστά ακόμη πιο σημαντικό για τις ΗΠΑ να διατηρήσουν τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη στην Ουκρανία, μια δέσμευση που η κυβέρνηση Biden έχει αναλάβει.
Ο Trump φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, δεν έχει δεσμευτεί να στηρίξει την Ουκρανία στον πόλεμο.
Υποστηρίζει ότι ως πρόεδρος θα μπορούσε να τελειώσει τον πόλεμο της Ουκρανίας σε 24 ώρες και μόλις αυτή την εβδομάδα ξεκαθάρισε πως η υποστήριξη προς την Ουκρανία θα εξαρτηθεί από τις έρευνες του Κογκρέσου για τον Biden και την οικογένειά του.
Ενώ ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ron DeSantis, υπαναχώρησε από προηγούμενες δηλώσεις του στις οποίες που αποκαλεί τον πόλεμο στην Ουκρανία «εδαφική διαμάχη», ακολουθεί μία πολιτική μη ανάμειξης στις ξένες υποθέσεις.
Οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου έχουν επίσης υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας από τότε που ανέλαβαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων φέτος, με τον Πρόεδρο της Σώματος Kevin McCarthy να σχεδιάζει την απόρριψη της πρόσθετης χρηματοδότησης στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.
«Οι εκλογές του επόμενου χρόνου περιπλέκουν τα πράγματα γιατί οι Ρώσοι πιστεύουν ότι βλέπουν ένα φως στην άκρη του τούνελ.
Αυτό ενθαρρύνει τον Putin να πιστεύει ότι μπορούν να αφήσουν πίσω τους, τους Αμερικανούς, επειδή η πολιτική υποστήριξη προς την Ουκρανία θα τεθεί σε κίνδυνο εάν νικήσει ο Trump», δήλωσε ο Daniel Fried πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Πολωνία.

Αύξηση της πίεσης στην αντεπίθεση

Οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ έχουν ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην ουκρανική αντεπίθεση, με Ευρωπαίους, Αμερικανούς και Ουκρανούς να ελπίζουν σε ουσιαστικά ουκρανικά κέρδη που θα επηρεάσουν πιθανώς τους υπολογισμούς του Putin πριν από το τέλος του επόμενου έτους.
Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι χωρίς αυτά τα κέρδη, είναι δυνατό να προβλεφθεί ότι ο Putin θα επιχειρήσει να παρατείνει τη σύγκρουση μέχρι να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, αποτρέποντας κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης για τον τερματισμό των μαχών.
Αυτή η προοπτική δίνει πιο επείγουσα σημασία στις προσπάθειες της Ευρώπης να στείλει ολοένα πιο ισχυρά όπλα στην Ουκρανία, ελπίζοντας να αλλάξει τη δυναμική του πεδίου μάχης πριν από το 2024.

Δήλωση – βόμβα για νίκη Trump

Σε μια δήλωση – βόμβα προχώρησε ο John Bolton, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ επί προεδρίας Trump, ο οποίος υποστήριξε πως εάν ο Donald Trump γίνει πρόεδρος στις εκλογές του 2024, τότε θα αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ.
«Απείλησε την ύπαρξη του ΝΑΤΟ.
Και πιστεύω ότι στη δεύτερη προεδρική θητεία του, σχεδόν σίγουρα θα εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ» ανέφερε σε δηλώσεις του ο John Bolton, υποστηρίζοντας πως ο Trump «δεν εμμένει στην φιλοσοφία με την πολιτική έννοια».
«Δεν σκέφτεται την πολιτική όταν παίρνει αποφάσεις, ειδικά στον τομέα της εθνικής ασφάλειας.
Όλα σχετίζονται με το πώς μπορεί κάτι να ωφελήσει τον Donald Trump» υποστήριξε ο πρώην σύμβουλος του σε θέματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
«Αυτοί που επισημαίνουν τι έκανε ο Trump στην πρώτη του θητεία δεν καταλαβαίνουν πραγματικά πώς καταλήξαμε εκεί που καταλήξαμε.
Σε πολλές περιπτώσεις, τις οποίες πιστώνουν στον Trump, ήθελε να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση» υπογράμμισε ο Bolton.
us_3.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης