Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κούβα: Απαγορεύει την πρόσβαση των εταιρειών στα ATMs - Προχωράει σε περιορισμό των συναλλαγών σε μετρητά

Κούβα: Απαγορεύει την πρόσβαση των εταιρειών στα ATMs - Προχωράει σε περιορισμό των συναλλαγών σε μετρητά
Τα μέτρα που ελήφθησαν περιορίζουν τις συναλλαγές σε μετρητά στα 5000 πέσος (τοπικό νόμισμα) και θα εφαρμοστούν σταδιακά σε διάστημα έξι μηνών, όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης
Η Κεντρική Τράπεζα της Κούβας προχώρησε σε ρυθμίσεις αυτή την εβδομάδα που απαγορεύουν στις κρατικές και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τα ΑΤΜs και περιορίζει τις συναλλαγές σε μετρητά μεταξύ τους, καθώς επιδιώκει να τιθασεύσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό και τις οικονομικές δραστηριότητες εν μέσω της σοβαρής οικονομικής κρίσης.
Τα εν λόγω μέτρα τέθηκαν σε ισχύ την Πέμπτη (3/8) σύμφωνα με το Reuters.
Περιορίζουν τις συναλλαγές σε μετρητά στα 5000 πέσος (τοπικό νόμισμα) και θα εφαρμοστούν σταδιακά σε διάστημα έξι μηνών, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η κυβέρνηση προπαθεί να κλειδώσει το δολάριο στα 24 πέσος και για επιλεγμένες εταιρείες, τουρίστες και κατοίκους στα 120 πέσος.
Το δολάριο φτάνει σήμερα τα 230 πέσος στην παρα-αγορά συναλλάγματος της Κούβας.
Η κυβέρνηση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας επιδιώκει να περιορίσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό, που φθάνει ως το υπέρογκο 45% μέχρι στιγμής φέτος, και να ελέγξει την υποτίμηση του πέσο λαμβάνοντας μια σειρά μέτρων για την προώθηση της «τραπεζικής» στη χώρα και την ενθάρρυνση της χρήσης «ηλεκτρονικών πληρωμών», όπως ανέφερε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον κρατικό κουβανικό Τύπο.
Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 39% πέρυσι και πάνω από 70% το 2021, σύμφωνα με την κυβέρνηση - στοιχεία που πολλοί οικονομολόγοι λένε ότι υποτιμούν το πρόβλημα, καθώς δεν αντιπροσωπεύουν επαρκώς την κίνηση στην παρα-αγορά.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Alejandro Gil δήλωσε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 1,8% το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά παρέμεινε 8 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα το 2019, προκαλώντας, έτσι, ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα και άλλα βασικά αγαθά.
Η κρίση οδήγησε σε έλλειψη εμπιστοσύνης στο κρατικό τραπεζικό σύστημα, με αποτέλεσμα την έλλειψη μετρητών σε ορισμένα ΑΤΜ.
Ως εκ τούτου στόχος των τελευταίων μέτρων είναι «οι εισπράξεις και οι πληρωμές μεταξύ οικονομικών παραγόντων να μην γίνονται με μετρητά […] αλλά να πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης