Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωπαϊκή Ένωση: Έρχεται νέο πακέτο κυρώσεων για την Λευκορωσία

Ευρωπαϊκή Ένωση: Έρχεται νέο πακέτο κυρώσεων για την Λευκορωσία
Οι κυρώσεις πρόκειται να περιλαμβάνουν περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών, όπως drones ή υπολογιστές, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης κατά της Ουκρανίας, καθώς και εξαρτήματα αεροσκαφών
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να επιβάλει νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, αφού οι πρέσβεις της ΕΕ ενέκριναν το περιεχόμενο των μέτρων σε συνάντησή τους αυτή την Τετάρτη.
Οι κυρώσεις πρόκειται να περιλαμβάνουν περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών, όπως drones ή υπολογιστές, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης κατά της Ουκρανίας, καθώς και εξαρτήματα αεροσκαφών.
Το τελευταίο πακέτο περιλαμβάνει, επίσης, νέες καταχωρίσεις για 38 άτομα και 3 οντότητες, σύμφωνα με τέσσερις διπλωμάτες της ΕΕ που επικαλείται το Politico.
Ουσιαστικά η ΕΕ στοχεύει στον περιορισμό στρατιωτικών εξαρτημάτων που διοχετεύονται στην Ρωσία, για την κατασκευή των οποίων πιστεύεται ότι αξιοποιούνται συγκεκριμένα υλικά από την Λευκορωσία.
«Το πνεύμα που οδηγεί τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας είναι να παραλληλίζονται και να συμπληρώνονται οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας», δήλωσε ένας από τους τέσσερις διπλωμάτες της ΕΕ.
Σε σχέση με τους προηγούμενους, αυτός ο γύρος κυρώσεων εγκρίθηκε σχετικά γρήγορα: οι πρέσβεις συμφώνησαν ανεπίσημα στα μέτρα την περασμένη Τρίτη και έλαβαν επίσημα πράσινο φως μόλις οκτώ ημέρες αργότερα.
Οι συζητήσεις για την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία είναι ιδιαίτερα περίπλοκες λόγω του ζητήματος των λιπασμάτων καλίου, με χώρες μέλη της ΕΕ όπως η Πορτογαλία να ζητούν να εξαιρεθούν αυτά τα λιπάσματα από μελλοντικές κυρώσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ είναι υπέρ του διαχωρισμού, αλλά η Λιθουανία ήταν σθεναρά αντίθετη, υποστηρίζοντας ότι θα έδινε στον Λουκασένκο μια σανίδα σωτηρίας ενώ παράλληλα θα έκανε ελάχιστα για να αμβλύνει την επισιτιστική ανασφάλεια.
«Η θέση μας δεν είναι καμία παρέκκλιση», δήλωσε στο Politico ένας από τους τέσσερις διπλωμάτες της ΕΕ που βρίσκεται στο «απέναντι» στρατόπεδο, αυτό της Πορτογαλίας, καλώντας την Επιτροπή να εξετάσει πώς τα λιπάσματα που παράγονται στην Αφρική θα μπορούσαν να επαναδρομολογηθούν σε χώρες της Αφρικής αντί να εξάγονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης