Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θραύσματα κρανίου που ενδέχεται να ανήκουν στον Μπετόβεν μεταφέρθηκαν για έρευνα στην Αυστρία

Θραύσματα κρανίου που ενδέχεται να ανήκουν στον Μπετόβεν μεταφέρθηκαν για έρευνα στην Αυστρία
Τα κομμάτια του κρανίου, που τώρα αναφέρονται ως θραύσματα Seligmann, περιήλθαν στην κατοχή του το 1863 κατά τη διάρκεια μιας επαναταφής των οστών του Μπετόβεν για λόγους μελέτης
Αφού παρέμειναν επί δεκαετίες στις Ηνωμένες Πολιτείες θραύσματα ενός κρανίου που πιστεύεται ότι ανήκουν στον συνθέτη Λούντβιχ βαν Μπετόβεν έχουν δωρηθεί σε πανεπιστήμιο της Αυστρίας.
Όπως αναφέρει η ertnews.gr, τα τελευταία επτά χρόνια της ζωής του, ο συνθέτης παρουσίασε τουλάχιστον δύο κρίσεις ίκτερου, που συνδέεται με ηπατική νόσο, οδηγώντας στη γενική πεποίθηση ότι πέθανε από κίρρωση.
Οι ιατρικοί βιογράφοι έχουν έκτοτε μελετήσει πολύ προσεκτικά τις επιστολές και τα ημερολόγια του Μπετόβεν, καθώς και τη νεκροψία του, τις σημειώσεις των γιατρών του, ακόμη και τις σημειώσεις που ελήφθησαν όταν η σορός του εκτάφηκε δύο φορές -το 1863 και το 1888- με την ελπίδα να συνθέσουν το περίπλοκο ιατρικό του ιστορικό.
Τα κομμάτια του οστού δωρίστηκαν στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης από τον Αμερικανό επιχειρηματία Paul Kaufmann, ο οποίος τα ανακάλυψε σε μια θυρίδα ασφαλείας, σε μια γαλλική τράπεζα, μετά το θάνατο της μητέρας του το 1990. Αργότερα προέκυψε ότι τα οστά, τα οποία περιέχονταν σε ένα τενεκεδάκι με αχνή χαραγμένη τη λέξη «Μπετόβεν», είχαν αποκτηθεί από την περιουσία του προ-θείου της μητέρας του, Franz Romeo Seligmann.
Ο Seligmann, ο οποίος πέθανε το 1892, ήταν γιατρός, ιστορικός της ιατρικής και ανθρωπολόγος στη Βιέννη. Τα κομμάτια του κρανίου, που τώρα αναφέρονται ως θραύσματα Seligmann, περιήλθαν στην κατοχή του το 1863 κατά τη διάρκεια μιας επαναταφής των οστών του Μπετόβεν για λόγους μελέτης.
Μετά από χρόνια ερευνών, σε συνδυασμό με λεπτομέρειες από επιστολές και έγγραφα που έφερε στο φως ο Κάουφμαν, έχουν έκτοτε αποκαλύψει ότι τα κομμάτια αποκτήθηκαν από τη Σέλιγκμαν το 1863, όταν έγινε η εκταφή της σορού του Μπετόβεν, στο κεντρικό νεκροταφείο της Βιέννης.
Νωρίτερα φέτος, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology αποκάλυψε πώς οι ερευνητές ανέλυσαν το DNA του Μπετόβεν από διατηρημένες τούφες των μαλλιών του και ανέλυσαν για πρώτη φορά το γονιδίωμα του συνθέτη. Τα πέντε δείγματα μαλλιών βοήθησαν τους επιστήμονες να αποκτήσουν πληροφορίες για το οικογενειακό ιστορικό του Μπετόβεν, τα χρόνια προβλήματα υγείας και τι μπορεί να συνέβαλε στον θάνατό του σε ηλικία 56 ετών.
Τις ημέρες πριν από την τελετή παράδοσης στη Βιέννη, ο Kaufmann ταξίδεψε στη Γερμανία για να συναντήσει τους ειδικούς πίσω από την ανακάλυψη των μαλλιών στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία στη Λειψία.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης