Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Κρίσιμο» πυρηνικό ορόσημο: Το Ιράν βγαίνει από την απομόνωση στη Μέση Ανατολή - Το σχέδιο Γ

«Κρίσιμο» πυρηνικό ορόσημο: Το Ιράν βγαίνει από την απομόνωση στη Μέση Ανατολή - Το σχέδιο Γ
Για περισσότερα από δύο χρόνια, ο Πρόεδρος Biden επιχείρησε αλλά απέτυχε να αποκαταστήσει την πυρηνική συμφωνία του Ιράν του 2015
Η εχθρότητα Ιράν-ΗΠΑ χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950, την εποχή του Mosaddegh. Εντάθηκε στον απόηχο της αντικατάστασης της μοναρχίας από μια θεοκρατική απονομή υπό τους Αγιατολάχ.
Η μακρά πολιορκία της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, οι κατά διαστήματα απειλές από τους Χομεϊνίτες για εξαγωγή της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν σε άλλες περιοχές, ιδιαίτερα στα παράκτια κράτη, και άλλες εχθρικές ενέργειες οδήγησαν τις ΗΠΑ να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν, το οποίο έμελλε να αποδυναμώσει την οικονομία του και να περιορίσει την επιθετική του στάση.
Εκείνη την περίοδο, η Ουάσιγκτον είχε μια σταθερή βάση στη Σαουδική Αραβία λόγω της πετρελαϊκής στρατηγικής της και της εξάρτησης των αραβικών κρατών από τις αμερικανικές ρυθμίσεις ασφαλείας.
Ενθαρρυνμένη από την επιτυχή εκδίωξη της μοναρχίας, η θεοκρατία της Τεχεράνης άρχισε να αντιτίθεται σε κάθε κίνηση των ΗΠΑ στην περιοχή, συνδέοντάς την με την αντίληψη της απειλής του κράτους που έχει πλέον εδραιωθεί στη θρησκευτική ιδεολογία.
Η ανοιχτή εχθρότητα του Ιράν εναντίον του Κράτους του Ισραήλ και η διακήρυξη της καταστροφής αυτού του έθνους καθώς η κρατική του πολιτική πίεσε τις διαδοχικές αμερικανικές διοικήσεις από το Κογκρέσο, το οποίο περιλάμβανε πολλούς Εβραίους νομοθέτες.
Η παρέμβαση του Ιράν δεν περιορίστηκε στο Ισραήλ καθώς ενεπλάκη στις υποθέσεις στην Υεμένη, τη Συρία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη. Η παρέμβασή της συγκρούονταν πάντα με τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Πράξεις εχθρότητας

Αν το Ιράν παρέμενε ικανοποιημένο με αυτές τις εχθρικές ενέργειες, οι μετριοπαθείς δυνάμεις θα μπορούσαν να είχαν επιβλέψει και να είχαν βρει τον δρόμο για την προσέγγιση μεταξύ των δύο.
Αυτό δεν συνέβη και το Ιράν αναδιοργάνωσε τα σχέδιά του για την απόκτηση πυρηνικής ικανότητας. Ήταν γνωστό ότι εργαζόταν κρυφά πάνω στο σχέδιο, προσδιόρισε τις τοποθεσίες και υπογράμμισε τη βήμα προς βήμα πρόοδο που θα έκανε για να γίνει πυρηνική δύναμη.
Αυτή δεν ήταν μια μικρή φιλοδοξία, λαμβάνοντας υπόψη τις περιφερειακές και στρατηγικές προεκτάσεις της ασφάλειας. Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους τέθηκαν σε εγρήγορση όταν έμαθαν για την πρόοδο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Οι κυρώσεις έγιναν περαιτέρω αυστηρότερες.
Με τα χρόνια, οι διαδοχικοί πρόεδροι, τόσο Δημοκρατικοί όσο και Ρεπουμπλικάνοι, τάχθηκαν εναντίον στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την υποστήριξη της τρομοκρατίας, την ανάμιξη στη Μέση Ανατολή και τη φυλάκιση Αμερικανών πολιτών με ψευδείς κατηγορίες ως άμεση απειλή για την ασφάλεια και την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι αμερικανικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση από ιρανούς υποκαταστάτες και συμμάχους στο Ιράκ, τον Λίβανο, τη Σαουδική Αραβία, τη Συρία και το Αφγανιστάν από τη δεκαετία του 1980.
Το Iran Primer της 9ης Ιουνίου έγραψε ότι η Ουάσιγκτον έχει κατηγορήσει ότι εκατοντάδες Αμερικανοί έχουν σκοτωθεί σε πυροβολισμούς, βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και δολοφονίες. Οι ΗΠΑ αντέδρασαν σε ορισμένες περιπτώσεις και υποστηρίζουν ότι έχουν ληφθεί αντίποινα μόνο για να σταματήσουν την κλιμάκωση των εχθροπραξιών.

Οι κύριες ανησυχίες της Ουάσιγκτον

Το Ιράν έχει αναπτύξει ακριβείς βαλλιστικούς πυραύλους με βεληνεκές έως και 2.000 χιλιόμετρα. Είχε παράσχει drones στη Ρωσία και δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε όπλα σε πληρεξούσιους μαχητές στο Ιράκ, τον Λίβανο, τα παλαιστινιακά εδάφη, τη Συρία και την Υεμένη.
Το Ιράν είναι μάχιμο και στη θάλασσα καθώς έχει καταλάβει αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και προκλήσεις των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο.
Η χώρα φέρεται επίσης να πραγματοποιεί κυβερνοεπιθέσεις στην αμερικανική κυβέρνηση, τις υποδομές και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το Ιράν σχεδιάζει συνωμοσίες για να σκοτώσει νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ ως αντίποινα για τη δολοφονία του στρατηγού Κασίμ Σουλεϊμανί το 2020, του αρχηγού της ιρανικής «τρομοκρατικής» ομάδας που ονομάζεται Pasdaran.
Όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken, οι ανησυχίες της Ουάσιγκτον για το Ιράν επικεντρώνονται σε τρεις τομείς: υποστήριξη της τρομοκρατίας, βίαιη αντίθεση στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής. Τα δευτερεύοντα αμερικανικά συμφέροντα αναφέρονται στα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως όσον αφορά τις θρησκευτικές μειονότητες του Ιράν.

Πυρηνική Φιλοδοξία

Για περισσότερα από δύο χρόνια, ο Πρόεδρος Biden επιχείρησε αλλά απέτυχε να αποκαταστήσει την πυρηνική συμφωνία του Ιράν του 2015. 
Τον Μάρτιο του 2022 και ξανά τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, το Ιράν αποχώρησε από την αποκατάσταση του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης (JCPOA), θέτοντας νέες απαιτήσεις που γνώριζε ότι δεν θα ικανοποιούνταν.
Το Ιράν κατέστειλε βάναυσα τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και παρείχε στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία, απορρίπτοντας την τάση των δυτικών δυνάμεων να αποκαταστήσουν το JCPOA. «Είναι νεκρή η σαυμφωνία», δήλωσε τελικά ο Πρόεδρος Biden τον περασμένο Νοέμβριο.
Ενώ οι διαπραγματεύσεις παρέλυσαν, το Ιράν προχώρησε στο πυρηνικό του πρόγραμμα χωρίς εμπόδια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, με μη αναστρέψιμους τρόπους. Το Ιράν αναφέρεται ότι έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο πυρηνικό ορόσημο.
Έχει αποθηκεύσει εκατοντάδες λίβρες υψηλού εμπλουτισμού ουρανίου και έχει εγκαταστήσει χιλιάδες προηγμένες φυγόκεντρες. Οι ειδικοί λένε ότι το Ιράν θα μπορούσε να παράγει ουράνιο οπλικής ποιότητας πρώτης βόμβας σε εβδομάδες και υλικό για τις επόμενες βόμβες λίγο αργότερα.

Βγήκε από την απομόνωση

Το Ιράν όχι μόνο προωθεί το πυρηνικό του πρόγραμμα χωρίς κανένα τίμημα, αλλά κατάφερε επίσης να βγει από την απομόνωση στρέφοντας προς την Ανατολή. Έχει δημιουργήσει καλές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα.
Συμφωνώντας για προσέγγιση με το Σαουδικό Βασίλειο, το Ιράν εξομαλύνει ταυτόχρονα τις σχέσεις με ορισμένους από τους γείτονές του. Σύμφωνα με τα λόγια του Ιρανού πρωθυπουργού, «είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί ο Ανώτατος Ηγέτης Αλί Χαμενεΐ μπορεί να πιστέψει ότι μπορεί να έχει το πυρηνικό κέικ του και να το φάει επίσης».
Η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να έχει εγκαταλείψει το Σχέδιο Α – αναβίωση του JCPOA – για λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω. Έχει επίσης παρακάμψει το Σχέδιο Β, το οποίο ασκούσε οικονομική, πολιτική και στρατιωτική πίεση στην Τεχεράνη.
Φαίνεται να επικεντρώνεται στο Σχέδιο Γ, το οποίο προσπαθεί να αποτρέψει τα χειρότερα αποτελέσματα της πυρηνικής αντιπαράθεσης με το Ιράν, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα επίλυσής της στο μέλλον.

Συμπέρασμα

Οι αραβικές χώρες, γενικά, και η Σαουδική Αραβία, ειδικότερα, έχουν σκεφτεί σοβαρά τους κινδύνους της εγκατάλειψης του καθεστώτος ασφαλείας τους στη φροντίδα των ΗΠΑ. Το θέμα επιδεινώθηκε όταν η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου.
Αυτό ήταν το πρώτο σημάδι επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Σαουδικού Βασιλείου. Βλέποντας ότι η αμερικανική δέσμευση για την προστασία τους εξασθενούσε και το Ιράν επέκτεινε τους δεσμούς με την Κίνα και τη Ρωσία, ήρθε η ώρα να φύγουν από την αμερικανική σφαίρα επιρροής.
Το Iran Imperia έγραψε: «Τόσο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όσο και η Σαουδική Αραβία επέλεξαν να δημοσιοποιήσουν τις αποφάσεις τους να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν πριν καν ενημερώσουν την Ουάσιγκτον. Ακόμη πιο δυσοίωνο για τις ΗΠΑ, τον Μάιο, η Κίνα φιλοξένησε διάλογο μεταξύ του Ιράν, του Ομάν, της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ για να συζητηθεί η δημιουργία κοινού ναυτικού στόλου για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων ασφαλείας στον Περσικό Κόλπο».
Το Ισραήλ είχε βελτιώσει τη σχέση του με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Σαουδάραβες δεν υιοθέτησαν αυτή την εξέλιξη. Ακόμη και το Ισραήλ δεν ένιωθε τεράστια ανασφάλεια μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Πεκίνου.
Η Κίνα άφησε να εννοηθεί ότι ευχαρίστως θα βοηθούσε στην επίλυση του παλαιστινιακού και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς πραματοποίησε πρόσφατα μια επίσκεψη για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Xi στο Πεκίνο.
Αυτές οι πολιτικές εξελίξεις βοήθησαν την Τεχεράνη να βγει από την απομόνωση και να αισθάνεται σίγουρη ότι θα δώσει μικρή σημασία στα τιμωρητικά μέτρα όπως οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ.
Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο βασικό δόγμα της εξωτερικής του πολιτικής του Ιράν που καθορίστηκε από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη Χαμενεΐ το 2010.
Όπως έλεγε τότε: «Όχι μόνο οι ακτές του Περσικού Κόλπου και μεγάλο μέρος του Κόλπου του Ομάν ανήκουν στο Ιράν, αλλά και το Ιράν πρέπει να επιδείξει δυναμικά τη δύναμή του σε όλη την περιοχή, επειδή είναι ιστορικό, γεωγραφικό και περιφερειακό καθήκον μας».

www.bankingnews.r

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης