Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guterres (ΟΗΕ) προς Ρωσία: Αποκαταστήστε την εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά

Guterres (ΟΗΕ) προς Ρωσία: Αποκαταστήστε την εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά
«Καλώ τη Ρωσική Ομοσπονδία να επιστρέψει στην εφαρμογή της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην εναρκτήρια σύνοδο της τριήμερης συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για τα συστήματα τροφίμων
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres κάλεσε τη Ρωσία τη Δευτέρα να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα,  μετά την αναστολή της συμμετοχής της την περασμένη εβδομάδα.
«Από την πλευρά μου, παραμένω αφοσιωμένος στη διευκόλυνση της απρόσκοπτης πρόσβασης στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων και λιπασμάτων τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσική Ομοσπονδία και στο να προσφέρω την επισιτιστική ασφάλεια που αξίζει σε κάθε άτομο», δήλωσε ο Guterres στην εναρκτήρια σύνοδο της τριήμερης συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για τα συστήματα τροφίμων στη Ρώμη.
«Καλώ τη Ρωσική Ομοσπονδία να επιστρέψει στην εφαρμογή της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με την τελευταία μου πρόταση», σημείωσε. «Προτρέπω την παγκόσμια κοινότητα να σταθεί ενωμένη για αποτελεσματικές λύσεις σε αυτή την ουσιαστική προσπάθεια».
Υπογράμμισε δε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία είναι «και οι δύο απαραίτητες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια».
Οι δύο αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού και κριθαριού, το ένα πέμπτο του συνόλου του καλαμποκιού και περισσότερο από το μισό του συνόλου του ηλιελαίου, διευκρίνισε.
Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι ο τερματισμός της συμφωνίας θα πλήξει τους πιο ευάλωτους του πλανήτη.
«Η δεινή εικόνα έχει γίνει πιο ζοφερή με τον τερματισμό της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσική Ομοσπονδία που επέτρεψε την ασφαλή εξαγωγή περισσότερων από 32 εκατομμυρίων τόνων τροφίμων σε περισσότερα από 1.000 πλοία από ουκρανικά λιμάνια», επεσήμανε ούτως ώστε να στηρίξει τον ισχυρισμό του.
Τέλος, ο Guterres συμπλήρωσε ότι η συμφωνία για τα σιτηρά, μαζί με το μνημόνιο κατανόησης με τη Ρωσία για τη διευκόλυνση των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων, «υπήρξαν «σωσίβια» για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και την παγκόσμια σταθερότητα των τιμών των τροφίμων», προσπαθόντας έτσι να συσχετίσει την ουκρανική κρίση με την επισιτιστική ασφάλεια στις περιοχές που κάποτε αποκαλούνταν «τρίτος κόσμος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης