Τελευταία Νέα
Διεθνή

Burns (ΗΠΑ) στους Times: «Απόστολος και ενορχηστρωτής εκδίκησης» ο Putin ξεκίνησε τη «νύχτα των μεγάλων μαχαιριών» στη Ρωσία

Burns (ΗΠΑ) στους Times: «Απόστολος και ενορχηστρωτής εκδίκησης» ο Putin ξεκίνησε τη «νύχτα των μεγάλων μαχαιριών» στη Ρωσία
Burns δήλωσε ότι η εκρηκτική διαμάχη μεταξύ του Prigozhin και του Κρεμλίνου είχε επιδεινώσει τις αμφιβολίες μεταξύ της ρωσικής ελίτ για την κρίση του Putin, για τη σχετική αποστασιοποίησή του από τα γεγονότα, ακόμη και για την αναποφασιστικότητά του
Σχετικά Άρθρα
Το Κρεμλίνο δεν κινείται μόνο κατά της Ουκρανίας, αλλά και εναντίον των σκληροπυρηνικών εχθρών του μετά την ένοπλη εξέγερση της μισθοφορικής ομάδας Wagner, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου, αναφερόμενοι στην σύλληψη του Igor Girkin πρώην συνταγματάρχη των υπηρεσιών Πληροφοριών της Ρωσίας, νυν σφοδρό επικριτή του προέδρου Vladimir Putin, που αποτελεί το τελευταίο "θύμα" αυτής προσπάθειας, γράφοντας χαρακτηριστικά πως ο Putin «ξεκίνησε την νύχτα των μεγάλων μαχαιριών»
Η σύλληψη έγινε την ώρα που η ρωσική εθνοφρουρά πρόκειται να παραλάβει για πρώτη φορά άρματα μάχης και άλλο βαρύ οπλισμό.
Με περισσότερους από 300.000 στρατιώτες, η εθνοφρουρά, γνωστή ως Rosgvardia στα ρωσικά, περιγράφεται συχνά ως ο ιδιωτικός στρατός του Putin.
Επικεφαλής της είναι ο Viktor Zolotov, ένας από τους πρώην σωματοφύλακες και παρτενέρ του Putin στο τζούντο.
Συγκροτήθηκε το 2016, καθώς το Κρεμλίνο προετοιμαζόταν για διαδηλώσεις μετά τις βουλευτικές εκλογές.
Στελέχη της αντιπολίτευσης λένε ότι ο κύριος ρόλος της είναι να διασφαλίζει την προσωπική ασφάλεια του Putin σε περίπτωση αναταραχών ή απόπειρας πραξικοπήματος.
Σύμφωνα με νέο νόμο που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο, τα στρατεύματα της Rosgvardia θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς και τεθωρακισμένα οχήματα για την καταπολέμηση απειλών κατά της δημόσιας τάξης.
"Ο Putin εμπιστεύεται σαφώς τον Zolotov και τον βλέπει ως προστάτη του", δήλωσε ο Ilya Yachin, ένας πολιτικός της αντιπολίτευσης που εκτίει οκτώμισι χρόνια φυλάκισης επειδή εκφράστηκε κατά του πολέμου στην Ουκρανία, σε μήνυμα που έστειλε στους Times από το κελί του.
"Ωστόσο, εμπιστευόταν επίσης απόλυτα τον Prigozhin και του παρείχε κρατικά κονδύλια και όπλα, χωρίς περιορισμούς".

Μη αξιόπιστο κύκλωμα εξουσίας

"Ένα σύστημα εξουσίας που βασίζεται αποκλειστικά στην προσωπική εμπιστοσύνη ενός δικτάτορα και του στενού του κύκλου δεν είναι πολύ αξιόπιστο.
Κανείς δεν ξέρει πώς θα ενεργήσει ο προς το παρόν πιστός, αλλά και εξοπλισμένος με τανκς Zolotov, στο μέλλον".
Η σύλληψη του Girkin θεωρείται ως η αρχή μιας καταστολής του Κρεμλίνου κατά των υπερεθνικιστών, οι οποίοι μέχρι τώρα μπορούσαν να επικρίνουν τους επικεφαλής της άμυνας, ακόμη και τον Putin, με προφανή ατιμωρησία. Την Τρίτη, ο Vladimir Kvachkov, συνταξιούχος συνταγματάρχης της GRU, της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών, κατηγορήθηκε για δυσφήμιση του ρωσικού στρατού.
Ο Kvachkov είχε κατηγορήσει τον Putin ότι έστειλε Ρώσους άνδρες στον θάνατό τους στην Ουκρανία και τους αντικατέστησε με μουσουλμάνους μετανάστες από την κεντρική Ασία.
Ο Kvachkov και ο Strelov (ψευδώνυμο του Girkin) είναι και οι δύο μέλη ενός συνασπισμού προσωπικοτήτων από τον εθνικιστικό χώρο που ονομάζεται Λέσχη των Οργισμένων Πατριωτών, η οποία πιστεύεται ότι έχει συμμάχους μέσα στις δυνάμεις ασφαλείας.
Ο Kvachkov εξέτισε ποινή φυλάκισης οκτώ ετών αφού καταδικάστηκε το 2013 για τη δημιουργία τρομοκρατικής ομάδας και συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης. Το 2008 οι ένορκοι τον αθώωσαν από την κατηγορία της απόπειρας δολοφονίας του Ανατόλι Τσουμπάις, βασικού αξιωματούχου της κυβέρνησης του προέδρου Yeltsin στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Ο Pavel Gubarev, επικεφαλής της Λέσχης των Οργισμένων Πατριωτών, συνελήφθη για λίγο από την αστυνομία, καθώς ο ίδιος και άλλοι εθνικιστές διαμαρτυρήθηκαν έξω από το δικαστήριο της Μόσχας, όπου ο Girkin προφυλακίστηκε ενόψει της δίκης του.
"Ελευθερία!" φώναζαν ο Gubarev και άλλοι ακροδεξιοί ακτιβιστές πριν η αστυνομία προχωρήσει στη σύλληψή του.
Στο Κίεβο, ο Andriy Yunchov, εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, χαιρέτισε τη σύλληψη του Girkin ως μια περαιτέρω ένδειξη της αναταραχής στο ρωσικό πολιτικό σύστημα, το οποίο περιέγραψε ως "βάζο με αράχνες".
Το Κρεμλίνο, όπως αναφέρουν οι Times, πιστεύεται επίσης ότι πραγματοποιεί εκκαθάριση στρατιωτικών αξιωματούχων των οποίων η πίστη στον Putin είναι αμφίβολη.
Ο στρατηγός Sergei Surovikin, ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος και ένας από τους κορυφαίους συμμάχους του Prigozhin στις ένοπλες δυνάμεις, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τη νύχτα της 23ης Ιουνίου, όταν η Wagner ξεκίνησε την εξέγερσή της.

Ακόμα 15 αξιωματικοί είχαν καρατομηθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα.

"Σίγουρα γίνεται μια εκκαθάριση εντός του στρατού μετά την εξέγερση της Wagner", δήλωσε ο Mikhail Fishman, παρουσιαστής του Dozhd, ενός αντιπολιτευόμενου διαδικτυακού ρωσικού τηλεοπτικού καναλιού που έχει τεθεί εκτός νόμου από το Κρεμλίνο, επικαλούμενος διάφορες πηγές.
"Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τι θα γίνει με τον Surovikin, επειδή υπάρχουν εσωτερικές διαμάχες εντός των κυβερνητικών υπηρεσιών για αυτόν και ο Putin δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως [για το πώς θα προχωρήσει]".
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της GRU, Vladimir Alexeyev και ο συνταγματάρχης και πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Mikhail Mishinchev, είναι μεταξύ άλλων στρατιωτικών αξιωματούχων που πιστεύεται ότι έχουν τεθεί υπό κράτηση.
Ο Mishinchev, ο οποίος επέβλεψε τον βομβαρδισμό της Μαριούπολης, πιστεύεται ότι εντάχθηκε στην Wagner ως αναπληρωτής διοικητής τον Μάιο.
Η διστακτικότητα του Putin σχετικά με τον Surovikin είναι πιθανό να οφείλεται στην αβεβαιότητά του για το πώς να χειριστεί με τον καλύτερο τρόπο τις επιπτώσεις από την ανταρσία της Wagner, δήλωσε ο Abas Galyamov, πρώην συντάκτης ομιλιών του Κρεμλίνου και πολιτικός αναλυτής.
"Όταν κανείς δεν τιμωρείται, είναι σαν μια ανοιχτή πρόσκληση σε όλες τις άλλες ομάδες που είναι δυσαρεστημένες", είπε.
"Αλλά από την άλλη πλευρά, αν τιμωρήσει πάρα πολλούς ανθρώπους θα αποσταθεροποιήσει το σύστημα.
Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για περισσότερες εξεγέρσεις".
Σημάδια οργής εντός του στρατεύματος έκαναν την εμφάνισή τους την περασμένη εβδομάδα, όταν ένας κορυφαίος Ρώσος στρατηγός δήλωσε ότι είχε καρατομηθεί επειδή είπε την αλήθεια για την κατάσταση στο μέτωπο.
Ο υποστράτηγος Ivan Popov, του οποίου οι μονάδες έχουν διαδραματίσει βασικό ρόλο στις μάχες στη νότια Ουκρανία, κατηγόρησε τους στρατιωτικούς ηγέτες της Ρωσίας ότι πρόδωσαν τα στρατεύματά του.
"Ο πιο υψηλόβαθμος διοικητής μας, μας χτύπησε πισώπλατα", είπε.
Ο Galyamov εκτίμησε ότι η εξέγερση της Wagner ενίσχυσε το αίσθημα σε τμήματα της επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ της Ρωσίας ότι ο Putin δεν θα πρέπει να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή το επόμενο έτος.
Στη θέση του, είπε, θα προτιμούσαν να εγκαταστήσουν έναν "εύκαμπτο" πρόεδρο με την ικανότητα να απεγκλωβίσει τη Μόσχα από τον καταστροφικό πόλεμο στην Ουκρανία και να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη Δύση.

Burns: Αυτό που βλέπουμε είναι ένας «πολύ περίπλοκος χορός» του «απόλυτου απόστολου της εκδίκησης»... Putin

"Ο Putin δεν είναι καλός για κάτι τέτοιο.
Είναι προφανώς ένα βάρος, όχι ένα πλεονέκτημα, από αυτή την άποψη.
Σκέφτονταν προς αυτή την κατεύθυνση ακόμη και πριν από την εξέγερση της Wagner.
Και τώρα κατάλαβαν ότι αυτό είναι πραγματικά απαραίτητο", δήλωσε.
Σχετικά με τον "ατιμώρητο" -προς το παρόν- Yevgeni Prigozhin, ο διευθυντής της CIA William Burns δήλωσε ότι είναι πιθανό ο Putin απλώς να περιμένει το χρόνο του πριν πάρει εκδίκηση από τον επικεφαλής της Wagner.
"Αυτό που βλέπουμε είναι ένας πολύ περίπλοκος χορός", δήλωσε ο Burns σε φόρουμ για την ασφάλεια στις Ηνωμένες Πολιτείες.
"Ο Putin είναι ο απόλυτος "απόστολος της εκδίκησης".
Αν ήμουν στη θέση του Prigozhin δεν θα απέλυα αυτόν που δοκιμάζει το φαγητό μου".
Ο Burns δήλωσε ότι η εκρηκτική διαμάχη μεταξύ του Prigozhin και του Κρεμλίνου είχε επιδεινώσει τις αμφιβολίες μεταξύ της ρωσικής ελίτ "για την κρίση του Putin, για τη σχετική αποστασιοποίησή του από τα γεγονότα, ακόμη και για την αναποφασιστικότητά του".
Όμως παρά τους μετασεισμούς από την πρόκληση του Prigozhin προς τη Μόσχα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης