Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικεφαλής Βρετανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών: Ξεκάθαρη η στήριξη της Κίνας στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Επικεφαλής Βρετανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών: Ξεκάθαρη η στήριξη της Κίνας στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο Sir Richard Moore, επικεφαλής της MI6, δήλωσε ότι το καθεστώς του Xi έχει υποστηρίξει διπλωματικά τον Vladimir Putin και «ενίσχυσε το ρωσικό αφήγημα περί ευθύνης του ΝΑΤΟ»
Ο επικεφαλής της MI6, Sir Richard Moore κατηγόρησε την κυβέρνηση της Κίνας και τον ηγέτη της, Xi Jinping, ότι είναι «απόλυτα συνένοχοι» στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε μια σπάνια δημόσια ομιλία στην Πράγα.
«Όταν ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία, οι Κινέζοι υποστήριξαν ξεκάθαρα τους Ρώσους», ανέφερε ο Moore στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Politico την Τετάρτη.
«Έχουν υποστηρίξει πλήρως τους Ρώσους διπλωματικά, απείχαν σε βασικές ψηφοφορίες του ΟΗΕ, έχουν απολύτως κυνικά επαναλάβει όλα τα ρωσικά τροπάρια, ιδιαίτερα σε μέρη όπως η Αφρική και η Λατινική Αμερική – [κατηγορώντας] το ΝΑΤΟ και όλα αυτά».
Επιπλέον, ο αρχηγός κατασκοπείας του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμά ότι η Κίνα κινδυνεύει να κάνει «λάθος υπολογισμό» σχετικά με την Ταϊβάν
Αποκάλυψε μάλιστα ότι η MI6 αφιέρωσε τώρα περισσότερους πόρους στην Κίνα από οποιαδήποτε άλλη αποστολή, κάτι που «αντανακλά τη σημασία της Κίνας στον κόσμο και την κρίσιμη ανάγκη να κατανοήσουμε τόσο την πρόθεση όσο και την ικανότητα της κινεζικής κυβέρνησης».
Παραπέρα τόνισε ότι η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ρωσίας και Κίνας είχε μετατοπιστεί προς όφελος της τελευταίας και αυτό έχει πληγώσει το κύρος του Πούτιν στη Ρωσία.
Η δύναμη του Πούτιν «είχε επίσης επηρεαστεί από την εξέγερση της ομάδας Βάγκνερ τον Ιούνιο», συμπλήρωσε.
«Δεν γίνεται μια ομάδα μισθοφόρων να προχωρήσει στον αυτοκινητόδρομο προς τη Μόσχα και να φτάσει σε απόσταση 125 χιλιομέτρων από τη Μόσχα, εκτός αν δεν έχετε προβλέψει καλά ότι αυτό θα συνέβαινε» τόνισε με νόημα.
«Ο Πριγκόζιν ήταν το πλάσμα του, δημιουργημένο εντελώς από τον Πούτιν, και όμως στράφηκε εναντίον του» είπε σχετικά.
Αναφερόμενος δε στην κατάληξη της ανταρσίας της Wagner και στην αλλαγή της στάσης της Μόσχας, ο Sir Richard Moore σχολίασε με το γνωστό βρετανικό χιούμορ: «Ο Prigozhin ξεκίνησε εκείνη τη μέρα ως προδότης στο πρωινό, συγχωρέθηκε το μεσημέρι και μετά λίγες μέρες αργότερα τον κάλεσαν για απογευματινό τσάι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης