Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στην Τουρκία – Οι αρχές προετοιμάζονται για καταστροφικό σεισμό 7,6 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

Συναγερμός στην Τουρκία – Οι αρχές προετοιμάζονται για καταστροφικό σεισμό 7,6 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη
Οι τουρκικές αρχές προετοιμάζονται για έναν δυνητικά καταστροφικό σεισμό
Σχετικά Άρθρα
Ειδικό σχέδιο έχουν εκπονήσει οι τουρκικές αρχές, προκειμένου να προετοιμαστεί η Κωνσταντινούπολη για έναν δυνητικά καταστροφικό σεισμό για τον οποίο προειδοποίησαν πρόσφατα οι σεισμολόγοι, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος και Οικιστικής Ανάπτυξης Mehmet Ozhaseki σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη (19/7/2023).
«Πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Ekrem Imamoglu και τους επικεφαλής των δημοτικών περιφερειών της πόλης προκειμένου να συζητήσουμε για έναν πιθανό σεισμό που θα μπορούσε να πλήξει την πόλη και καταλήξαμε σε μια βασική συμφωνία. Θα ξεκινήσουμε τη δουλειά μας την επόμενη εβδομάδα», είπε.

Οι προειδοποιήσεις των σεισμολόγων

Στις 12 Ιουλίου, ο Τούρκος σεισμολόγος Naci Gorur προέβλεψε σεισμούς μεγέθους 7,2 και 7,6 βαθμών Ρίχτερ στην περιοχή της Θάλασσας του Μαρμαρά που περιβάλλει τη μεγαλόπολη των 17 εκατομμυρίων κατοίκων.
Οι σεισμολόγοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για την πιθανότητα ισχυρού σεισμού κοντά στην Κωνσταντινούπολη, η οποία βρίσκεται στη συμβολή των τεκτονικών πλακών Ανατολίας και Ευρασίας.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τέτοιοι σεισμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν κατάρρευση περίπου 90.000 κτιρίων ταυτόχρονα, ενώ άλλα 260.000 θα μπορούσαν να υποστούν ζημιές και να καταστούν ακατάλληλα.
Επίσης 4,5 εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης θα χρειάζονταν προσωρινά καταλύματα.

Δημιουργία νέων πόλεων

Μετά τους σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία τον Φεβρουάριο 2023, σκοτώνοντας πάνω από 50.000 ανθρώπους, οι τοπικές αρχές άρχισαν να παραδέχονται την ανάγκη μετεγκατάστασης των κατοίκων από τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια κτίρια στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρει το Tass.
Τα σχέδια προβλέπουν τη δημιουργία κοντινών πόλεων στα ευρωπαϊκά και ασιατικά τμήματα της πόλης, καθεμία από τις οποίες θα σχεδιαστεί για να φιλοξενεί 500.000 κατοίκους.

Η καταστροφή του 1999

Σεισμός μεγέθους 7,6 Ρίχτερ έπληξε την περιοχή της Κωνσταντινούπολης
τον Αύγουστο του 1999.
Το επίκεντρο ήταν στην πόλη Izmit, 80 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη.
Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι στη Θάλασσα του Μαρμαρά.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η καταστροφή στοίχισε τη ζωή σε 17.200 ανθρώπους, ενώ ανεπίσημα στοιχεία λένε ότι 40.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 45.000 τραυματίστηκαν.
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης