Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Fed έφτασε στο δύσκολο μέρος της μείωσης του πληθωρισμού - Ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί με τα επιτόκια

Η Fed έφτασε στο δύσκολο μέρος της μείωσης του πληθωρισμού - Ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί με τα επιτόκια
Η Fed στοχεύει ο πληθωρισμός, όπως μετράται από τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), να φτάσει τον στόχο του 2%
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης στο εύρος 5,25%-5,50% στις 26 Ιουλίου, σύμφωνα και με τους 106 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, με την πλειοψηφία να εξακολουθεί να λέει ότι αυτή θα είναι η τελευταία αύξηση του τρέχοντος κύκλου σύσφιξης.
Η ανθεκτική οικονομία και η ιστορικά χαμηλή ανεργία πολύ περισσότερο από ένα χρόνο αφότου η Fed ξεκίνησε μια από τις πιο επιθετικές εκστρατείες αύξησης των επιτοκίων της στην ιστορία, έχει επανειλημμένα προκαλέσει σύγχυση στους αναλυτές και τους επενδυτές, σύμφωνα με το Reuters.
Ο πληθωρισμός υποχωρεί, με τη γενική μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) να επιβραδύνεται στο 3,0% τον Ιούνιο από 4,0% τον Μάιο.
Αυτό οδήγησε πολλούς αναλυτές στη Wall Street στο συμπέρασμα ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε σύντομα να τιθασευτεί, ωθώντας ορισμένους να ανανεώσουν τα στοιχήματα ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να συμβούν ήδη από το τέλος του 2023.

Τα σημάδια του πληθωρισμού

Η τρέχουσα συζήτηση αφορά το κατά πόσον μπορεί να χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για να διασφαλιστεί η συνέχιση του "αποπληθωρισμού" ή εάν η πραγματοποίηση περισσότερων αυξήσεων θα μπορούσε να προκαλέσει περιττή ζημία στην οικονομία.
Ωστόσο, ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει παραμείνει επίμονος και ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, και άλλοι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν δηλώσει ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη σύσφιξη, παρόλο που αποφάσισαν να διακόψουν τις αυξήσεις των επιτοκίων στη συνεδρίαση πολιτικής του περασμένου μήνα.
Η άποψη ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα φαίνεται να κερδίζει έδαφος, με το ποσοστό των ερωτηθέντων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση κατά την περίοδο 13-18 Ιουλίου και προέβλεπαν τουλάχιστον μία μείωση των επιτοκίων μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους να μειώνεται απότομα στο 55% από 78% τον προηγούμενο μήνα.
"Για τη Fed, παρά την ήπια μείωση του ΔΤΚ, εξακολουθούμε να αναμένουμε μια αύξηση τον Ιούλιο... (και) ενώ ελπίζουμε ότι η εξασθένιση του πληθωρισμού θα συνεχιστεί, δεν είναι συνετό από άποψη χάραξης πολιτικής να βασιστούμε σε αυτό", δήλωσε ο Jan Nevruzi, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων ΗΠΑ στη NatWest Markets.
"Δεν θέλουμε να βιαστούμε να πούμε ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού έχει κερδηθεί, καθώς έχουμε δει στο παρελθόν κεφαλοσκοπήσεις".

Αβεβαιότητα για τις προθέσεις της Fed

Σύμφωνα με το Reuters όμως, οι οικονομολόγοι και οι traders των χρηματοπιστωτικών αγορών φαίνεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται ελαφρώς εκτός ρυθμού με τη Fed.
Οι τελευταίες προβλέψεις "dot-plot" από τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς που καθορίζει την πολιτική της κεντρικής τράπεζας υποδηλώνουν ότι το επιτόκιο αναφοράς μίας ημέρας θα κορυφωθεί στο 5,50%-5,75%, αλλά μόνο 19 από τους 106 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν ότι θα φθάσει σε αυτό το εύρος.
Οι προσδοκίες ότι η Fed πλησιάζει στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της έχουν ωθήσει το δολάριο στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο έναντι των κυριότερων νομισμάτων.
Ένα ασθενέστερο δολάριο είναι πιθανό να καταστήσει τις εισαγωγές ακριβότερες και να διατηρήσει τις πιέσεις στις τιμές αυξημένες.
Πράγματι, οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να ανησυχούν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μην μειωθεί αρκετά γρήγορα.
Ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος αφαιρεί τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, θα είναι μόνο ελαφρώς χαμηλότερος ή θα παραμείνει γύρω από το σημερινό επίπεδο λίγο κάτω από το 5% μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσαν 20 από τους 29 ερωτηθέντες σε μια πρόσθετη ερώτηση της δημοσκόπησης.

Το δύσκολο μέρος της μείωσης του πληθωρισμού

Η Fed στοχεύει ο πληθωρισμός, όπως μετράται από τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), να φτάσει τον στόχο του 2%.
Ο πυρήνας PCE αναφέρθηκε τελευταία στο 3,8% για τον Μάιο.
Αλλά κανένας από τους δείκτες πληθωρισμού που συμμετείχε σε δημοσκόπηση του Reuters - CPI, core CPI, PCE και core PCE - δεν αναμενόταν να φθάσει το 2% το νωρίτερο μέχρι το 2025.
"Αν και τα τελευταία στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, η πραγματική μάχη αρχίζει τώρα, καθώς οι εύκολες κινήσεις είναι πλέον πίσω μας", δήλωσε ο Doug Porter, επικεφαλής οικονομολόγος της BMO Capital Markets, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός έπεσε τόσο πολύ τον Ιούνιο εν μέρει επειδή ήταν τόσο αυξημένος την ίδια περίοδο πέρυσι.
"Καθώς η αποπληθωριστική δύναμη των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας εξασθενεί, αυτό θα μας αφήσει να ασχοληθούμε με την υποκείμενη τάση του 4% στον πυρήνα ... (και) για να σπάσει πραγματικά ο πυρήνας θα χρειαστεί πιθανότατα μια πιο σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας".
Η ισχυρή αγορά εργασίας αναμένεται να χαλαρώσει μόνο ελαφρώς, ωθώντας το ποσοστό ανεργίας στο 4,0% από το τρέχον 3,6% μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
Μια μικρή πλειοψηφία των οικονομολόγων που απάντησαν σε μια πρόσθετη ερώτηση, 14 από τους 23, δήλωσαν ότι ο πληθωρισμός των μισθών θα είναι η πιο επίμονη συνιστώσα του βασικού πληθωρισμού.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων σε μια ξεχωριστή ερώτηση, 27 από 41, ανέμεναν ύφεση στις ΗΠΑ μέσα στο επόμενο έτος, ενώ το 85% από αυτούς δήλωσε ότι αυτή θα ξεκινήσει κάποια στιγμή το 2023.
Ακόμα, η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,5% φέτος, από 1,2% που προβλεπόταν πριν από ένα μήνα, και στη συνέχεια να επιβραδυνθεί στο 0,7% το επόμενο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης