Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στον δρόμο της μεγάλης ανάκαμψης το ευρώ: Σε υψηλά 20 ετών έναντι του δολαρίου - Στο 1,12 δολ. η ισοτιμία

Στον δρόμο της μεγάλης ανάκαμψης το ευρώ: Σε υψηλά 20 ετών έναντι του δολαρίου - Στο  1,12 δολ. η ισοτιμία
Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα σημείωσε άνοδο έως και 0,4% στα 1,1276 δολ. σήμερα (18/7)
Σχετικά Άρθρα
Το ευρώ κατευθύνεται προς το μεγαλύτερο σερί κερδών του έναντι του δολαρίου από το 2004, καθώς οι επενδυτές ουσιαστικά ποντάρουν στο ότι η Federal Reserve ετοιμάζεται να αποχαιρετίσει την πολιτική αύξησης επιτοκίων.
Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα σημείωσε άνοδο έως και 0,4% στα 1,1276 δολ. σήμερα (18/7), διευρύνοντας τα κέρδη του για ένατη συναπτή ημέρα και φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022.
Η ισοτιμία σκαρφάλωσε στο 4% σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, κάτι που φέρνει την συνολική ετήσια άνοδο της στο 5,1%.
Οι επενδυτές πουλούν δολάρια καθώς εκτιμούν ότι η Fed ενδέχεται να ολοκληρώσει σύντομα τον κύκλο σύσφιξής της, με την αύξηση επιτοκίων του Ιουλίου να θεωρείται πιθανότατα ως η τελευταία.
Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot υποχώρησε σε χαμηλό 15 μηνών την περασμένη εβδομάδα, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, παρασύροντας αντίστοιχα και τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.
«Τo διετές spread συνέχισε να κινείται υπέρ του ευρώ» δήλωσε ο Roberto Cobo Garcia, επικεφαλής στρατηγικής G10 FX στην Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA στη Μαδρίτη.
«Η κίνηση των αποδόσεων παράλληλα με τον εφησυχασμό των αγορών και τη θετική εξέλιξη των αγορών μετοχών, μας επιτρέπουν να εξηγήσουμε ανοδική κίνηση της ισοτιμίας» τόνισε.
Ο Valentin Marinov, επικεφαλής έρευνας και στρατηγικής G-10 FX στην Credit Agricole CIB, σημείωσε ότι τα πρόσφατα κέρδη του ευρώ υποστηρίχθηκαν επίσης από εταιρείες που αγοράζουν το νόμισμα, με τον ρυθμό των σχετικών εταιρικών αγορών να φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο του μήνα.
Ωστόσο, πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι το ράλι του ευρώ σύντομα θα τερματιστεί.
Τούτο έρχεται από τα πρόσφατα μηνύματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ορισμένοι επενδυτές έκριναν ως επιπόλαια.
Ειδικότερα, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Klaas Knot, δήλωσε την Τρίτη ότι η νομισματική σύσφιξη πέρα από τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας είναι κάθε άλλο παρά εγγυημένη - υποδηλώνοντας ότι οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν σύντομα να σταματήσουν το πρωτοφανές μπαράζ αυξήσεων των επιτοκίων.
«Το ευρώ πλησιάζει στο αποκορύφωμα», δήλωσε ο Geoff Yu, ανώτερος αναλυτής στρατηγικής FX στην Bank of New York Mellon. «Αν κοιτάξετε συγκεκριμένες πτυχές του ευρώ, είναι δύσκολο να βρείτε κάτι θετικό για το ευρώ εκτός από την προσμαρμοστικότητα» κατέληξε με νόημα, δίδοντας σαφές στίγμα για το που οδεύει το νόμισμα μεσοπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης