Τελευταία Νέα
Διεθνή

G20: Διχασμός για το Ουκρανικό και αδυναμία εξεύρεσης κοινής γλώσσας – Nτόμινο χρεοκοπιών από φτωχές χώρες

G20: Διχασμός για το Ουκρανικό και αδυναμία εξεύρεσης κοινής γλώσσας – Nτόμινο χρεοκοπιών από φτωχές χώρες
Η Ινδία προσπαθεί να κάνει τις χώρες να συμφωνήσουν σε μία κοινή γλώσσα γύρω από τον πόλεμο και προσπαθεί να επιτύχει ένα τελικό ανακοινωθέν στο τέλος των συναντήσεων της επόμενης εβδομάδας
Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη θα συζητήσουν τους κινδύνους του παρατεταμένου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και την προοπτική ενός νέου γύρου αυξήσεων των επιτοκίων στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας στο Γκαντιναγκάρ της Ινδίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023.
Οι συζητήσεις μεταξύ των χωρών της Ομάδας της G20 λαμβάνουν χώρα σε μια συγκυρία που ο πόλεμος συνεχίζεται για σχεδόν 17 μήνες, επιβραδύνοντας την παγκόσμια οικονομία και κρατώντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε επιφυλακή για πιθανή αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων.
Οι κορυφαίοι αξιωματούχου της G20 εξετάζουν επίσης κανονισμούς για κρυπτονομίσματα και τρόπους πρόσβασης σε περισσότερη χρηματοδότηση για την αντιμετώπηση της κλιματικής αλλαγής.
Θα υπάρξουν απαιτήσεις από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να στηρίξουν τους ισολογισμούς τους και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των μελλοντικών πανδημιών.
Οι συναντήσεις της G-20 θα βασιστούν σε συζητήσεις που έγιναν στο Παρίσι τον περασμένο μήνα στις οποίες συμμετείχαν 40 παγκόσμιοι ηγέτες που ανέλαβαν δεσμεύσεις για ευκολότερη πρόσβαση σε ρευστότητα για τις φτωχότερες χώρες που επιβαρύνονται με υπεροβολικό χρέος κατάσταση που έχει επιβαρύνει η άνοδος της ισοτιμίας του δολαρίου καθώς το χρέος τους είναι εκπεφρασμένο συο αμερικανικό νόμισμα.

Κοινή γλώσσα για το Ουκρανικό

Έχοντας την προεδρία της G20 φέτος, η Ινδία προσπαθούσε να κάνει τις χώρες να συμφωνήσουν σε μία κοινή γλώσσα γύρω από τον πόλεμο και προσπαθεί να επιτύχει ένα τελικό ανακοινωθέν στο τέλος των συναντήσεων της επόμενης εβδομάδας. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, δεδομένου ότι η Ινδία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια δήλωση στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών τον Απρίλιο.
Η Κίνα και η Ρωσία είχαν αντιταχθεί στη γλώσσα που περιγράφει τη σύγκρουση, ακόμη και όταν οι δυτικοί ηγέτες καταδίκασαν τη Μόσχα και υποσχέθηκαν περαιτέρω υποστήριξη στην Ουκρανία.
Αναμένεται ότι θα παραμείνει δύσκολο για την Ινδία να διαπραγματευτεί μία λεκτική αποδεκτή για όλα τα μέλη της ομάδας G20 πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών τον Σεπτέμβριο.

Ο γρίφος των επιτοκίων

Οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής αποκλίνουν ολοένα και περισσότερο ως προς τις θέσεις πολιτικής, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τον πληθωρισμό.
Ενώ οι αυξήσεις των τιμών κρατούν τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης σε καθεστώς σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, η προοπτική αποπληθωρισμού αναγκάζει την Κίνα να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες θα συζητήσουν επίσης τις απειλές που δημιουργούνται από την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα που συγκλόνισε τους επενδυτές παγκοσμίως πριν λίγους μήνες.

Πολυμερείς μεταρρυθμίσεις

Μια γενική αναθεώρηση της λειτουργίας της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ θα είναι στο τραπέζι με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen να ηγείται.
Προέτρεψε τις αναπτυξιακές τράπεζες να εργαστούν σκληρότερα για να κινητοποιήσουν ιδιωτικό κεφάλαιο καθώς οι παγκόσμιες προκλήσεις αυξάνονται.
Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τους οικονομολόγους Λορενς Σθμμερσ και NK Singh πρότεινε και στους δύο δανειστές να αυξήσουν τα ετήσια δάνεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, αξιοποιώντας παράλληλα κρατικούς χορηγούς και τον ιδιωτικό τομέα για περαιτέρω κεφάλαια, σύμφωνα με πηγές.
Η συμμετοχή στη χτρηματοδότηση της Παγκόσμιας Τράπεζας
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-07-15_162807.png
Το βουνό του χρέους των αναπτυσσόμενων οικονομιών

Το ποσοστό των κρατών που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους ή διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, έχει διπλασιαστεί στο 60% από τα επίπεδα του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Χώρες όπως η Ζάμπια, η οποία περίμενε επί χρόνια επίλυση του χρέους, εξασφάλισε μια συμφωνία με επίσημους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας στο πλαίσιο του κοινού πλαισίου της G20.
Η εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίστοιχες συμφωνίες και άλλες χώρες, όπως η Γκάνα, η Σρι Λάνκα και η Αιθιοπία, που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με πιστωτές και ομολογιούχους για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Κανονισμοί για τα κρυπτονομίσματα

Η χρεοκοπημένη FTX Trading και άλλες καταρρεύσεις υψηλού προφίλ σε αγορές κρυπτονομισμάτων τον περασμένο χρόνο ώθησαν τις ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) και του ΔΝΤ, να βρουν τρόπους για την εφαρμογή παγκόσμιων προτύπων.
«Πρέπει να αποφύγουμε ένα παγκόσμιο κατακερματισμένο σύστημα ρύθμισης που θα επιτρέψει στις δραστηριότητες κρυπτονομισμάτων να κατευθύνονται σε περιοχές όπου η ρύθμιση είναι λιγότερο αυστηρή», δήλωσε ο πρόεδρος τoυ FSB Klas Knott σε επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών της G20 πριν από τη συνάντηση.
«Αυτό θα απαιτήσει περαιτέρω ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης