Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι G20 θέλουν να αλλάξουν την παγκόσμια αρχιτεκτονική του χρέους - Στο στόχαστρο και τα κρυπτονομίσματα

Οι G20 θέλουν να αλλάξουν την παγκόσμια αρχιτεκτονική του χρέους - Στο στόχαστρο και τα κρυπτονομίσματα
Οι υπουργοί Οικονομικών και οι επικεφαλής των υπ. Οικονομικών θα προσπαθήσουν επίσης να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις αρχές διαχείρισης των κρυπτονομισμάτων
Την αύξηση των δανείων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες από πολυμερείς οργανισμούς, τη μεταρρύθμιση της διεθνούς αρχιτεκτονικής χρέους και τους κανονισμούς για τα κρυπτονομίσματα, δήλωσαν Ινδοί αξιωματούχοι, θα εξετάσει η G20 την επόμενη εβδομάδα, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) θα συζητήσουν επίσης μια πολυμερή συμφωνία για τη φορολόγηση των ομίλων με διασυνοριακές δραστηριότητες, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία θα βρίσκεται επίσης στο προσκήνιο.
Η συνάντηση της 17ης-18ης Ιουλίου στο Γκαντιναγκάρ, πρωτεύουσα του δυτικού κρατιδίου Γκουτζαράτ, θα είναι η τρίτη συνάντηση των επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών υπό την προεδρία της Ινδίας στην G20 και θα δώσει τον τόνο για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών στο Νέο Δελχί τον Σεπτέμβριο.
Στη συνάντηση είναι πιθανό να συμμετάσχουν οι πιο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών των χωρών-μελών της G20, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen, καθώς και ο νεοδιορισθείς πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ajay Banga και η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristalina Georgieva.
Ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών από τη Ρωσία και την Κίνα αναμένεται επίσης να παραστούν, σύμφωνα με δύο Ινδούς αξιωματούχους, οι οποίοι δεν θέλησαν να κατονομαστούν.
Η Ινδία θα προσπαθήσει να διατηρήσει την εστίαση των κρατών μελών στη συζήτηση θεμάτων χρέους και άλλων οικονομικών ζητημάτων και να μην πιέσει για οποιαδήποτε συναίνεση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ένας Ινδός αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.
Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης, η ομάδα είναι πιθανό να συζητήσει μια "σημαντική" αύξηση των ετήσιων δανείων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες από πολυμερείς οργανισμούς.

Μεταρρυθμίσεις

Η ανεξάρτητη ομάδα, με επικεφαλής τον  οικονομολόγους Lawrence Summers και N.K. Singh, ανατέθηκε από την G20 να προτείνει μεταρρυθμίσεις στις πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες με έμφαση στις  αύξηση της χρηματοδότησης για τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και του κλίματος, μεταξύ άλλων.
Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η ομάδα θα  συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της επίλυσης των διαφορών για την παροχή βοήθειας σε χώρες με χαμηλό εισόδημα  χώρες να διαχειριστούν το βάρος του χρέους τους και να απελευθερώσουν χρηματοδότηση για το κλίμα.
Χώρες όπως η Ζάμπια και η Γκάνα περιμένουν τους μεγάλους πιστωτές να σημειώσουν πρόοδο στην παροχή ελάφρυνσης του χρέους στο πλαίσιο της τόσο αποκαλούμενο "Κοινό Πλαίσιο", του οποίου ηγείται η G20.

Στο στόχαστρο και τα κρυπτονομίσματα

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι επικεφαλής των υπουργείων Οικονομικών θα προσπαθήσουν επίσης να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις αρχές διαχείρισης των κρυπτονομισμάτων στις αντίστοιχες γεωγραφικές περιοχές τους.
Ο πρώτος τόμος μιας έκθεσης και ένα "σημείωμα καθοδήγησης" για την ανάπτυξη ενός παγκοσμίως συντονισμένου πλαισίου για τη ρύθμιση και την εποπτεία των κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων θα συζητηθούν στο Γκαντινάγκαρ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων της Ινδίας Ajay Seth σε βιντεοσκοπημένη ομιλία την Τετάρτη.
Κατά την πρώτη συνάντηση των επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών τον Φεβρουάριο, το ΔΝΤ ενέκρινε τη θέση της ινδικής κυβέρνησης ότι τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία θα απαιτούσαν παγκόσμια και συντονισμένη ρύθμιση, ενώ έδωσε στα κράτη τη δυνατότητα να απαγορεύσουν τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία.
Η G20 αναμένεται επίσης να συζητήσει τις βασικές διαφορές στη φορολόγηση των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών βάσει ενός πλαισίου που προτείνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Ο ΟΟΣΑ συμφώνησε την Τετάρτη να αναβάλει την επιβολή φόρων στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες κατά ένα έτος, έως το 2025, έως ότου θεσπιστεί ένα κοινό πλαίσιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης