Τελευταία Νέα
Διεθνή

Microsoft: Η Κίνα χάκαρε κυβερνητικά mails των ΗΠΑ και άλλων δυτικών κυβερνήσεων

Microsoft: Η Κίνα χάκαρε κυβερνητικά mails των ΗΠΑ και άλλων δυτικών κυβερνήσεων
Η Κίνα απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι οι χάκερ της στόχευαν δυτικούς λογαριασμούς, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για παραπληροφόρηση
Χάκερς που συνδέονται με την Κίνα απέκτησαν πρόσβαση σε λογαριασμούς email δυτικών κυβερνητικών υπηρεσιών και οργανισμών σε μια στοχευμένη επίθεση κυβερνοκατασκοπείας, σύμφωνα με την Microsoft.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν φάνηκε να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς την Τετάρτη (12/7), λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εντόπισαν παραβίαση λογαριασμών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης «αρκετά γρήγορα» και διερευνούν το θέμα.
Ωστόσο, η Κίνα απέρριψε τις κατηγορίες, αποκαλώντας τις ΗΠΑ «τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία hacking στον κόσμο και τον παγκόσμιο ληστή στον κυβερνοχώρο».
«Είναι καιρός οι ΗΠΑ να εξηγήσουν τις δραστηριότητές τους στον κυβερνοχώρο και να σταματήσουν να διαδίδουν παραπληροφόρηση για να εκτρέψουν την προσοχή του κοινού», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν σε μία προσπάθεια να στρέψει τις κατηγορίες στην απέναντι πλευρά.
Η Microsoft είχε ανακοινώσει νωρίς την Τετάρτη (12/7) ότι η ομάδα hacking, με την ονομασία Storm-0558, πλαστογραφούσε ψηφιακά διακριτικά ελέγχου ταυτότητας για να αποκτήσει πρόσβαση σε λογαριασμούς webmail της Outlook. Η δραστηριότητα ξεκίνησε τον Μάιο.
«Όπως με κάθε παρατηρούμενη δραστηριότητα παραγόντων εθνικών κρατών, η Microsoft έχει επικοινωνήσει με όλους τους στοχευμένους ή παραβιασμένους οργανισμούς απευθείας μέσω των διαχειριστών τους και τους παρείχε σημαντικές πληροφορίες για να τους βοηθήσει να διερευνήσουν τα περιστατικά», ανέφερε στην σχετική δήλωση ο τεχνολογικό κολοσσός.
Πρόσθεσε ότι «ο αντίπαλος επικεντρώνεται στην κατασκοπεία», συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης πρόσβασης σε email για συλλογή πληροφοριών.
Η Microsoft δεν διευκρίνισε ποιοι οργανισμοί ή κυβερνήσεις έχουν πληγεί, αλλά είπε ότι η ομάδα hacking που εμπλέκεται στοχεύει κυρίως οργανισμούς στη Δυτική Ευρώπη.
Η εταιρεία δήλωσε ότι συνεργάζεται με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και την Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομής για την «προστασία των επηρεαζόμενων πελατών και την αντιμετώπιση του ζητήματος».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Άνταμ Χοτζ έκανε γνωστό ότι μια εισβολή στην ασφάλεια cloud της Microsoft «επηρέασε τα μη διαβαθμισμένα συστήματα», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Νωρίτερα φέτος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε για πιθανά χτυπήματα hacking από την Κίνα. «Η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ εκτιμά ότι η Κίνα είναι σχεδόν σίγουρα ικανή να εξαπολύσει κυβερνοεπιθέσεις που θα μπορούσαν να διαταράξουν κρίσιμες υπηρεσίες υποδομής εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων των αγωγών πετρελαίου, φυσικού αερίου και των σιδηροδρομικών συστημάτων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ τον Μάιο..
Μένει λοιπόν να φανεί κατά πόσο το περιστατικό θα υποσκάψει αυτό που ως τώρα φαινόταν ως μία φάση εξομάλυνσης για τις σχέσεις Πεκίνου και Ουάσινγκτον δεδομένης της πρόσφατης επίσκεψης του Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης