Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Σχέδιο ΗΠΑ για ATACMS στην Ουκρανία - Περισσότερο ΝΑΤΟ στα σύνορα με Ρωσία

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Σχέδιο ΗΠΑ για ATACMS στην Ουκρανία - Περισσότερο ΝΑΤΟ στα σύνορα με Ρωσία
Η Ρωσία περιγράφεται ως η κύρια απειλή για το ΝΑΤΟ υποστήριξε ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Το σενάριο να προμηθεύσουν το Κίεβο με τους τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS εξετάζουν οι ΗΠΑ, αν και γίνεται λόγος για «μη δημόσιες συζητήσεις» ανάμεσα στα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης Biden.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, Αμερικάνοι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας επισημαίνουν ότι το οπλοστάσιο των ATACMS είναι σχετικά μικρό και ότι οι πύραυλοι αυτοί προορίζονται για άλλα σχέδια του Πενταγώνου.
Εκτιμάται πως από τη δεκαετία του ’80, έχουν κατασκευαστεί από τη Lockheed Martin περίπου 4.000 πύραυλοι ATACMS.
«Η μεταφορά τους στην Ουκρανία θα έθετε σε κίνδυνο την ετοιμότητα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε άλλα «καυτά σημεία» του πλανήτη» αναφέρει το δημοσίευμα.

Διστάζουν οι ΗΠΑ

Όπως αναφέρουν οι New York Times, η κυβέρνηση Biden διστάζει να στείλει τους πυραύλους αυτούς στην Ουκρανία, αν και αναγνωρίζει πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις σε πυραύλους στο πλαίσιο της αντεπίθεσης τους.
Σημειώνεται πως ήδη Μ. Βρετανία και Γαλλία ανακοίνωσαν την πρόθεση τους να εξοπλίσουν με περισσότερους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Βεληνεκές 300 χλμ

Οι πύραυλοι ATACMS έχουν βεληνεκές άνω των 300 χιλιομέτρων, δηλαδή η εμβέλεια τους είναι τουλάχιστον 64 χιλιόμετρα μεγαλύτερη από τους πυραύλους που έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία ως σήμερα η Μ. Βρετανία και η Γαλλία.
Οι Ουκρανοί ζητούν επιτακτικά εδώ και πολύ καιρό πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς προκειμένου να μπορέσουν να υποστηρίξουν την αντεπίθεση των δυνάμεων τους.
Μέχρι τώρα οι Σύμμαχοι αρνούνται την προμήθεια τέτοιων πυραύλων υπό τον φόβο αυτοί να πλήξουν στόχους στο έδαφος της Ρωσίας.

Περισσότερο ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Anatoly Antonov υποστήριξε πως κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ φάνηκαν οι προθέσεις της Συμμαχίας να συγκεντρώσουν ακόμα περισσότερα στρατεύματα κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.
«Στη συνάντηση στο Βίλνιους φάνηκε πως η πρόθεση της συμμαχίας είναι να συγκεντρώνει ολοένα περισσότερα στρατεύματα στα σύνορα της Ρωσίας.
Δεν έχουμε τη δυνατότητα να υποχωρήσουμε πουθενά» υπογράμμισε ο Antonov, επισημαίνοντας πως οι δηλώσεις των ηγετών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσαν την «αντιρωσική δυναμική» του.
«Η Ρωσία περιγράφεται ως η κύρια απειλή για το ΝΑΤΟ.
Όλοι οι πόροι της Συμμαχίας ρίχνονται κατά της χώρας μας.
Η στρατιωτική βιομηχανία κερδίζει από τον υβριδικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Ουάσινγκτον, και οι απλοί πολίτες των δυτικών κρατών πληρώνουν για αυτόν» υπογράμμισε ο Antonov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης