Τελευταία Νέα
Διεθνή

Summers (πρώην ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Αποτύχαμε να περιορίσουμε τον πληθωρισμό - Έρχεται κι άλλη πτώση στα ομόλογα

Summers (πρώην ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Αποτύχαμε να περιορίσουμε τον πληθωρισμό  - Έρχεται κι άλλη πτώση στα ομόλογα
Οι επενδυτές στις αγορές ομολόγων προχωρούν σε sell off με την προσδοκία ότι η Fed θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια
Σχετικά Άρθρα
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Lawrence Summers προειδοποίησε ότι θα ήταν λάθος να θεωρήσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των κεντρικών τραπεζών να θεωρήσουν ότι κάτι κατάφεραν σε ότι αφορά τη τιθάσευση του πληθωρισμού επειδή τον περιόρισαν σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι της περσινής κορυφής του ενώ προέβλεψε ότι οι τιμές των ομολόγων θα συνεχίσουν να πέφτουν, καθώς οι επενδυτές προσαρμόζονται στην ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
«Κανείς ποτέ δεν θα πίστευε ότι οι ΗΠΑ θα εφταναν να έχουν υποκείμενο πληθωρισμό 8%,» είπε ο Lawrence Summers μιλώντας στην εκπομπή «Wall Street Week» του Bloomberg Television με τον David Westin.
«Επομένως, το γεγονός ότι τα επίπεδα πληθωρισμού έχουν μειωθεί δεν πρέπει να μας παραπλανά και να μας κάνει να πιστεύουμε ότι μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι βαδίζουμε σε έναν δρόμο που όλα είναι εντάξει».
Ο Summers μίλησε στην τηλεόραση του Bloomberg, λίγο μετά τις ανακοινώσεις για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, που έδειξαν αύξηση των νέων θέσεων εργασίας κατά 209.000 για τον Ιούνιο, δηλαδή διπλάσια ακόμη κι από την αύξηση του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ.
Τα στοιχεία έδειξαν επίσης μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση στους μισθούς, στο 4,4% τον Ιούνιο, σε ετήσια βάση.
Άλλα στοιχεία που δηλώνουν ότι η οικονομία παραμένει ισχυρή ήταν η ενίσχυση της αγοράς στεγαστικών ακινήτων και η βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Sell off στα ομόλογα

Κι ενώ υπάρχουν ορισμένοι δείκτες που υποδηλώνουν σημάδια επιβράδυνσης, οι επενδυτές στις αγορές ομολόγων προχωρούν σε sell off με την προσδοκία ότι η Fed θα πρέπει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.
Οι αποδόσεις του διετούς ομολόγου του αμερικανικού Δημοσιου έφθασε την Πέμπτη 6/7 στα υψηλότερά του επίπεδα από το 2007, ξεπερνώντας το 5%, ενώ οι αποδόσεις του πενταετούς πλησίασαν τα υψηλά του 2007.
Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης υποδεικνύουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον για άλλη μια φορά εντός του 2023.

Έρχονται κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων

«Έχουμε δει την προσαρμογή των μεσοπρόθεσμων επιτοκίων στην ανάγκη περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων» ανέφερε ο Summers καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και αμειβόμενος συνεργάτης του Bloomberg TV.
«Η υπόθεσή μου είναι ότι θα δούμε περαιτέρω προσαρμογές όσο τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία παραμένει ισχυρή», πρόσθεσε.
«Δεδομένου ότι δεν έχουμε ακόμη ως τώρα σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το ότι εξακολουθούμε να έχουμε πληθωρισμό πολύ πάνω από τον στόχο», είπε ο Summers.
Σε οτι αφορά τη νομισματική πολιτική, η βασική μας υπόθεση πρέπει να είναι ότι «αν η Fed θέλει να δει τον πληθωρισμό να επιστρέφει στον στόχο της, θα πρέπει να αυξήσει αρκετά τα επιτόκια ώστε κάποια στιγμή η οικονομία να εισέλθει σε ύφεση», κατέληξε.

Υπέρ της σκληρής γραμμής στην καταπολέμηση του πληθωρισμού

Υπενθυμίζεται ότι ο Larry Summers είναι υπέρ της σκληρής γραμμής σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, έχει προειδοποιήσει μάλιστα ότι αν η αντιμετώπισή του είναι ήπια, υπάρχει κίνδυνος για μια κρίση παρόμοια με αυτή της δεκαετίας του 1970 που θα μπορούσε να έχει «σημαντικές συνέπειες σε εργαζόμενους σε όλον τον κόσμο».
«Το να υποθέσουμε ότι κάποιο είδος υποχώρησης στον στόχο του πληθωρισμού θα είναι σωτήριο, θα ήταν ένα ολέθριο λάθος, το οποίο θα είχε αρνητικά αποτελέσματα, όπως έγινε με θεαματικό τρόπο κατά τη δεκαετία του 1970», δήλωσε.
«Αν η Fed αποτύχει να ρίξει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% και έχοντας επαναλάβει επανειλημμένα τη δέσμευση για το 2%, εγκαταλείψει το στόχο της, θα βλάψει σημαντικά την αξιοπιστία της.
Θα είναι πάρα πολύ πιο δύσκολο να φέρουμε τον πληθωρισμό από το 4% στο 2%.
Θα δούμε αν αυτό θα έρθει με ύφεση ή όχι.
Οι επιχειρήσεις δεν διστάζουν πλέον να αυξήσουν τις τιμές τους.
Αυτό είναι διαφορετικό από ό,τι πριν από δύο ή τρία χρόνια και αποτελεί μήνυμα ότι δεν είναι τόσο εύκολο να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%.
Βλέπουμε επίσης μια αλλαγή στη συμπεριφορά όσον αφορά τους μισθούς.
Αν εξετάσετε τη διαμόρφωση των μισθών, αυτή είναι πολύ οπισθοδρομική.
Βασικά παίρνουμε τον πληθωρισμό από το προηγούμενο έτος και τον χρησιμοποιούμε για να καθορίσουμε τους μελλοντικούς μισθούς.
Μόλις ο πληθωρισμός είναι υψηλός, η πίεση από τους μισθούς έρχεται και αυτή» κατέληξε.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης